In een Amerikaans onderzoek kregen in totaal 1615 mensen gedurende 10 dagen een louter plantaardig dieet volgens de principes van de McDougall-methode voor gewichtsverlies. Het bevatte geen geperste plantaardige oliën of dierlijke vetten.
De deelnemers werden in een hotel gehuisvest en mochten daar vrijelijk gebruik maken van maaltijden naar keuze.
Op het menu stonden koolhydraten in de vorm van zetmeelrijke producten zoals mais, rijst, haver gerst, quinoa, aardappelen, bonen, linzen en bloem. Daarnaast bestond het uit vers fruit en zetmeel-arme groene, oranje en gele groenten. De bevindingen werden afgelopen maand gepubliceerd in het Nutrition Journal.
Low fat high carb
De resultaten waren duidelijk gunstig. Het gewichtsverlies bedroeg 1,4 kilo (mediaan) en ging gepaard met duidelijke verbetering in bloeddruk en bloedwaarden (vetten en suikers). De zwaarste deelnemers lieten bovendien de grootste verbeteringen zien.
Hoewel de onderzoekers tekortkomingen in de onderzoeksopzet signaleren (andere invloeden dan de voeding alleen konden niet worden uitgesloten, terwijl de korte duur niets zegt over lange termijn effecten), zijn ze ervan overtuigd dat een low-fat, koolhydraatrijk (high carb) dieet gunstig is voor de gezondheid van mensen.
Basis voor recht op gezonde voeding?
De studie stelt zich daarmee op tegen de thans populaire gedachte dat menu's bestaande uit hoge aandelen vet en/of eiwit het gunstigst zouden zijn. Dergelijke diëten vergen een hoge consumptie aan dierlijke voeding en zijn derhalve weinig geschikt als basis voor een recht op gezonde voeding voor de wereldbevolking als geheel. Extrapolatie van de resultaten is bovendien een aanwijzing voor het feit dat een hoog aandeel eiwitten niet nodig is, zodat ook de noodzaak voor plantaardige eiwitrijke vleesvervangers ter discussie zou mogen worden gesteld.
Fotocredits: John Englart (Takver)
Dit artikel afdrukken
De deelnemers werden in een hotel gehuisvest en mochten daar vrijelijk gebruik maken van maaltijden naar keuze.
Op het menu stonden koolhydraten in de vorm van zetmeelrijke producten zoals mais, rijst, haver gerst, quinoa, aardappelen, bonen, linzen en bloem. Daarnaast bestond het uit vers fruit en zetmeel-arme groene, oranje en gele groenten. De bevindingen werden afgelopen maand gepubliceerd in het Nutrition Journal.
Low fat high carb
De resultaten waren duidelijk gunstig. Het gewichtsverlies bedroeg 1,4 kilo (mediaan) en ging gepaard met duidelijke verbetering in bloeddruk en bloedwaarden (vetten en suikers). De zwaarste deelnemers lieten bovendien de grootste verbeteringen zien.
Hoewel de onderzoekers tekortkomingen in de onderzoeksopzet signaleren (andere invloeden dan de voeding alleen konden niet worden uitgesloten, terwijl de korte duur niets zegt over lange termijn effecten), zijn ze ervan overtuigd dat een low-fat, koolhydraatrijk (high carb) dieet gunstig is voor de gezondheid van mensen.
Basis voor recht op gezonde voeding?
De studie stelt zich daarmee op tegen de thans populaire gedachte dat menu's bestaande uit hoge aandelen vet en/of eiwit het gunstigst zouden zijn. Dergelijke diëten vergen een hoge consumptie aan dierlijke voeding en zijn derhalve weinig geschikt als basis voor een recht op gezonde voeding voor de wereldbevolking als geheel. Extrapolatie van de resultaten is bovendien een aanwijzing voor het feit dat een hoog aandeel eiwitten niet nodig is, zodat ook de noodzaak voor plantaardige eiwitrijke vleesvervangers ter discussie zou mogen worden gesteld.
Fotocredits: John Englart (Takver)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
The starch solution (TSS) van McDougall is the first real thing in the diet world. Sinds dat ik vegan ben (al 4 jaar) is mijn quest naar gezond eten bezig. Ik heb veel eetstijlen geprobeerd (binnen de kaders van veganisme natuurlijk) - high protein, raw, foodmap-vrij... You name it.
High carb (TSS) is het eerste wat echt voor me werkt. Omdat het zo natuurlijk is... Wij mensen zijn geëvolueerd met veel koolhydraten in ons diët.
Ik heb zelf een paar jaar terug al McDougall's boek (The Starch Solution) gelezen, maar pas sinds dit jaar op deze manier gaan eten.
Laatst heb ik ook een blog over deze manier van eten in het Nederlands ontdekt.. http://www.eetvoorjeleven.nu/author/michiel/
Bevestiging is altijd prettig. Waar vegans wel aan moeten denken is dat ze vooral veel eten van al die gezonde ingrediënten.Persoonlijk wens ik af en toe wel gebruik te kunnen maken van yoghurt gewoon om het gerecht te verfraaien, maar ook dat is vervangbaar. De ingredienten hierboven genoemd komen wel erg saai over maar er bestaat anno 2014 absoluut vegetarisch culinair. Het geeft je een bijzonder sterk gevoel om bewust te kiezen om niet mee te doen aan de bedriegerij van de vleesindustrie, waar hoofdzakelijk de CEO's ontzettend veel geld aan verdienen en waar de dieren de grootste verliezers zijn.
Vegan Power, I just love it
@Miriam Als je culinair zoekt dan moet je inderdaad niet een TSS eetlijfstijl gaan doen. Mensen willen tegenwoordig maar elke dag eten alsof het feest is.
TSS gaat voornamelijk om 'eat to live', en niet andersom. Het kan gewoon heel lekker zijn, hoor, maar omdat er geen vet gebruikt wordt, kan het in de eerste instantie niet tippen aan standaard 'culinair'.
Maar, zoals ik al zei, ik ben van mening dat mensen tegenwoordig dagelijks feestelijk eten - veel te rijk. En dat schaadt hn gezondheid. Culinair, rijk, moet iets voor in het weekend zijn, of als je iets te vieren hebt. Maar niet dagelijks.
De titel lijkt te kloppen. De suggestie wordt immers gewekt dat een veganistische voeding gezond is.
Er is om te beginnen de mogelijkheid dat het gewichtsverlies (mede) veroorzaakt zou kunnen zijn door de setting. De deelnemers zaten lekker 10 dagen in een hotelletje. Weg uit de dagelijkse sleur en eetgewoontes.
Artsen pasten de medicatie aan:
"The physician then recommended appropriate changes to each patient’s medications. Medications for hypertension and diabetes were reduced or discontinued at baseline in order to lessen the risk of hypotension and hypoglycemia."
En er was geen controle groep. Er zijn nogal wat storende factoren in het onderzoek.
Stel dat deze factoren allemaal niet meespelen. Dan blijft een voeding over waarbij een aantal energierijke productgroepen uit de voeding werden verwijderd. Al het dierlijke voedsel en ook nog eens de plantaardige oliën:
"The hotel’s kitchen staff prepared foods according to prescribed guidelines. No animal-derived ingredients (e.g, meat, fish, eggs, or dairy products) and no isolated vegetable oils (e.g, olive, corn, safflower, flaxseed, or rapeseed oil) were used."
Op basis van eenvoudige logica kun je vaststellen dat het zeer aannemelijk is dat mensen meer zullen eten naarmate de variatie in aangeboden voeding toeneemt. Andersom hebben veel diëten uit het verleden één ding gemeen. Ze verwijderen een aantal belangrijke productgroepen uit de voeding. Als je maar genoeg voedingsmiddelen op de "verboden te eten" lijst zet, zal de overgebleven voeding saaier worden. En daardoor minder uitnodigen tot overeten.
Je mag dan zoveel eten als je wilt van voedingsmiddelen die zijn toegestaan. Op die manier zul je waarschijnlijk ook afvallen indien je 10 dagen lang alleen maar koekjes mag eten, of frisdranken drinken.
Gewichtsverlies is dus te verwachten bij het verwijderen van een substantieel aantal productgroepen uit de voeding. Je gebruikelijke voeding wordt simpelweg saaier en je wordt minder geprikkeld tot dooreten.
Gewichtsverlies heeft in principe altijd hetzelfde effect op het cholesterol. Dat zal verbeteren. Evenals een aantal andere bloedwaarden. Mensen willen graag geloven dat de verbeteringen in bloedwaarden veroorzaakt zijn door de "speciale voedingsmiddelen" die ze nuttigen. En veganisten zullen er van overtuigd zijn dat hun voeding gezond is. Verbeterde bloedwaarden zijn echter een logisch gevolg van gewichtsverlies geresulteerd uit een minder gevarieerde voeding.
15 jaar geleden is een literatuuroverzicht verschenen waarin onderzoekers keken naar het risico op vroegtijdig overlijden bij deelnemers aan 5 onderzoeken. Vleeseters en veganisten hadden exact hetzelfde risico. Vergeleken met deze 2 groepen hadden vegetariërs, viseters en mensen die af en toe vlees eten, een 16-18% verlaagd risico op vroegtijdig overlijden
(zie tabel).
Robert, dergelijke voorbehouden maken de onderzoekers zelf al in hun tekst. Is er reden om 'verder onderzoek' af te wijzen of zijn de tekortkomingen zo hard dat nader onderzoek als weggegooid geld moet worden gezien?