Amerikaanse aardappelboeren mogen vanaf nu fritesaardappelen gaan verbouwen die door genetische modificatie beter geschikt zijn om er frietjes en chips van te maken.
Het DNA van de nieuwe aardappel is zodanig aangepast dat er bij hoge temperaturen minder acrylamide ontstaat. Acrylamide is mogelijk kankerverwekkend.
De nieuwe aardappel krijgt ook minder snel blauwe plekken, waardoor er minder verlies optreedt bij oogst, transport en opslag.
Het Department of Agriculture maakte vrijdag bekend dat de door J. R. Simplot Company (van oudsher leverancier van McDonald's) ontwikkelde aardappels goedgekeurd zijn voor commerciële toepassingen.
Niet in Europa ontwikkeld
Dat de gezondere aardappel in de VS en niet in Europa ontwikkeld is, is het gevolg van een houdingsverschil tussen beide continenten.
In de VS staat het publiek minder afwijzend ten aanzien genetisch gemanipuleerde gewassen dan in Europa. Amerikaanse boeren verbouwen al jaren GMO-gewassen, zoals soja voor veevoer. Op dit moment wordt gewerkt aan geheel nieuwe generatie GMO-gewassen die juist voor de consument voordelen op moeten leveren, meldt de New York Times. Zo wacht ook de niet-verkleurende appel op goedkeuring door de autoriteiten.
Nederlandse aardappelveredelaars zijn niet blij zijn met de Amerikaanse superfriet-aardappel. Hun fritesaardappelen dreigen hierdoor marktaandeel en wellicht zelfs de markt te verliezen. Niemand wil immers frites of chips met acrylamide-risico's, als je die ook weg kunt veredelen.
Fotocredits: J.R. Simplot Company
Dit artikel afdrukken
Het DNA van de nieuwe aardappel is zodanig aangepast dat er bij hoge temperaturen minder acrylamide ontstaat. Acrylamide is mogelijk kankerverwekkend.
De nieuwe aardappel krijgt ook minder snel blauwe plekken, waardoor er minder verlies optreedt bij oogst, transport en opslag.
Het Department of Agriculture maakte vrijdag bekend dat de door J. R. Simplot Company (van oudsher leverancier van McDonald's) ontwikkelde aardappels goedgekeurd zijn voor commerciële toepassingen.
Niet in Europa ontwikkeld
Dat de gezondere aardappel in de VS en niet in Europa ontwikkeld is, is het gevolg van een houdingsverschil tussen beide continenten.
In de VS staat het publiek minder afwijzend ten aanzien genetisch gemanipuleerde gewassen dan in Europa. Amerikaanse boeren verbouwen al jaren GMO-gewassen, zoals soja voor veevoer. Op dit moment wordt gewerkt aan geheel nieuwe generatie GMO-gewassen die juist voor de consument voordelen op moeten leveren, meldt de New York Times. Zo wacht ook de niet-verkleurende appel op goedkeuring door de autoriteiten.
Nederlandse aardappelveredelaars zijn niet blij zijn met de Amerikaanse superfriet-aardappel. Hun fritesaardappelen dreigen hierdoor marktaandeel en wellicht zelfs de markt te verliezen. Niemand wil immers frites of chips met acrylamide-risico's, als je die ook weg kunt veredelen.
Fotocredits: J.R. Simplot Company
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Veredelen is wat anders dan GMO, of valt dat er ook onder?
En dat deze aardappel 'gezonder' is, is dat ook op lange termijn vastgesteld? Of gaat het uit van 'minder acrylamide dus per definitie gezonder'? In het bronartikel staat dat het onzeker is wat het netto-effect van de reductie zal zijn.
Als men in Europa toch niet zo blij is met GMO-producten, wat is dan het probleem voor de Nederlandse boeren? Dat komt niet zo naar voren in dit artikel (of bron?). Ze exporteren dus naar de VS?
Verder kom ik tegen dat bakken in verzadigd vet in plaats van olie de hoeveelheid acrylamide lijkt te verlagen. Bij palmolie daalt de hoeveelheid acrylamide in zoete aardappels met 30% vergeleken met de veelgebruikte soja-olie, nog meer als je minder vaak bakt in dezelfde olie. Ben wel benieuwd wat het totaal is bij traditionele verzadigde vetten die altijd gebruikt zijn, zoals ossewit. Iemand een idee?
Verder blijk je met blancheren op 50C voor 70 minuten de hoeveelheid acrylamide al extreem laag te kunnen krijgen. Je krijgt dan patat die iets lichter is van kleur, maar voor de rest vele malen lagere concentraties dan deze nieuwe GMO-aardappelen. Is dat dan niet veel handiger om in te zetten?
Kom ik toch meteen het antwoord tegen op mijn vraag: inderdaad zijn ossewit en reuzel de vetten die de laagste hoeveelheid acrylamide opleveren, tot 75% lagere hoeveelheden aan acrylamide als men in reuzel frituurt, vergeleken met soja-olie dan. 50% minder dan olijfolie of koolzaadolie, en 42% minder dan de laagst scorende olie (dat is bewerkte maisolie).
Het overstappen op 'gezonde' plantaardige oliën had dus een ongezond bij-effect!
Precies wat ik al meteen dacht Otto, het is niet perse de aardappel, maar de olie, maar ja, ook soja(olie) wordt massaal als GMO product in de US verbouwd(gemaakt). En omdat GMO met alle roudn-up zooi eromheen massaal aan de mand gebracht wordt daar wil nog niet zeggen dat de consument het ook massaal wil. Ik lees juist dat die steeds meer biologisch wil, minder naar de MAC gaat en juist GMO labeling op producten wil en dat laatste wordt nu juist door de grote GMO bedrijven zoals oa Monsanto tegengehouden, hetzelfde Monsanto waar Bill Gates een enorm aandeel in heeft, diezelfde meneer die door betere vaccins de wereldbevolking omlaag wil halen.
Als de boeren hier er niet blij mee zijn, dan eten we onze aardappels toch zelf op? Of stop met de Russen pesten, hef de sancties op en handel weer met hen, wordt weer Europa ipv dochteronderneming van de US.
Het interessante van deze aardappel is dat het een resultaat van genome-editing is. Het is dus wel biotechnologie, maar er zijn geen genen van buitenaf geïmplementeerd. Dit geldt ook voor de Artic Apple die niet gelijk bruin wordt na het opensnijden. Het allemaal op één GMO-hoop te gooien slaat dus wetenschappelijk gezien de plank mis.
Wat het echt interessant maakt is dat het zeer waarschijnlijk niet te meten is dat het een gevolg van genetic engineering / biotechnologie is. Dit laat maar weer eens zien hoeveel we achterlopen in de EU. Terwijl wij nog niet eens legaal gezien cisgenese van transgenese kunnen onderscheiden zijn ze aan de andere kant van de oceaan al op weg met genome editing.
Ik heb overigens van collega's in de voedingsmiddelenindustrie begrepen dat acrylamide wel degelijk een serieus probleem is binnen de sector.
Allemaal erg mooi Anton, maar dan nog, is er bewijs dat op de lange termijn deze aardappel geen nadelige gevolgen op de gezondheid heeft? Een test van 3 maanden is voor een heel mensenleven nooit lang genoeg nl en meestal testen ze dit soort dingen slechts 3 maanden. En dan de olie die wel van round-up GMO soja of mais of raapzaad is gemaakt, die komt nog steeds in aanraking met die aardappel die vrolijk gegeten wordt, wat zijn daar de gevolgen van?
Ik vin het gewoon niet kunnen dat er iets 'uitgevonden' wordt en het maar gewoon als veilig zijnde op de markt gemikt wordt en dat wij het maar moeten geloven dat het veilig is. Zo zijn er heel veel producten na jarenlang gebruik van de markt gehaald omdat achteraf bleek dat ze toch niet zo veilig waren, maar inmiddels wel heel veel mensen er ziek van geworden of zelfs door overleden.