Interpreteren met voorzichtigheid
De onderzoekers die de studie publiceerden zeggen nadrukkelijk dat hun onderzoeksgegevens met de nodige voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd. Ze schrijven: Given the observational study designs with the inherent possibility of residual confounding and reverse causation phenomena, a cautious interpretation of the results is recommended.
Het nieuws -' van melk ga je eerder dood' - gaat niettemin als een lopend vuurtje door de wereld. Gefermenteerde melkproducten, zoals yoghurt en kwark, zouden daarentegen het omgekeerde resultaat laten zien.
De Nederlandse voedingsdeskundige Jaap Seidell maakte 2 tweets over de studie:
BMJ hoge inname melk geassocieerd met verhoogd risico op overlijden & geen bescherming tegen botbreuken. Melk moet? http://t.co/SYQSFsAKGP
— jacob seidell (@jaapseidell) October 29, 2014
Uit Zweeds onderzoek blijkt associatie tussen melkconsumptie & overlijden. Dit is niet bevestigd in ander onderzoek..
http://t.co/3Cn0Tjvqxc
— jacob seidell (@jaapseidell) October 29, 2014
Martijn Katan, de émince grise van het echt harde voedingsonderzoek in Nederland, zei er dit van:
British Medical Journal: 3 glazen melk per dag verdubbelt je kans om vroeg te sterven?! Ik geloof er NIETS van. http://t.co/RotsWlwIwb
— Martijn Katan (@martijnkatan) October 29, 2014
Katan is zeer kritisch op melkgebruik, maar dit gaat hem te ver.
De wereld is weer in verwarring. Dat geldt zeker voor het land van Joris Driepinter. Gaan we eerder dood van de melk of ligt het aan andere oorzaken? Moeten we aan de kaas, kwark en yoghurt en de melk vergeten? Er is nog steeds niemand die daar een duidelijk antwoord op kan geven.
Fotocredits: Melkdruppel, gorillakid4352012
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zou het kunnen dat mensen met een verhoogd risico op botbreuk meer melk drinken?
De Foodlog-header is weer lekker "opgesexed": " 'Van melk drinken ga je dood' ".
De nadelige effecten worden genoemd bij consumptie van 3 of meer glazen melk, en dan nog vooral voor vrouwen. MSN kopt dan ook: "Van VEEL melk drinken ga je EERDER dood". Nu niet bepaald wat je noemt zorgvuldig van Foodlog. Kan dat wat anders?
Velen dachten dat melk goed is tegen osteoporose. Dit onderzoek lijkt vooral voor vrouwen, voor de consumptie van meer dan 680 cc juist een indicatie voor het tegendeel. Een lastige voor de osteoporosestichting: wat te adviseren?
De onderzoekers vermoeden dat melksuiker een rol speelt.
Wél een leuke, Niels, - of eigenlijk dus niet! -, nog los van de kip-ei problematiek:
(oudere) mensen met lage botdichtheid die het contraproductieve advies krijgen meer melk te drinken, en juist daardoor eerder botten zouden breken.
"Given the observational study designs with the inherent possibility of residual confounding and reverse causation phenomena, a cautious interpretation of the results is recommended."
Dick toch! Heb je het bericht wel gelezen?
Niels,.. Ja, hoe langer het advies gegeven wordt dat je van melk sterke botten krijgt... Hoe meer de ingezakte mensen er naar grijpen en hoe sterker het verband wordt dat melk drinken meer breuken opleverd.. !! Hoe noem je zo'n tgenstellend effect ?
Van ivoor wordt je potent... Een valse belofte die impotente mannen er toe verleidt dit neutrale (geen effect sorterend) supplement in azie bij een empirisch onderzoek een duidelijke conclusie zal opleveren.. Van ivoor wordt je impotent.
Zo'n onderzoek zou overigens veel olifanten kunnen redden !!! Alhoewel misschien dat mensen eerder geloven dat melk niet goed is dan dat die harde punt geen harde punt opleverd.. Beelden werken sterker dan een woorden (melk is goed voor elk).
@Niels, #1. Er is ook epidemiologisch onderzoek op populatieniveau, waar eerder uit is gebleken dat landne met hoge melkconsumptie ook meer osteoporose hebben. Dat ontkracht het idee dat het gaat om een bias richtign hoog-risico patienten.
Het idee dat melk helpt tegen osteoporose is gebaseerd op de aanname dat calcium de beperkende factor is, en dat mlek een optimale calciumbron is. Beide zijn aanvechtbaar, de laatste vooral omdat melk geen 'natuurlijk' onderdeel is van het menselijke dieet (de meeste mensen op deze wereld drinken geen melk; het is een evolutionair recente uitvinding, circa 6000 jaar oud).
Het lijkt er eerder op, dat vitamine D de beperkende factor is mbt osteoporose.