Vandaag sprak de redactie van Foodlog een aantal melkveehouders. Ze schatten dat zo'n 100.000 Nederlandse kalveren een spuitje of hamerslag te wachten staat. Een en ander is het gevolg van nieuwe regelgeving en bedrijfseconomische overwegingen rond de kalverhouderij.

'Spuitje'
Afgelopen week kwam het nieuws dat te lichte kalfjes in Nederland 'een spuitje' zullen gaan krijgen. Op Foodlog werd bekend dat het spuitje reeds praktijk is. Kort daarop gaf de KNMvD, de beroepsvereniging voor dierenartsen, een duidelijk ethisch statement tegen het euthanaseren van gezonde, maar economisch te lichte kalveren af.

Stichting Lost Animals
Vandaag bracht de Stichting Lost Animals een persbericht uit, waaruit blijkt dat een privaat initiatief dat zich mede gesteund weet door Wakker Dier het eten van zeer jonge dieren stimuleert. Lost Animals schrijft zachtjes iets dat kook-allereerst-uit-je-omgeving-kok Arjan Smit van restaurant de Pronckheer nadrukkelijk tegenover de redactie verklaarde: "er is vrijwel niets dat verfijnder smaakt dan de organen van zeer jonge kalveren." Nu de KNMvD tegen euthanasie door dierenartsen pleit en zo'n 100.000 economisch reeds direct afgeschreven jonge kalveren dus een nagenoeg gewisse knuppel- of hamerdood door de boer zelf wacht, verdient het initiatief van Lost Animals nog meer meer aandacht.

De Stichting schrijft:

Restaurateurs Willem Schaafsma, Sicco Gerlsma en zelfslachtende slager Jan Walburg hebben de stichting Lost Animals opgericht. De Friese stichting wil dierenleed en verspilling van vlees van zogenaamde verloren dieren als stierkalfjes, geitenbokjes en Jerseystiertjes verminderen en het vlees terug op het bord krijgen. De stichting Lost Animals werkt daartoe samen met regionale melkveehouders, veehandelaren, slachters, slagers en restaurants.

Vlees van verloren dieren terug op het bord
Eerder dit jaar lanceerden Schaafsma, Gerlsma en Walburg een succesvol initiatief om verspilling van vlees van jonge geitenbokjes en Jerseystiertjes te verminderen en het vlees terug op de kaart van restaurants en op het bord van consumenten te krijgen. Deze ‘verloren dieren’ worden normaal gesproken veelal vernietigd omdat zij nauwelijks economische waarde hebben.
Sicco Gerlsma: “De wijziging in de regelgeving rondom het slachtgewicht van kalveren en de gevolgen daarvan bracht ons tot het oprichten van de stichting Lost Animals. Vanaf 2015 worden in de kalversector de eisen aangescherpt onder het mom van het terugdringen van het gebruik van antibiotica en mogen kalveren lichter dan 36 kilo niet meer aangeboden worden bij de kalveropvangcentra. Bij de opvangcentra aangeboden kalveren die lichter zijn leveren zelfs een boete op van 100 euro. De kalfjes ouder en zwaarder laten worden is voor de meeste veehouders geen optie omdat de limiet van 35 dagen voor kalveren een ander selectiecriterium is bij de opvangcentra. Wij vrezen dat te licht bevonden kalfjes straks een spuitje krijgen en worden vernietigd, terwijl het vlees juist goed gebruikt kan worden in onder meer restaurants, aldus Gerlsma.”

Kalfsburger met meerwaarde
Gerlsma: “We hebben onlangs een proefslachting van stierkalfjes uitgevoerd die ruim 12 kilo heerlijk gehakt opleverde. Daarnaast kunnen de organen goed verwaard worden en zijn de beenderen waardevol. Voor onze ‘kalfsburger met meerwaarde’ is al grote belangstelling vanuit restaurants.”
De stichting Lost Animals werd gelanceerd op Werelddierendag 4 oktober 2014, door het tekenen van een convenant met een regionale veehouder, veehandelaar en een slager. De lancering vond plaats tijdens een speciale lunch in het weer gedeeltelijk heropende restaurant Tandjong Priok in Arum. Chef Esther Gerlsma van Tandjong Priok en chef Willem Schaafsma van restaurant Eindeloos in Leeuwarden bereidden gerechtjes van verloren dieren als jonge stierkalfjes en Jerseystiertjes.

Over de stichting Lost Animals
De Friese stichting Lost Animals heeft als doel het identificeren van knelpunten in de vleesketens en oplossingen te promoten die verspilling en transportleed voorkomen. De stichting wil dierenleed en verspilling van goed vlees van zogenaamde verloren dieren voorkomen en het vlees terug op het bord krijgen. Daartoe werkt de stichting samen met regionale melkveehouders, veehandelaren, slachters, slagers en restaurants.
Bestuursleden zijn chef en restaurateur Willem Schaafsma van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, restaurateur Sicco Gerlsma van restaurant Tandjong Priok in Arum en zelfslachtende slager Jan Walburg uit Tzum.
De initiatiefnemers sprongen eerder samen met vijfsterrenchef Jonnie Boer van restaurant de Librije in Zwolle in de bres voor geitenbokjes en Jerseystiertjes. De stichting voelt zich gesteund door onder meer Euro-Toques, het Koksgilde en Wakker Dier.


Fotocredits: Pasgeboren kalf, 1Vandaag
Dit artikel afdrukken