Veel zonuren zorgen voor topkwaliteit
In Nederland wordt op zo'n 300 hectare wijn verbouwd, door 170 commerciële wijngaarden. Dit jaar belooft de oogst van heel goede kwaliteit te zijn, zegt Dik Beker van het Wijngaardeniersgilde op Boerderij. In vergelijking met vorig jaar is de opbrengst lager, door nachtvorst in het voorjaar, maar de vele zonuren - bijna iedere maand zat boven het langjarig gemiddelde - maken dat ruimschoots goed.

Nieuwe rassen maken noordelijkere wijn mogelijk
In Frankrijk is de wijnoogst inmiddels al sinds eind augustus volop aan de gang. Maandag startte de officiële pluk in de Champagne. In het noordelijker gelegen Nederland wachten de wijnboeren liefst nog even, zodat de druiven nog meer smaak opdoen. De druiven die in Nederland zijn veelal moderne rassen die toekunnen met minder zon en ook minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben, zoals de witte Solaris en de blauwe Regent. Idealiter begint de oogst over één tot twee weken en worden de laatste soorten eind oktober geplukt, schrijft Boerderij.

Fotocredits: pays bergerac
Dit artikel afdrukken