Vion Food zou zijn Duitse activiteiten willen gaan verkopen. Dat meldt het FD vandaag. Het vleesbedrijf was enige jaren geleden met een omzet van €10 miljard nog het grootste vleesbedrijf van Europa. Na een reeks van mislukte internationale en bestuurlijke manoeuvres heeft Vion, ondanks de verkoop van de Britse tak en de winstgevende ingrediëntendivisie, nog altijd de financiën niet op orde. De omzet van het bedrijf is gehalveerd en de vleesverwerkende activiteiten beperken zich tot Nederland en Duitsland. In Duitsland heeft Vion vele tientallen slachterijen en bedrijven die dringend in een veel gestroomlijnder organisatiemodel moeten worden gebracht. Voor de onderhanden zijnde noodzakelijke saneringsoperatie heeft het bedrijf de middelen niet in kas. De banken zijn niet bereid tot financiering.

Zakenbanken
Het bedrijf zou daarom aan het onderzoeken zijn of er kopers te vinden zijn voor bedrijfsonderdelen. 'Naar verluidt wordt geprobeerd de tientallen Duitse slachterijen - de grootste oorzaak van de aanhoudende verliezen bij Vion Food - in delen te verkopen om de opbrengst zo groot mogelijk te maken', schrijft het FD. Vion heeft een adviseur van zakenbank Morgan Stanley aangesteld en contacten met een aantal banken gelegd die de verkoop zouden moeten begeleiden. Ook de aanstelling van voormalige Rabobank-bestuurder Sipko Schat als voorzitter van de RvC is in dat licht een aanwijzing voor een nieuwe verkoopronde.

Kanttekeningen bij de verkoopbaarheid
Mogelijke kopers voor de laatste internationale Vion-onderdelen zijn het Duitse Tönnies en Deense Danish Crown, zegt het FD. Ook zouden Chinese bedrijven geïnteresseerd kunnen zijn.
Of die analyse geheel logisch is, mag betwijfeld worden. Het grote en in Duitsland machtige Tönnies zal een omvallend Vion-apparaat liever 'gratis' oogsten omdat het de vraag naar wegvallend aanbod vanzelf naar zich toe zal zien stromen. Het Deense Danish Crown zou ervoor kunnen zorgen dat Tönnies zich toch nog even achter de oren krabt; de vraag is echter of de Denen de benodigde middelen kunnen investeren in de op dit moment door overaanbod geteisterde markt voor Europees varkensvlees. Ten aanzien van de Chinezen moet de vraag gesteld worden welk motief zij zouden hebben om verouderde slachterijen in de EU te kopen. In de VS kwam varkensgigant Smithfield in Chinese handen. Het belangrijkste motief daarvoor was het in handen krijgen van de voerstromen.

Vion Food wilde niet reageren.

Fotocredits: Vion
Dit artikel afdrukken