De Stichting Wakker Dier blijkt zijn werkterrein te verbreden. Naast dierwelzijn, richt de organisatie zich nu ook op voedselveiligheid.
Wakker Dier onderzocht Aziatische kweekvis en garnalen uit de Nederlandse supermarkten. In de helft van de 43 monsters trof de organisatie bacteriën aan die resistent zijn tegen antibiotica. Ook werd voor het eerst een ESBL-besmetting aangetroffen. Die wordt al wel veel aangetroffen op vlees, maar was nog niet eerder gevonden op vis, meldt de NOS.
Antibiotica in kweekbassins
Populaire (goedkope) vissoorten als tilapia en pangasius worden in Zuid-Oost Azië massaal gekweekt in grote bassins. Daardoor kunnen de dieren elkaar bij ziekte gemakkelijk besmetten.
De hoge ziektedruk die daarvan het gevolg is, wordt bestreden met antibiotica. "Die ziektes worden bestreden met veel antibiotica die in het water worden gegooid of in het voer verwerkt worden", zegt campagneleider Hanneke van Ormondt. "Antibiotica worden ook gebruikt als groeibevorderaar. Zo worden de bassins grote kweekvijvers voor antibiotica-resistentie."
CBL in actie
De NVWA dringt al jaren aan op een controlesysteem voor de vis. Supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) sluit zich daar nu bij aan. "We gaan nu snel actie ondernemen. Wij gaan producenten van kweekvis nog strakker controleren en duidelijker eisen dat er minder antibiotica gebruikt moeten worden in de kweek van vis", aldus een woordvoerder.
De uitkomsten van het onderzoek door Wakker Dier zijn geen reden om de vis uit de schappen te halen. Goed verhitten maakt de bacteriën onschadelijk.
Fotocredits: pangasius, Vince Smith
Dit artikel afdrukken
Wakker Dier onderzocht Aziatische kweekvis en garnalen uit de Nederlandse supermarkten. In de helft van de 43 monsters trof de organisatie bacteriën aan die resistent zijn tegen antibiotica. Ook werd voor het eerst een ESBL-besmetting aangetroffen. Die wordt al wel veel aangetroffen op vlees, maar was nog niet eerder gevonden op vis, meldt de NOS.
Antibiotica in kweekbassins
Populaire (goedkope) vissoorten als tilapia en pangasius worden in Zuid-Oost Azië massaal gekweekt in grote bassins. Daardoor kunnen de dieren elkaar bij ziekte gemakkelijk besmetten.
De hoge ziektedruk die daarvan het gevolg is, wordt bestreden met antibiotica. "Die ziektes worden bestreden met veel antibiotica die in het water worden gegooid of in het voer verwerkt worden", zegt campagneleider Hanneke van Ormondt. "Antibiotica worden ook gebruikt als groeibevorderaar. Zo worden de bassins grote kweekvijvers voor antibiotica-resistentie."
CBL in actie
De NVWA dringt al jaren aan op een controlesysteem voor de vis. Supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) sluit zich daar nu bij aan. "We gaan nu snel actie ondernemen. Wij gaan producenten van kweekvis nog strakker controleren en duidelijker eisen dat er minder antibiotica gebruikt moeten worden in de kweek van vis", aldus een woordvoerder.
De uitkomsten van het onderzoek door Wakker Dier zijn geen reden om de vis uit de schappen te halen. Goed verhitten maakt de bacteriën onschadelijk.
Fotocredits: pangasius, Vince Smith
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Vis kan ook rauw worden gegeten, zoals in sushi volgens het "Voedingscentrum", de autoriteit die ons wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie biedt over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.
Nu gaat ook Wakker Dier zich op voedselveiligheid richten, naast de NVWA, CBL, ministerie van VWS en het RIVM dat het aantal besmettingen in Nederland onderzoekt, de kans om ziek te worden na het eten van besmet voedsel en het effect hiervan op de gezondheid. Waarom zoveel instituten?
Kan je gekweekte vis niet meer rauw eten?
Volgens het Voedingscentrum wel; volgens Wakker Dier en de NOS, niet.
Welke vis dan nog wel wel en welke niet? Waar vind ik informatie?
Wie informeert de consument en op welke manier?
In dit geval toevallig de NOS die niet in bovenstaand rijtje wordt genoemd.
Dat is een uitstekende vraag Joep. Ik denk dat veel mensen ermee zitten nu. Ik zal het Voedingscentrum om een standpunt vragen.
In 2009 en 2010 (met eigen tolk erbij) heb ik twee studiereizen gemaakt naar de Mekong delta om de kweek van de Pangasius Hypopthalmus vissoorten van dichtbij te bekijken en te beoordelen op de voedselveiligheidsrisico’s. Die zijn aanzienlijk. Geknoei met voedselveiligheidscertificaten, camouflage gedrag bij de producenten viel mij het meest op. Wij hebben in laboratorium analyses geen sporen gevonden van antibiotica. De kwekers houden zich keurig aan de halfwaarde tijden. Echter ons werd verboden om watermonsters te nemen van het vijverwater. Zelfs het slib mochten wij niet bemonsteren. De garnalensector is in dit opzicht veel spannender. Er zijn fungiciden cocktails gevonden in het vissenvoer. Het officiële rapport is nog steeds te koop: http://www.scientanova.com/project-voorbeelden/
Ik kijk er niet van op dat er resistente bacteriën in de producten van deze intensieve vorm van aquacultuur gevonden worden. Onze goed gedocumenteerde waarnemingen van vier jaar geleden lijken nog valide te zijn.
Dick, vraag dan meteen wat het voedingscentrum adviseert te consumeren wanneer een consument op vakantie gaat naar diezelfde productie landen ;-)
Jarno, het voedingscentrum gaat alleen af op de certificaten waarmee de producenten hun directiekamers lijken te behangen. Zij doen geen fundamenteel onderzoek. Als je naar Vietnam op vakantie gaat zul je met een schok ontdekken dat de Vietnamees zelf geen Pangasius eet. "Er zit teveel medicijnen in", heeft men mij in menig restaurant desgevraagd verteld. De concurrentiedruk in deze landen is enorm en het lijkt erop dat de grote producenten alles steeds beter onder controle krijgen. Het zijn altijd de 'klojo producenten' die de markt voor de andere verknoeien en bij laboratoria voor spannende uitkomsten zorgen. De prijsdruk vanuit de retail draagt hier zeker aan bij.