Bij de productie van zwarte thee wordt een mogelijk kankerverwekkende stof gebruikt: antrachinon. De Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest trof de stof bij een test van Darjeeling en Ceylon-Assam theeën in alle 27 geteste theeën aan. Daarbij overschreden 16 theeën de grenswaarde van 10 microgram per kilo. ,
Verdoezelen van het probleem
De EU is echter van plan deze voor thee op te trekken naar 20 microgram per kilo. Als die waarde nu al werd gehanteerd, dan waren er nog maar 2 theeën 'in overtreding': een 'gewone' van het merk Goldmännchen en een biologische van Alnatura. Beide producenten zijn inmiddels de oorzaak van de 'vervuiling' aan het onderzoeken.
Volgens de Stiftung Warentest is het optrekken van de algemeen geldende grenswaarde een vorm van het probleem van verdoezelen. Wie dat doet en afwacht neemt het risico om kanker te krijgen, schrijft taz.de.
Alleen dierproeven
Antrachinon wordt niet direct gebruikt bij de teelt van thee, maar kan in de thee terecht komen als er bij het drogen van de bladeren kolen worden gestookt. Een aanwijzing daarvoor is dat er ook verhoogde gehalten aan PAKs werden aangetroffen, die ontstaan bij verbrandingsprocessen. Uit dieronderzoek is gebleken dat antrachinon kanker kan veroorzaken aan de lever en nieren. Hoe dat risico voor mensen ligt, en hoeveel thee je daarvoor zou moeten drinken, is (nog) niet onderzocht.
Als je het risico wilt uitsluiten, kun je geen thee meer drinken. Zelfs geen biologische, zo blijkt uit de analyses van Stiftung Warentest.
Fotocredits: yoppy
Dit artikel afdrukken
Verdoezelen van het probleem
De EU is echter van plan deze voor thee op te trekken naar 20 microgram per kilo. Als die waarde nu al werd gehanteerd, dan waren er nog maar 2 theeën 'in overtreding': een 'gewone' van het merk Goldmännchen en een biologische van Alnatura. Beide producenten zijn inmiddels de oorzaak van de 'vervuiling' aan het onderzoeken.
Volgens de Stiftung Warentest is het optrekken van de algemeen geldende grenswaarde een vorm van het probleem van verdoezelen. Wie dat doet en afwacht neemt het risico om kanker te krijgen, schrijft taz.de.
Alleen dierproeven
Antrachinon wordt niet direct gebruikt bij de teelt van thee, maar kan in de thee terecht komen als er bij het drogen van de bladeren kolen worden gestookt. Een aanwijzing daarvoor is dat er ook verhoogde gehalten aan PAKs werden aangetroffen, die ontstaan bij verbrandingsprocessen. Uit dieronderzoek is gebleken dat antrachinon kanker kan veroorzaken aan de lever en nieren. Hoe dat risico voor mensen ligt, en hoeveel thee je daarvoor zou moeten drinken, is (nog) niet onderzocht.
Als je het risico wilt uitsluiten, kun je geen thee meer drinken. Zelfs geen biologische, zo blijkt uit de analyses van Stiftung Warentest.
Fotocredits: yoppy
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Geen thee meer drinken? Gewoon groene thee drinken dan!
N.a.v. eerdere testen van Stiftung Warentest en de Franse consumentenorganisatie 60 Millions de Consommateurs naar pesticiden en zware metalen in zwarte en groene thee, koop ik alleen voor gasten nog wel eens thee, maar zelf haal ik het jaar rond (kruiden) thee uit eigen tuin. Het is even wennen, maar bevalt prima. Even afspoelen, de blaadjes van de stengels verwijderen, in de slacentrifuge voordrogen en op een theedoek de oven in bij 40 graden met luchtcirculatie. Af en toe de oven een tijdje open en de thee omkeren. Zodra alle blaadjes bros zijn, in stopflessen doen. Van de bladeren van planten, struiken, bomen en bloemen om ons heen zijn veel verschillende smaken kruidenthee te maken. Wel even nagaan of er ongewenste bijwerkingen bekend zijn. Ikzelf kijk dan even op www.pfaf.org nadat ik de officiële naam heb opgezocht.
Joep, wat is er mis met de oplossing van Otto?
Hoe lang zou die kankerverwekkende stof al in de thee voorkomen? Jaren? Decennia?
Otto, komt die groene thee van jou uit de EU?