Gisteren ging het jachtseizoen weer van start. Jagers mogen de komende maanden weer onbekommerd jagen op de vijf diersoorten die nu nog vrij bejaagbaar zijn: fazanten, wilde eenden, hazen, konijnen en houtduiven. Waarschijnlijk is dat voor het laatst.
Dit najaar stemt de Tweede Kamer over de Nieuwe Natuurwet, waarin de plezierjacht aan strenge regels gebonden wordt. Volgens de voorstellen mag er dan alleen nog gejaagd worden met een ontheffing van de provincie.
Medestanders: chefkoks
Jagers zijn geen voorstander van de nieuwe regels. Ze staan daarin niet alleen. Annemieke van Dongen van De Persdienst schrijft vandaag dat de jagers een 100-tal Nederlandse chefkoks aan hun zijde vinden. De restaurants die aangesloten zijn bij Euro-Toques Nederland, willen graag Nederlands wild op de kaart en zien de vraag jaarlijks verder groeien. Wild wordt gezien als een duurzaam stukje vlees, dat bovendien van eigen bodem komt -tenminste, als dat straks nog mag.
De koks stellen dat het toch niet zo mag zijn dat zij straks hun wild alleen nog maar uit het buitenland mogen betrekken. "Wild van Nederlandse bodem is geschoten door deskundige jagers in onze eigen omgeving. Het is een prachtig product dat prima past in een duurzame voedselketen. Dat moet je dus niet verder aan banden leggen, laat staan verbieden. Dat moet je koesteren”, zegt de Nederlandse drie-sterrenkok Jonnie Boer.
'Maatschappelijke ontwikkelingen'
Ook bij de Nederlandse consument lijkt de jacht weer wat vriendelijker te benaderen, denkt de Koninklijk Nederlandse Jagers Vereniging. De jagers hebben het het dan wel over de 'jacht voor consumptie’. "Die jacht verbieden druist in tegen maatschappelijke ontwikkelingen", stelt de Vereniging. Zoals het eten van 'plaagdieren', waarover kok en jager elkaar recent ook al wisten te vinden - te midden van de bestaande verboden en regelingen. Duurzaamheid lijkt de nieuwe legitimatie voor de jacht te worden.
Fotocredits: uitsnede, Nelson Minar
Dit artikel afdrukken
Dit najaar stemt de Tweede Kamer over de Nieuwe Natuurwet, waarin de plezierjacht aan strenge regels gebonden wordt. Volgens de voorstellen mag er dan alleen nog gejaagd worden met een ontheffing van de provincie.
Medestanders: chefkoks
Jagers zijn geen voorstander van de nieuwe regels. Ze staan daarin niet alleen. Annemieke van Dongen van De Persdienst schrijft vandaag dat de jagers een 100-tal Nederlandse chefkoks aan hun zijde vinden. De restaurants die aangesloten zijn bij Euro-Toques Nederland, willen graag Nederlands wild op de kaart en zien de vraag jaarlijks verder groeien. Wild wordt gezien als een duurzaam stukje vlees, dat bovendien van eigen bodem komt -tenminste, als dat straks nog mag.
De koks stellen dat het toch niet zo mag zijn dat zij straks hun wild alleen nog maar uit het buitenland mogen betrekken. "Wild van Nederlandse bodem is geschoten door deskundige jagers in onze eigen omgeving. Het is een prachtig product dat prima past in een duurzame voedselketen. Dat moet je dus niet verder aan banden leggen, laat staan verbieden. Dat moet je koesteren”, zegt de Nederlandse drie-sterrenkok Jonnie Boer.
'Maatschappelijke ontwikkelingen'
Ook bij de Nederlandse consument lijkt de jacht weer wat vriendelijker te benaderen, denkt de Koninklijk Nederlandse Jagers Vereniging. De jagers hebben het het dan wel over de 'jacht voor consumptie’. "Die jacht verbieden druist in tegen maatschappelijke ontwikkelingen", stelt de Vereniging. Zoals het eten van 'plaagdieren', waarover kok en jager elkaar recent ook al wisten te vinden - te midden van de bestaande verboden en regelingen. Duurzaamheid lijkt de nieuwe legitimatie voor de jacht te worden.
Fotocredits: uitsnede, Nelson Minar
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Verbieden en veroordelen van de jacht, roken, vet, suiker, alcohol, vlees, intercontinentale groente en fruit, seks.. eh.. nee, dat laatste mag nog wel. Een WUR-onderzoek dat dat niet duurzaam is vanwege te grof verbruik van energie, komt nog wel.
Wild is per definitie duurzaam, zeker sinds lood verboden is. Want het wild was er ‘in den Beginne’ in alle vrijheid, dus valt niet binnen de verwijtbare teelten. Denk ik toch.
Mocht vroeger wel eens mee. Was hard werken. Met laarzen met een paar kilo klei er aan. Beetje te zwaar werk nu en me vergeten doen ze toch niet.. Opvallend was dat ze zonder uitzondering het verschil tussen een ‘azevint’ (hazebok, geen hazewind) van een ‘azevrouwe’ zagen op afstand, en de laatste altijd de kans kreeg voor nageslacht te zorgen. Ook viel me altijd op, als een haas voor hun voeten te laat uit zijn leger op sprong, dat hij niet ter plaatse ‘vermoord’ werd, maar hem mocht smeren.
De zachte ethische dierenterreur hier door minderheden valt binnen Nederlands recht. Vrijheid van godsdienst. Gelukkig maar, want er zitten soms ook goede kanten aan. Niet erg veel, maar toch….
Ik slacht ook duurzaam, en breng het wild niet 10 kilometer verder naar een poelier, wat toch weer mooi een paar kilo CO2 bespaart… !
Ja Hans, het lijkt er toch op dat alles wat verwijtbaar is (of als zodanig neergezet) maatschappelijk niet echt volhoudbaar is, zwarte piet en de jagerman kunnen mekaar de hand gaan staan schudden, ten afscheid dan.
Wilde eenden en houtduiven (waarom geen muskusratten ??) moet je lokken en vangen in plaats van aan flarden te schieten. Hier zie ik 10 jagers die 1 haas proberen te schieten; dat kan toch niet de bedoeling zijn?
De Nederlandse natuur herbergt veel successen die we nog te vaak onbenut links laten liggen. We mogen best meer waardering hebben voor onze natuurlijke bronnen. Is het niet raar dat kangoeroe vlees wel in de Nederlandse supermarkt verkrijgbaar is en onze eigen plaag of liever gezegd de successen van de natuur : gans bijna verkrijgbaar is omdat het niet gewaardeerd wordt. Terwijl een paar van onze klanten al laten zien dat het fantastisch vlees is dat ook A la carte geserveerd kan worden. Nota bene vormen kangoeroes in Australië een plaag zoals hier onze ganzen.
Joep Goossens #3 hoe denk je duiven te vangen zonder te schieten? Het is niet zo heel realistisch om te denken dat je zonder geweer kunt vangen.