Crash-diëten staan in een slecht daglicht, omdat je daarna alleen maar sneller weer zou aankomen: het beruchte jojo-effect. De beste manier om blijvend af te vallen is over een langere periode geleidelijk aan de overtollige kilo's kwijt te raken. Dat is althans de algemeen geldende aanbeveling. Australisch onderzoek, gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology, trekt de effectiviteit van die aanbeveling in twijfel.

Meer gewichtsverlies bij snel afvallen
Wetenschappers (University of Melbourne) zetten 200 obese proefpersonen op dieet: ofwel een 36-weken programma met 500 calorieën minder per dag, of een 12-weken programma met in totaal maar 450 tot 800 calorieën per dag. Het snelle dieet boekte daarbij, niet onverwacht, de betere resultaten. In de snelle groep raakte 81% van de deelnemers meer dan 12,5% van hun gewicht kwijt, terwijl dat in de geleidelijke groep maar 50% van de deelnemers lukte.

Mogelijke verklaringen voor de bevindingen zijn dat het lage gehalte aan koolhydraten in het snelle dieet voor minder honger zorgt en dat het lichaam meer vet gaat verbranden. Ook zijn mogelijk psychologische effecten in het spel, omdat snel gewichtsverlies motiverend werkt en het dieet daardoor beter vol te houden is, met meer gewichtsverlies als resultaat.

Geen extra gewichtstoename
Na deze eerste periode kregen alle deelnemers een 'gewichtsbeheersings-dieet' voorgeschreven en werden ze gedurende drie jaar gevolgd. In die drie jaar kwamen ze gemiddeld 71% van het verloren gewicht weer aan. Ongeacht welk dieet ze hadden gevolgd. Met andere woorden: de snelle afvallers kwamen niet méér of sneller aan dan de geleidelijke afvallers.

In een commentaar bij het onderzoek in WebMD schrijven Corby Martin en Kishore Gadde (Pennington Biomedical Research Center, Baton Rouge) dat "'langzaam en gestaag' afvallen het qua gewichsverlies moet afleggen en dat de mythe dat snel afvallen ook weer tot snel dik worden leidt, naar het rijk der fabelen mag worden verwezen".
Ze stellen verder dat "artsen er rekening mee moeten houden dat verschillende afval-strategieën beter kunnen passen bij verschillende patiënten... en dat pogingen om de snelheid waarmee de eerste kilo's er af gaan terug te dringen hun uiteindelijke afvalsucces in de weg zouden kunnen staan". Voor sommige patiënten is een 'agressieve afvalstrategie', ofwel een crash dieet, dus wel degelijk aan te bevelen.

Fotocredits: potamos.photography
Dit artikel afdrukken