Nieuw onderzoek wijst uit dat probiotica een positief effect kan hebben op darmkramp bij baby’s. Darmkramp, ofwel koliek, is één van de mysteries van moeder natuur. Veel jonge ouders krijgen te maken met huilende of onrustige baby's - zo'n 5 tot 40% van de baby's heeft namelijk koliek. Helaas zijn zowel de oorzaak als een adequate behandeling van de krampen vooralsnog onbekend.

Placebo gecontroleerd onderzoek
Op zoek naar een behandeling van darmkrampjes gaven onderzoekers van het kinderziekenhuis van Toronto tussen februari 2012 en april 2014 in totaal 52 baby’s probiotica, in een dubbelblind gerandomiseerd placebo onderzoek. Gedurende drie weken gaven de ouders hun kinderen dagelijks een aantal druppels van een probioticum (Lactobacillius reuteri DSM 17938) of een placebo. De baby's kregen allemaal borstvoeding en geen andere medicatie. Gedurende die periode moesten ouders de duur en frequentie van huilbuien, onrustigheid en koliek-symptomen bijhouden. Wat bleek? Bij de baby’s die probiotica kregen, verminderden de symptomen duidelijk meer dan bij de placebo-groep. De probioticababy's huilden in plaats van gemiddeld 131 minuten nog maar 60 minuten, de placebobaby's gingen van 122 naar 102 minuten. Meer dan de helft van de probioticababy's vertoonden significant minder koliekverschijnselen.

Lastig onderzoek
Volgens dr. Gideon Koren, één van de hoofdonderzoekers, zegt het onderzoek vooral iets over het effect van probiotica bij Noord-Amerikaanse baby’s: "Het lijkt erop dat ieder werelddeel een ander samenstelling van darmbacteriënlaat zien. Dat betekent dat een effectieve behandeling in het ene werelddeel, niet effectief hoeft te zijn voor kinderen in Noord-Amerika", zegt hij in Stone Hearth Newsletter.
Hoewel het bewijs voor de positieve effecten van probiotica lijkt te groeien, zijn onderzoeksresultaten uit Europa en Australië niet eenduidig. Onderzoek naar de effectiviteit van probiotica is lastig, zoals ook weer blijkt uit de discussie rondom het recente Foodlog-artikel: 'Probiotica kunnen veel, maar mogen niets’. Het is lastig vast te stellen wat werkt en waarop het werkt, terwijl er toch effect is vast te stellen.

Wetenschap mag een middel niet genezend noemen, als niet kan worden vastgesteld welke ziekte met welke werkzame stoffen is tegengegaan. Ook niet als er duidelijk wel sprake is van een effect. Probiotica bevatten een veelvoud aan werkzame stoffen die in verschillende contexten heel anders kunnen uitwerken. Daarmee staan de middelen voor een ingewikkelde bewijslast.

Het onderzoek is verschenen in The Journal of Pediatrics.

Fotocredits: Oscar Castanón Barragán
Dit artikel afdrukken