Onderzoek onder 14.000 deelnemers aan de Health Survey for England (2010 en 2011) lijkt te wijzen op een verband tussen de consumptie van groenten en fruit en mentaal welzijn. De onderzoekers (University of Warwick) merkten op dat 33,5% van degenen die aangeven een hoog mentaal welzijn te genieten (op basis van de Warwick-Edinburgh Mental Welbeing Scale), 5 of meer porties groenten en fruit per dag aten, terwijl maar 6,8% van degenen die minder dan 1 portie per dag consumeren in dezelfde 'gelukkigere' categorie viel.
Tevreden mensen eten meer groenten
Van degenen die zichzelf een hoog mentaal welbevinden toedichtten, at 31,4% drie tot vier porties groenten en fruit per dag, en 28,4% 1 tot 2. Dat gold voor zowel mannen als vrouwen. Voor mensen die alcohol gebruiken en last hebben van overgewicht werd alleen een associatie gevonden met een laag mentaal welbevinden.
Onderzoeksleider Saverio Stranges zegt op FoodNavigator: "Deze nieuwe bevindingen lijken er op te wijzen dat fruit en groente een potentiële rol spelen als stimulans van niet alleen het fysieke, maar ook het mentale welbevinden van de bevolking".
Maar, zeggen de onderzoekers op FoodNavigator, de opzet van hun onderzoek maakt het niet mogelijk iets te zeggen over de 'oorzaak en (gevolg)tijdelijkheid' van de gevonden associaties. Ook ontbrak fysieke activiteit (bewegen) als factor in in hun dataverzameling. Bewegen is, zo kwam recent naar buiten, ook van invloed op ons mentale welbevinden.
Het onderzoek is gepubliceerd in The British Medical Journal.
Fotocredits: 'Happy Face Veggie Plate', kris krüg
Dit artikel afdrukken
Tevreden mensen eten meer groenten
Van degenen die zichzelf een hoog mentaal welbevinden toedichtten, at 31,4% drie tot vier porties groenten en fruit per dag, en 28,4% 1 tot 2. Dat gold voor zowel mannen als vrouwen. Voor mensen die alcohol gebruiken en last hebben van overgewicht werd alleen een associatie gevonden met een laag mentaal welbevinden.
Onderzoeksleider Saverio Stranges zegt op FoodNavigator: "Deze nieuwe bevindingen lijken er op te wijzen dat fruit en groente een potentiële rol spelen als stimulans van niet alleen het fysieke, maar ook het mentale welbevinden van de bevolking".
Maar, zeggen de onderzoekers op FoodNavigator, de opzet van hun onderzoek maakt het niet mogelijk iets te zeggen over de 'oorzaak en (gevolg)tijdelijkheid' van de gevonden associaties. Ook ontbrak fysieke activiteit (bewegen) als factor in in hun dataverzameling. Bewegen is, zo kwam recent naar buiten, ook van invloed op ons mentale welbevinden.
Het onderzoek is gepubliceerd in The British Medical Journal.
Fotocredits: 'Happy Face Veggie Plate', kris krüg
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik dacht dat we daar een breed scala aan medicijnen voor hadden.
Eten mensen die melden een goed welbevinden te hebben meer fruit en groenten, of verhoogt meer fruit en groenten eht welbevinden? Of zijn beide het gevolg van een derde factor? Nutteloos onderzoek als er geen manier is om causaliteit vast te stellen
Hahahaa, ik nuttig alcohol en heb last van overgewicht maar nuttig toch echt ook veel groenten en fruit. Volgens mij heb ik een hoog mentaal welbevinden ;-) Het is en/en bij mij althans. Bewegen is wel degelijk van invloed op ons welbevinden. Jammer dat het niet is meegenomen in het onderzoek. Maar ik heb het altijd al geweten dat verse groenten en fruit heel goed is voor het algemene welbevinden van onze bevolking. Heb familie van hoge leeftijd die altijd van eigen volks- of groentetuintje gegeten hebben, de koude hollandse grond en onbespoten, met liefde verzorgde producten. Dat werkt op zeker ook goed op het welbevinden;-)