Een onderzoek dat gisteren aan de minister van Volksgezondheid werd gepresenteerd haalt opeens de kranten: ieder dag sterft in Nederland iemand aan ondervoeding. Zo'n 400 doden per jaar valt wellicht mee. Het echte nieuws klinkt pijnlijker: 1 op de 5 Nederlanders in de zorg is ondervoed. Dat is al jaren bekend, maar haalt nu pas de krant.
"SEO Economisch Onderzoek heeft op verzoek van de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD) de maatschappelijke kosten van ondervoeding in kaart gebracht. Uit het onderzoek, genaamd ‘Ondervoeding onderschat’, blijkt dat in totaal één op de vijf ziekenhuispatiënten en één op de vijf bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen ondervoed is. De totale maatschappelijke kosten van ondervoeding worden geschat op 1,8 miljard euro per jaar. Tevens blijkt dat ziektegerelateerde ondervoeding in Nederland leidt tot circa 400 doden per jaar. Dat betekent dat dagelijks minstens één patiënt overlijdt aan ondervoeding."
Dat schrijft SEO. Het nieuws haalde alle kranten. Toch is het al jaren bekend onder insiders.
20% ondervoed
In ziekenhuizen zou 20% van de patiënten ondervoed zijn. In verzorgingshuizen. Dat verwacht je niet in Nederland, zegt een zorgverlener in het NRC van gisteren. “Artsen zeggen vaak dat sterk gewichtsverlies ‘erbij hoort’ als een patiënt ziek is, maar dat is een verkeerde gedachte. Het kan niet zo zijn dat patiënten in Nederland overlijden door onvoldoende aanpak van hun slechte voedingstoestand in ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuis.”
Daarnaast zou één op de 10 thuiswonenden ondervoed zijn tegen een kwart in zorginstellingen. Om economische redenen zou deze trend moeten worden gekeerd. De NRC schrijft dat SEO eindelijk uitzocht wat het Nederland aan zorgkosten zou schelen als we dat deden:
Voor het eerst onderzocht SEO de ‘maatschappelijke kosten’ van ondervoeding in Nederland. Uit het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen, blijkt dat ondervoeding jaarlijks 1,8 miljard euro kost. Ziekenhuizen besteden circa dertig procent meer budget aan een ondervoede patiënt dan aan patiënten met hetzelfde ziektebeeld die wel goed doorvoed zijn. De extra kosten worden veroorzaakt doordat ondervoede patiënten zeer langzaam herstellen. Zij liggen langer in het ziekenhuis en moeten vaker aan complicaties behandeld of geopereerd worden, bijvoorbeeld doordat wonden niet goed helen, door infecties of doorligwonden.
Oorzaak?
Wie zoekt naar plaatjes vindt bij 'ondervoeding' of 'malnutrition' alleen foto's van zwarte mensen. Kun jij je iets voorstellen bij 1 op de 5 ondervoede Nederlanders die zorg behoeven?
Wat is het, behalve een kostenpost en wat kan Nederland er tegen doen? Uit het SEO rapport wordt duidelijk wat de gevolgen, maar niet wat de oorzaken zijn. Hoogste tijd om het daar eens over te hebben.
NB: in 2013 werd bekend dat in het Verenigd Koninkrijk ruim duizend doden vielen tussen 2003 en 2012 als gevolg van uitdroging door verwaarlozing.
Fotocredits: Stories, uitsnede, Ricky Norris
Dit artikel afdrukken
Dat schrijft SEO. Het nieuws haalde alle kranten. Toch is het al jaren bekend onder insiders.
20% ondervoed
In ziekenhuizen zou 20% van de patiënten ondervoed zijn. In verzorgingshuizen. Dat verwacht je niet in Nederland, zegt een zorgverlener in het NRC van gisteren. “Artsen zeggen vaak dat sterk gewichtsverlies ‘erbij hoort’ als een patiënt ziek is, maar dat is een verkeerde gedachte. Het kan niet zo zijn dat patiënten in Nederland overlijden door onvoldoende aanpak van hun slechte voedingstoestand in ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuis.”
Daarnaast zou één op de 10 thuiswonenden ondervoed zijn tegen een kwart in zorginstellingen. Om economische redenen zou deze trend moeten worden gekeerd. De NRC schrijft dat SEO eindelijk uitzocht wat het Nederland aan zorgkosten zou schelen als we dat deden:
Voor het eerst onderzocht SEO de ‘maatschappelijke kosten’ van ondervoeding in Nederland. Uit het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen, blijkt dat ondervoeding jaarlijks 1,8 miljard euro kost. Ziekenhuizen besteden circa dertig procent meer budget aan een ondervoede patiënt dan aan patiënten met hetzelfde ziektebeeld die wel goed doorvoed zijn. De extra kosten worden veroorzaakt doordat ondervoede patiënten zeer langzaam herstellen. Zij liggen langer in het ziekenhuis en moeten vaker aan complicaties behandeld of geopereerd worden, bijvoorbeeld doordat wonden niet goed helen, door infecties of doorligwonden.
Oorzaak?
Wie zoekt naar plaatjes vindt bij 'ondervoeding' of 'malnutrition' alleen foto's van zwarte mensen. Kun jij je iets voorstellen bij 1 op de 5 ondervoede Nederlanders die zorg behoeven?
Wat is het, behalve een kostenpost en wat kan Nederland er tegen doen? Uit het SEO rapport wordt duidelijk wat de gevolgen, maar niet wat de oorzaken zijn. Hoogste tijd om het daar eens over te hebben.
NB: in 2013 werd bekend dat in het Verenigd Koninkrijk ruim duizend doden vielen tussen 2003 en 2012 als gevolg van uitdroging door verwaarlozing.
Fotocredits: Stories, uitsnede, Ricky Norris
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jammer dat uit dit hele stuk niet valt op te maken welke oorzaak hier voor zou kunnen zijn. Er zijn m.i. tal van oorzaken die bijdragen aan deze cijfers. Als manager keuken in de zorg ben ik van mening dat dit wel van belang is. Zijn er bijvoorbeeld ook oplossingen aangedragen in dit plan?
Uiteraard een onderzoek gesponsord door direct belanghebbenden. Toch vrij schokkend, en met de kaalslag in de zorg zal dat niet verbeteren. In verpleeghuizen is te weinig personeel en draait het helpen bij het eten eten toenemend op vrijwilligers.
Met de opnamerestricties kun je erop wachten dat zorgbehoevende ouderen vereenzamen en verwaarloosd raken. Het wachten is op de eerste explosie door een dementerende oudere die het gas aan laat staan.
Het is overigens inmiddels usance geworden om te opereren patiënten zo mogelijk vóór een operatie te laten aansterken.
eerlijk gezegd valt het me mee.
als je ooit in een ziekenhuis heb mogen eten, meestal op een moment dat je net geen zin hebt en eten uit grote ketels aangevoerd vanuit een keuken die 50 km verderop ligt, dan vind ik dit niet schokkend.
een dag in het ziekenhuis kost iets in de orde van grootte van € 700. het budget voor drie maaltijden ligt in de orde van een paar tientjes of minder en daarvan gaat een groot deel op aan het halen en brengen naar de patient. Ik heb horen getuigen dat bedrijven een warme hap mogen leveren voor € 3,5 en dan nog zit een inkoper te kijken of het nog goedkoper kan als hij het van iets verder weg haalt. En niemand die hem zegt dat dit wellicht niet zo'n goed idee is.
Daarnaast wil je niet eten als je darmen niet goed werken, hetgeen na een antibioticakuur al snel het geval is. Ik denk dat de oorzaak is dat de focus in de ziekenhuizen en de medisch wetenschappelijke literatuur veel te veel ligt op medische zaken en dat er te weinig aandacht en budget is voor Q.O.L.
Wij exporteren naar 30 landen en ongeveer nergens wordt er in medische kringen zo laatdunkend gesproken over zaken als personalised nutrition, suppletie en dergelijke als hier. Wellicht helpt het als we de diëtist weer wat meer invloed geven.
Dat zou ons als voedingsland wel passen. toch?
Dick, de sfeer, bediening en omgeving spelen natuurlijk mee in dit verhaal. Het is wel zo dat de zorg daar aan alle kanten erg veel aandacht aan geeft. Vergeet niet dat er nog maar weinig huizen zijn waar (vers) eten op tafel komt. De meeste maaltijden worden vooraf bereid en krijgen dan pas na regenereren (opwarmen) een stukje sfeer mee. Uitzonderingen nagelaten is dit iets wat het eten er gewoon anders doet uit zien en smaken. Verkleuren, uitdrogen of verbranden is eerder regel dan uitzondering. Dit naast een maaltijd die weinig of niets mag kosten speelt vast ook een rol.
Roel #1, dat is nou precies de vraag die we hier aan de orde stellen omdat hij niet uit het nieuws of het daar aan ten grondslag liggende rapport blijkt.
Omdat je een betrokkene bent: wat is er volgens jou aan de hand?