Om hun 'hobby' - zo noem je wat je niet om het geld doet - te kunnen betalen, moeten ze naar de bank. Maar die is natuurlijk niet gek: hobbies die geen geld opleveren kun je niet financieren.

Die ontstane situatie is het gevolg van de Nederlandse keuze voor hoge dierwelzijnseisen, terwijl ons land nagenoeg zijn volledige productievolume exporteert. In het directe buitenland liggen de eisen al wat lager dan in ons land. In het verre buitenland, Oekraïne, mogen nog gewoon kooieieren worden gemaakt die in Nederland mogen worden geïmporteerd.

Zulke eieren verdringen de onze, die te duur zijn om in het gebak, koekjes, de eiersalade en de pasta te worden verwerkt. Iets minder welzijnerige eieren kunnen we nog wel aan omdat Nederlanders welzijn efficiënt en intensief kunnen leveren, maar tegen kooieieren valt niet aan te werken. Daarom maken wij nu een paar procent teveel eieren. Die zorgen ervoor dat de prijs van de hele markt onderuit gaat. Een scharrelei is immers een scharrelei zodat ze allemaal tegelijk in prijs dalen als er teveel zijn.

Reguleren, maar dat mag niet
"Als we in heel Europa kippen een week eerder zouden slachten als de eierprijs beneden 6 cent daalt, dan zal de eierprijs niet beneden 6 cent dalen." Dat zei vorige week Servé Hermans, de topman van een van de 2 in de wereld bepalende geneticabedrijven voor legkippen. Hij wil de eierprijs reguleren door collectief productie uit te schakelen. Dan daalt de prijs en los je het probleem voor de eierboer op. Maar dat mag niet van de Mededingingsautoriteit. Die vindt dat je de consument niet van een voordeeltje mag beroven.

Concurreren, maar dat kan niet
Ook intensieve beestenman Aalt Dijkhuizen bemoeide zich met de nog immer voortslepende eiercrisis waar met name Nederland mee worstelt. Dijkhuizen heeft een simpele oplossing: draai de welzijnseisen liefst terug en ga er in ieder geval niet verder mee.

Scenario's
Maar dat laatste gaat niet gebeuren. Onze staatssecretaris gaat er juist wél verder mee, terwijl Europa zijn uiterste best zal doen om Oekraïne eieren te laten leveren die goedkoper zijn dan de onze. Zo werkt de nieuwe Koude Oorlog tussen Oost en West nu eenmaal. Wij willen dat Oekraïne bij ons hoort en dan krijg je dat.

Alleen kunnen we zo dus niet concurreren en mogen we niet reguleren. Die situatie snoept eerst een procent of 5 van onze productie af en brengt Nederlandse kippenboeren aan de bedelstaf. Daarna zal die goedkopere productie verder stijgen en zich steeds verder invreten in de onze. Daardoor zal het aantal dieren met welzijn weer moeten inschikken. Door de marktwerking die we door het Oost-West conflict echt niet uit gaan schakelen. Zo werken de wetten van de economie; Koude Oorlog of niet.

Hoe moet het nou verder als je niet mag reguleren, niet kunt concurreren maar wel welzijn wilt? Misschien kan Foodlog een aantal scenario's uitdenken.

Fotocredits: Paaseieren, tienvijftien
Dit artikel afdrukken