De internationale en nationale pers meldt al een tijdje dat chocolade binnen afzienbare termijn onbetaalbaar wordt. In reactie op het chocoladebericht dat vandaag het AD haalt, gaat Aalt Dijkhuizen nog een stap verder. We moeten ons ook afvragen of we ons straks nog wel vlees, zuivel en zelfs koffie kunnen veroorloven, zegt Dijkhuizen op BNR.
Cacao-schaarste
De cacao-schaarste is enerzijds het gevolg van minder productie door teruglopende oogsten, plantenziekten, klimaattegenvallers en boeren die er de brui aan geven. Aan de andere kant groeit de vraag. Vooral nu de rijker wordende middenklassen in China en India ook chocola hebben ontdekt. De grote chocoladespelers zoals Callebaut en Mars maken zich zorgen. Zij zien de prijzen sterk stijgen. Sinds 2012 stegen die met 60%, schrijft Wonkblog van de Washington Post. Bovendien slinken de gebruikelijke buffervoorraden, omdat we sinds dat jaar met z'n alleen meer chocola eten dan er geproduceerd wordt.
'Horten en stoten'
Aalt Dijkhuizen, ex-WUR-voorzitter en nu voorman van de topsector Agri & Food, trekt de 'exploderende' vraag naar chocola vanuit de zich ontwikkelende middenklassen door naar andere producten. "Koffie is er ook een waarvan je de productie niet zo kunt verhogen en waar een massale toename ineens een andere verhouding kan geven. Maar denk ook aan zuivelproducten en aan vlees. Met name van de dierlijke eiwitten neemt de consumptie wereldwijd extra toe. Dat betekent dat er toch een zuigkracht op gaat komen. Dus zonder nou veel angst te 'strooien' kan dat op sommige producten eventjes flink uit de hand lopen", zegt hij op BNR.
Dijkhuizen stelt dat de productie van voedsel de komende jaren moet verdubbelen wil de groeiende wereldbevolking genoeg te eten hebben. "Dat onderschatten we met elkaar, wat dat betekent. Dat gaat natuurlijk met horten en stoten: sommige producten eerder, sommige later. Laten we wel zijn: de wereld wordt klein en de kopers komen dichtbij." Dijkhuizen probeert zijn zorg te benadrukken: wat we nu nog als 'dagelijkse levensbehoeften' beschouwen, wordt, volgens hem, straks weer luxe.
Fotocredits: Px4u by Team Cu29
Dit artikel afdrukken
Cacao-schaarste
De cacao-schaarste is enerzijds het gevolg van minder productie door teruglopende oogsten, plantenziekten, klimaattegenvallers en boeren die er de brui aan geven. Aan de andere kant groeit de vraag. Vooral nu de rijker wordende middenklassen in China en India ook chocola hebben ontdekt. De grote chocoladespelers zoals Callebaut en Mars maken zich zorgen. Zij zien de prijzen sterk stijgen. Sinds 2012 stegen die met 60%, schrijft Wonkblog van de Washington Post. Bovendien slinken de gebruikelijke buffervoorraden, omdat we sinds dat jaar met z'n alleen meer chocola eten dan er geproduceerd wordt.
'Horten en stoten'
Aalt Dijkhuizen, ex-WUR-voorzitter en nu voorman van de topsector Agri & Food, trekt de 'exploderende' vraag naar chocola vanuit de zich ontwikkelende middenklassen door naar andere producten. "Koffie is er ook een waarvan je de productie niet zo kunt verhogen en waar een massale toename ineens een andere verhouding kan geven. Maar denk ook aan zuivelproducten en aan vlees. Met name van de dierlijke eiwitten neemt de consumptie wereldwijd extra toe. Dat betekent dat er toch een zuigkracht op gaat komen. Dus zonder nou veel angst te 'strooien' kan dat op sommige producten eventjes flink uit de hand lopen", zegt hij op BNR.
Dijkhuizen stelt dat de productie van voedsel de komende jaren moet verdubbelen wil de groeiende wereldbevolking genoeg te eten hebben. "Dat onderschatten we met elkaar, wat dat betekent. Dat gaat natuurlijk met horten en stoten: sommige producten eerder, sommige later. Laten we wel zijn: de wereld wordt klein en de kopers komen dichtbij." Dijkhuizen probeert zijn zorg te benadrukken: wat we nu nog als 'dagelijkse levensbehoeften' beschouwen, wordt, volgens hem, straks weer luxe.
Fotocredits: Px4u by Team Cu29
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dijkhuizen kijkt wel helder de toekomst in. Maar dat fenomeen is beslist niet nieuw. Het loopt al van midden de 80er jaren. De toekomst is aan nep/vervangers.
Moderne armoede. Beetje hypocriet om die nieuwe vorm van armoede (= tekort/gebrek ‘aan’) een idealistisch duurzaamheidstintje te geven. Wat nu gebeurt. Zodat mensen, die het nu en straks niet meer kunnen kopen, toch een warm gevoel krijgen. Een zeer geslepen vorm van politieke marketing.
‘Ik draag geen leren schoenen, want koeien hebben een foute hoef-print.’
'Ik koop geen chocolade, want die boeren.. etc.'
Deze trend treft niet alleen voeding, maar dus ook andere eerste levensbehoeften zoals kleding. Slecht weinigen kunnen zich nog permitteren ‘biologsche’ kleding te dragen (wol, katoen, leer).
Maar de keerzijde van de medaille heeft nog meer impact: vrijwel alle vervangers komen uit de traditionele process- en petrochemische industrie. In voeding. In kleding.
Bio-vervangers blijven voorlopig nog een hele verre, natte (WUR) droom.
Maar…! Er is goed nieuws.
Philae heeft na de landing organische moleculen heeft 'opgesnoven' die koolstof bevatten. Het stikt er waarschijnlijk van in de kosmos…
Nu nog er uit halen.
Als het mag van GroenLinks en Greenpeace......
Cacao is niet zoiets als graan of soja waarvan er 1ooen miljoenen ha nodig zijn om de hollebolle gijzen wereldwijd te spijzen (het gaat om kilos/pp/jr en niet om tonnen), maar het wordt wel eens tijd om de productie niet over te laten aan 10.000en kleine boertjes in Ghana en Ecuador die de vruchten uit een verwaarloosd bosje/landje achter hun akkertjes plukken, tegen een hongerloontje ,of erger. Kan de VN of de FAO daar niet eens iets aan doen? Fair trade, voor onze trek, en voor meer dan 2 of 3% van het totaal! Wat je dus nooit moet laten gebeuren: zoiets aan de markt en de vrije wereldhandel overlaten, desastreus!
Dirk# 2
Gedeeltelijk met je eens (toch duim).
Maar dat gaat natuurlijk niet alleen op voor cacao. In mijn jeugd wees men er al op dat we beter 'ploegen dan wapens' naar Afrika konden sturen. Lees voor ploegen: daadwerkelijke ondersteuning met moderne landbouwtechniek.
Maar we stuurden ontwikkelingsgeld voor wapens om 'democratieën' te creëren..
Juist in deze crisistijd kan Nederland, het klinkt neokoloniaal, beter miljarden investeren in land- en tuinbouw in Afrika, dan wat pielen met geldverslindende windmolens en ander symboolprojecten.
China springt in Afrika er boven op. En wij trekken ons terug in ons mosselschelpje.
Afgelopen week een VPRO docu. Heel ontnuchterend. Over de positieve kanten van de opwarming. Een onbegrijpelijk en bizar taboe hier.
China en Japan investeren in Groenland en IJsland. Een enorm interessante ontwikkeling komt er aan. Met greenhouses op geothermie. Een dame, ex premier in Groenland, toonde trots een eerste aardbei.
Afrika en de Artic.
Onbegrensde mogelijkheden voor onze kennis.
Maar we staan met een schuldgevoel over onze foot print met handen in de zakken er naar te kijken.
Met je eens, Pollemans. Dat warme Noorden.
Waarom horen we nu pas van die nieuwe kansen?
Voor noordelijker gebieden - en voor ONS! - biedt global warming ook mogelijkheden.
Via Nova Zembla naar China. Kasteelt op Groenland.
Hans: het is leerzaam te zien dat er in Afrika teelten zijn die vooral door grote boeren of bedrijven gebeuren (tarwe, oliepalm, sisal, thee) maar ook heel veel die eigenlijk alleen door kleine boertjes worden bedreven, zoals die cacao, maar ook bijv. cashew, cassave, aardappel (hooglanden), droge peulvruchten (en dus niet de groene peultjes en boontjes voor de europese markten). cacao heeft grote nadeel dat ze het niet zelf op een boerenmarkt in debuurt kunnen verkopen/verhandelen. door gebrek aan cooperatieve bewegingen (als er al coöperaties zijn, is er grote overheidsbemoeienis en corruptie) krijgen die boertjes dan lang niet wat het zou moeten, of kunnen zijn, ik denk dan toch vooral door die keiharde handelswereld waarin ze (zo anders dan bij ons)aan de leeuwen zijn overgeleverd. en china dringt idd op, ik vraag me dan af hoe dat voor die boeren zal uitpakken, wij Europeanen durven ons na ons koloniale verleden daar echt niet meer in plantages en projecten (zoals dat reuzen-aardnotenscheme, als allerlaatste) te storten, zoals de chinezen dat wel durven. Wat voor ons gepasseerd station is, is voor de chinezen een druk verkeersknooppunt aan het worden!