"Soms word ik moe van het nieuws over voeding. Vorige week bijvoorbeeld: ‘Dood door veel melk’. Wat daar beweerd werd kon gewoon niet. Waarom verschijnen er zoveel cowboyverhalen over voeding in de media?"

Dat schrijft Martijn Katan, de émince grise van de harde Nederlandse voedingsleer vandaag in NRC Handelsblad.

Aanleiding is het nieuws over de 'dodelijke' eigenschappen van melk, terwijl de onderzoekers nadrukkelijk schreven dat ze zelf niet precies weten wat ze moeten concluderen. Toch vond een vooraanstaand blad het de moeite waard hun bevindingen op te nemen omdat ze de wetenschap vooruit zouden kunnen helpen. In de media gaat het echter fout, zegt Katan.

Wetenschap is saai
Wetenschap is saai en komt zelden met nieuws, zegt Katan. De media en universiteiten kloppen echter iedere wetenschappelijke scheet op tot een donderslag bij heldere hemel. Er wordt veel te veel nieuws gemaakt van niets, vindt Katan. Hij is niet tegen onderzoek dat nog niet geduid kan worden of dat zelfs regelrecht controversieel is.
Integendeel, zo maakt hij duidelijk in zijn stukje. Velen die eerst verguisd werden, bleken wel degelijk een punt te hebben. Hij wordt echter moe van al het gehype. Dat zou niet moeten mogen, zei zijn leermeester professor Piet Borst al eens.

Spinaziegeraas
In vette tekst meldt Katan vervolgens: Ik vind het niet erg dat nieuwe publicaties zelden echt iets nieuws bieden. Ik vind het wel een probleem dat universiteiten en journalisten er persé nieuws van willen maken. Geloof me, er is bijna nooit nieuws over voeding. Sla dus die krantenartikelen en uitzendingen over. Als je wilt weten hoe je gezond moet eten, ga dan naar het Voedingscentrum. Die hebben vooral oud nieuws, maar wat ze zeggen klopt.

En zelfs wat klopt, moet af en toe bijgesteld worden. Zo mocht je van het Voedingscentrum jarenlang spinazie en vis niet combineren. Daar zou je kanker van kunnen krijgen. Inmiddels blijkt dat onzin. Gelukkig maar, dat je zelfs saaie waarheden waar hele volksstammen zich aan hielden toch af en toe met veel geraas bij kunt stellen. Of heb je het geraas niet meegekregen omdat het juist in te weinig kranten stond?

Fotocredits: spinazie, opdeboerderij.be
Dit artikel afdrukken