Onder verantwoordelijkheid van de NVWA worden dit weekend 150.000 leghennen gedood in Hekendorp (gemeente Oudewater). De dieren hebben vogelgriep. Doorgaans wordt vogelgriep vastgesteld op bedrijven met een vrije uitloop. In dit geval gaat het om binnen gehouden dieren.
Maatregelen
Vanaf zaterdag 15 november 2014 om 20.30 uur geldt er in een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf in Hekendorp een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Dit verbod geldt in principe voor 21 dagen. Binnen dit gebied liggen twee andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Dat meldt de Rijksoverheid.
Fotocredits: Rondje Nederland, Barneveld, Photocapy
Dit artikel afdrukken
Maatregelen
Vanaf zaterdag 15 november 2014 om 20.30 uur geldt er in een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf in Hekendorp een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Dit verbod geldt in principe voor 21 dagen. Binnen dit gebied liggen twee andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Dat meldt de Rijksoverheid.
Fotocredits: Rondje Nederland, Barneveld, Photocapy
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick, gewoon door kleine openingen zoals de mestbanden die de mest buiten de stal transporteren. als deze stil staan is er een kleine spleet.
Zeker in deze tijd willen de muizen/ratten weer naar binnen, en er zit veel en permanent voedsel in een kippenstal.
Frank, hoe komt die besmetting binnen dan? Daar neemt een gesloten boer toch maatregelen tegen?
Gezien de ligging van het bedrijf mijn heel voorzichtige inschatting, besmetting door water/trek vogels, bedrijf ligt aan 3 zijdes ingesloten door sloten, op amper 2 mtr van de stalmuren.
Dit is altijd ook een lastige ivm ongedierte bestrijding.
Ben zelf benieuwd of de uitbraak is begonnen op en onderetage. (zijn allemaal 2 etage stallen)
Over verwarring gesproken Patrick. Hoezo noem je chloor- danwel zoutbad in dit verband? Pluimveegriep wordt veroorzaakt door een virus, dus bij levend pluimvee. Overdracht naar mensen is alleeen gezien bij intensief contact met levende dieren, niet via vlees of eieren. Bij normaal verhitten zit je altijd goed (zowel voor bacterien als virussen).
Beetje verwarrende informatie, vervoersverbod van 1 km staat er , dat geldt 21 dagen. Elders staat 10 km zone, en vervoersverbod voor heel Nederland van 72 uur.
Als dat exemplarisch is voor de aanpak.
In (Oost) Duitsland was het deze maand ook al vastgesteld, zijn die boerderijen op enigerlei wijze met elkaar verbonden? Hoe is het verder met de Duitse situatie?
In dit verband, er is kans dat we een deal doen met de USA, nu zijn er niet echt veel verschillen over voedselveiligheid. Op kipgebied echter doen ze het anders, uit angst voor ziektes, gaan ze in de US door een chloorbad. In Nederland niet. Zouden we dat toch ook niet moeten doen? Ik lees dat AH uit voorzorg haar vleeswaren in een zoutbad doet, niet dat besmetting nu zo vaak voorkomt maar het is veelal dodelijk als er een besmetting plaatsvind. Dus voorkomen is beter dan genezen. Over kip is al veel te doen met ESBL besmetting, dan is dat ook opgelost.
Los van ethische aspecten, zou je het ook economisch kunnen bekijken. De EU denkt we doen niets en accepteren de kosten mocht het fout gaan, de US heeft uitgerekend wat de kosten zouden zijn en besloten het risico niet te nemen.
In deze gedachte vraag ik me af , wie er eigenlijk tegen zijn? Mocht AH representatief zijn voor de retail, lijkt het me dat de retail in ieder geval niet tegen is. Wakker Dier? Die beesten zijn al dood als ze door een chloorbad gaan. Nu is het wel zo dat ze zich ook met kwaliteit en voedselveiligheid bemoeien, hoe schadelijk is een chloorbad eigenlijk?