Op Follow the Money verscheen van de hand van Varkens in Nood-oprichter Hans Baaij het artikel “Dierenwelzijn: 2,7 miljard overtredingen per jaar en nog geen 100 boetes”. Hij meldt ons vanmorgen dat het artikel in korte tijd meer dan 1.000 keer is gedeeld en vele malen meer is gelezen.

Alle dieren
Vijfhonderd miljoen dieren, nagenoeg het totaal aantal landbouwhuisdieren dat jaarlijks in Nederland leeft, zouden volgens Baaij onder overtredingen van boeren lijden. Het tallen van verminkingen die samenhangen met de houderijvorm en de luchtkwaliteit in de stallen (waar niet op wordt gecontroleerd volgens Baaij) maken dat hij tot zijn astronomische getallen komt. De korte samenvatting van het stuk luidt dan ook: de gehele dierhouderij in Nederland dient te worden veranderd omdat het zelfs niet aan zijn eigen normen zou voldoen.

'Niet één overtreding'
Baaij sluit zijn tekst als volgt af:
Normale mensen die een een niet goed geventileerde varkensstal binnen komen, houden het daar maar een korte tijd vol. Daarna begint de kriebelhoest gevolgd door een branderig gevoel in de keel. Nog dagen later stinken haren en kleren. Dat de zeer zindelijke varkens met hun gevoelige neuzen en relatief kleine longen dag in dag uit in de stank van hun eigen mest staan, is absoluut verwerpelijk en zoals gezegd in strijd met de wet. Feit is evenwel dat de NVWA in 2013 niet één overtreding van het stalklimaat heeft vastgesteld terwijl er dus één miljoen varkens long(vlies)ontsteking en ademhalingsproblemen hebben.

In de debatten die afgelopen week in de Kamer werden gehouden, kwamen zowel de staatssecretaris als de NVWA met allerlei toezeggingen. Het verbeteren van de slechte mentaliteit van NVWA-ers, in het bijzonder het gebrek aan motivatie van NVWA inspecteurs om toezicht te houden op dierenwelzijn, heeft absolute prioriteit, zo liet NVWA-directeur-generaal Harry Paul weten. Staatssecretaris Dijksma komt haar toezeggingen regelmatig na, en lijkt anders dan haar voorgangers, oog te hebben voor dierenleed, maar de geschiedenis van de NVWA is helaas niet hoopgevend.


Fotocredits: kip met brandwonden, Eyes on Animals
Dit artikel afdrukken