Rusland blijft het McDonald's lastig maken. Eerst moest de hamburgerketen deze zomer al een aantal restaurants (tijdelijk) sluiten in verband met tekortschietende hygiëne. Daarna kreeg het onaangekondigde inspecties op zijn dak (al meer dan 200). Nu heeft het openbaar ministerie een boekenonderzoek ingezet naar het reilen en zeilen van de Ronald McDonald huizen. De liefdadigheidsinstelling wordt verdacht van onder meer belastingontduiking en witwassen.

'Geen politieke redenen'
Het Russische Doema-lid Andrei Krutov heeft om het onderzoek gevraagd, schrijft The Washington Post. In een interview zei Krutov: "Ze gebruiken donaties van gewone Russen, dus willen wij graag weten hoe die gelden worden aangewend. Ik heb het alleen over de financiële aspecten van hun activiteiten en technische vragen over hun werk. We willen niet dat jullie denken dat we politieke redenen hebben om dit te doen." Laat Krutov echter daar nou precies de vinger op de zere plek leggen.

McDonald's noemt de aantijgingen 'ongegrond' en 'onredelijk' en vindt dat deze juist blijk geven van een politiek motief om het McDonald's - en alles wat daarmee geassocieerd kan worden, zelfs een liefdadigheidsinstelling - lastig te maken. Svetlana Polyakova, woordvoerder voor McDonald's in Rusland, en tevens hoofd van de Ronald McDonald Huizen, stelt dat McDonald's uiteraard alle gevraagde documenten overlegd heeft, zoals het bedrijf ook steeds de eisen van de inspecties opgevolgd heeft.

Ronald McDonald Huizen
De liefdadigheidsinstelling Ronald McDonald Huizen beheert in Rusland o.a. een verblijfplaats voor ouders bij een kinderziekenhuis en een sportcentrum voor gehandicapte kinderen. Daar zijn sinds 1995 al duizenden kinderen en ouders opgevangen, zonder dat er ooit enige klacht is geweest. Veel geld komt binnen via de 'muntenbakken' die bij McDonald's restaurants op de toonbank staan. De stichting rapporteert conform de vereisten aan de autoriteiten en heeft daarnaast zijn gegevens openbaar op internet staan, zegt Polyakova.

Advertentietruukje of echte hulp
Krutov is bij die openbare gegevens gestuit op het feit dat het merendeel van de uitgaven als 'overig' geboekt werd. Hij denkt er het zijne van: "De activiteiten van de stichting doen ons denken aan een reclame-campagne - in alle evenementen die ze organiseren gebruiken ze logo's en uitingen van McDonald's. Dus we vragen alleen maar of het een advertentietruukje is of dat ze ook echt hulp bieden aan de Russische kinderen, zoals ze claimen". Krutov erkent geen direct contact met de stichting te hebben gehad, en nog nooit een Ronald McDonald huis bezocht te hebben. Evenmin heeft hij directe klachten binnengekregen, "maar ik heb ook van niemand een bedankje of erkenning ontvangen".

Anti-Amerikanisme
De mensenrechtenadvocaat Pavel Chikov ziet in de actie tegen de liefdadigheidsinstelling een uiting van het huidige anti-Amerika sentiment in Rusland. De overheid besluit een Amerikaans bedrijf aan te pakken en alle daaraan verbonden liefdadigheidsinstellingen worden ook aangepakt. Ongeacht waar ze zich mee bezighouden. "De opdracht is een overtreding te vinden, en dat gaat ze ongetwijfeld lukken. De vraag is gewoon 'what will be next'.

Fotocredits: Unsplit
Dit artikel afdrukken