Poeptransplantaties blijken effectief tegen terugkerende infecties met de schadelijke darmbacterie Clostridium difficile. Zo effectief, dat de procedure inmiddels in Groot-Britannië als veilige ingreep erkend is, of mensen het als Doe-Het-Zelf-procedure thuis uitvoeren.

Maar voor veel mensen is het idee van een poeptransplantatie, via een sonde door de neus of een colonscopie rechtstreeks in de darm, nog steeds nogal afschrikwekkend. Er wordt dan ook gewerkt aan alternatieven: kunstpoep, of... poeppillen, die je gewoon met een beetje water in kunt nemen.

Capsules met diepvriespoep
Een kleinschalig Amerikaans onderzoek lijkt te bewijzen dat een capsule innemen met daarin diepgevroren feces net zo effectief is als donorpoep rechtstreeks in de darm inbrengen. Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association.

Bij de 20 patiënten die aan de proef deelnamen - nadat eerdere kuren met antibiotica geen effect hadden gehad - was driekwart al na één behandeling met de donorpoepcapsules van de klachten af. Het succespercentage liep met een tweede serie capsules op tot 90%.

Iedereen kan donor worden
De onderzoekers zijn voorzichtig opgetogen over hun resultaten. Natuurlijk is er nog nader onderzoek nodig, maar deze bevindingen lijken al drie belangrijke aspecten van poeptransplanties te onderstrepen: 1. ze zijn veilig, 2. de donorontlasting hoeft niet vers te zijn, maar kan ingevroren (en dus bewaard) worden, 3. de donoren hoeven niet verwant te zijn aan de ontvanger van de getransplanteerde feces. Dat opent perspectieven voor een bloeiende donorpraktijk voor ordinair gezonde poep.

Fotocredits: Kevan
Dit artikel afdrukken