Arjen Y. Hoekstra is hoogleraar watermanagement aan de Technische Universiteit van Twente. Samen met collega Mesfin Mekkonen berekende hij de waterfootprint van ons moderne voedsel. Van zijn hand verscheen een al even verfrissend boek over het eten dat het meeste, het minste en alles daartussenin aan water gebruikt.
Betere technologie
Hoekstra wil met zijn statistieken mensen bewust maken. Hij zegt: “Als we weten hoeveel water een product kost, dan krijgen we een idee van wat redelijk is. Veel producten kunnen makkelijk tweemaal zo waterefficiënt gemaakt worden als we maar betere technologie zouden gebruiken in de verschillende stappen van de aanbodsketen."
Koffie en thee te dol
De verrassingen? Kikkererwten, die door velen worden beschouwd als uitstekende vleesvervangers, verbruiken nagenoeg evenveel water als kip. Noten blijken waterverslinders. Cashewnotenzijn op dit moment geen haar beter voor ons water dan de waterverslinder die een biefstuk is. Niettemin denken we dat ze duurzamer zijn. De minst schadelijke noten zijn walnoten. Koffie en thee zijn helemaal te dol. Kijk even op weather.com naar 59 prachtige foto's met de waterfootprint van 59 dagelijkse producten. Daar ontdek je ook de waterfootprint van olijfolie. Plantaardig, maar nogal hoog. Een geit is er niets bij.
De statistieken zijn inderdaad even leerzaam als confronterend.
Fotocredits: geit, wheater.com
Dit artikel afdrukken
Betere technologie
Hoekstra wil met zijn statistieken mensen bewust maken. Hij zegt: “Als we weten hoeveel water een product kost, dan krijgen we een idee van wat redelijk is. Veel producten kunnen makkelijk tweemaal zo waterefficiënt gemaakt worden als we maar betere technologie zouden gebruiken in de verschillende stappen van de aanbodsketen."
Koffie en thee te dol
De verrassingen? Kikkererwten, die door velen worden beschouwd als uitstekende vleesvervangers, verbruiken nagenoeg evenveel water als kip. Noten blijken waterverslinders. Cashewnotenzijn op dit moment geen haar beter voor ons water dan de waterverslinder die een biefstuk is. Niettemin denken we dat ze duurzamer zijn. De minst schadelijke noten zijn walnoten. Koffie en thee zijn helemaal te dol. Kijk even op weather.com naar 59 prachtige foto's met de waterfootprint van 59 dagelijkse producten. Daar ontdek je ook de waterfootprint van olijfolie. Plantaardig, maar nogal hoog. Een geit is er niets bij.
De statistieken zijn inderdaad even leerzaam als confronterend.
Fotocredits: geit, wheater.com
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Bij het artikel "Spaar je ochtendplas, doe het onder de douche", vond ik het al onzin om op leidingwater uit ons waterrijke landje te besparen, om die dag vervolgens 6.000 liter aan zoet water op een andere manier te verbruiken.
98% Van het water dat wij verbruiken komt niet uit de kraan. Tijd om even serieus te kijken waar de rest dan wel vandaan komt (WFN).
(bron: WFN)
"The total water footprint of the Netherlands is estimated to be about 2300 m3/yr/cap, of which 67% relates to the consumption of agricultural goods, 31% to the consumption of industrial goods, and 2% to domestic water use. About 89% of the water footprint of the Netherlands is external, whereas just 11% is internal. The impact of this external water footprint of Dutch consumers is particularly relevant in specific locations, mainly within countries that experience serious water scarcity."
1 kopje koffie 140 liter water,
1 glas Franse wijn 90 liter,
1 glas Spaanse wijn 195 liter,
1 glas leidingwater ?
Doe mij dan maar Franse wijn en een glas water!
Kijk je naar industrieel rundvlees, chocolade, katoen en frisdrank, dan schrik je wel even, om van schuldgevoelens maar niet te spreken.
Op dezelfde site vind je ook de waterfootprint per product en een waterfootprint calculator.
Joep, wou je nou zeggen dat noten niet aanmerkelijk schadelijker zijn dan kip?
En dan oliifolie. Lekker plantaardig en duurzaam als bron van vetten. Zelfs ik vond het uiterst confronterend.
Puik werk wmb van Hoekstra. Hij stelt de vraag: waar hebben we het precies over?
Is dit weer een verkapte manier om vlees aan te raden?
Laten we vooral niet vergeten welke gruwel daden er zich in de vleesindustrie dagelijks afspelen en gezond is het nu ook niet bepaald door alle antibiotica en stress die je mee eet als vlees eter.
Voor mij in ieder geval een rede om mij te specialiseren in vegetarisch culinair eten, gewoon omdat het geweldig schoon en heerlijk gezond eten is.
Als er idd minder vlees geproduceerd wordt dan hou je meer water over voor de plantenwereld. Notenbomen zijn bijv ook heeeeeeeeeeel erg goed voor het milieu, net als alle andere bomen, zij leveren zuurstof EN zorgen ervoor dat het ook weer kan regenen, zonder bomen en planten(woestijn)niet of nauwelijks regen, kijk maar hoe nat het in het regenwoud is. Koeien in de wei of stal geven geen zuurstof en zorgen er ook niet voor dat het kan regenen. Sterker, als je hun plas door het riool zou spoelen moet dat weer gezuiverd worden en dat kost een hoop geld en energie. Planten/bomen water geven zorgt dat het water de grond in gaat en weer de natuur in terugkomt.
Hoeveel water 'verbruikt' vis eigenlijk? Zie je nooit in lijstjes terug. Hier wordt aardig wat vis geconsumeerd, verse makreeltjes, haring, wilde zalm.
Rund komt hier van Schotse Hooglanders die het hele jaar buiten lopen en ook niet bijgevoerd worden, waterverbruik is dan praktisch 0 lijkt me? Beste vlees wat je kan hebben qua diervriendelijkheid en milieu.
#3 Mirjam: lijkt me gewoon een lijst om alles in perspectief te zetten? Als je als vegetariër denkt dat je weinig water verbruikt met je kikkererwten-notensalade overgoten met olijfolie, een stuk chocolade ernaast en een kop thee, dan is dat blijkbaar niet waar. Duurzaamheid is een term met vele onderdelen en vele kanten, dit is er gewoon eentje van. Aan ons om te kijken hoeveel gewicht dit in de schaalt legt.