Sportkleding met polyester kunststofvezels stinkt meer na intensief zweten dan katoenen kleding. Dat ontdekte een studiegroep van de universiteit van Gent, België.

Wasmandtest
De onderzoekers verzamelden vers volgezwete t-shirts van 26 gezonde sporters en lieten ze 28 uur in de wasmand liggen. Daarna werden ze ter keuring voorgelegd aan een panel van ervaren ruikers. Ook bestudeerden de onderzoekers de op de kleding en in de oksels aanwezige bacteriën.

Vers zweet ruikt niet omdat de langeketenvetzuren nog intact zijn. De moleculen zijn te groot om te vervliegen. Maar als de bacteriën hun werk gedaan hebben, zijn de vetzuren, alsmede de hormonen en de zwavelhoudende stoffen in het zweet, afgebroken tot kortere, geurende moleculen.

Eén soort bacterie in het bijzonder, de micrococci, heeft het enzymatische vermogen de oorspronkelijke uitscheidingsstoffen tot de kortere, onwelriekende stofjes af te breken. De microbioloog Chris Callewaert, die het onderzoek leidde, zegt dat micrococci beter op polyester groeien dan op katoen. Vermoedelijk heeft dat met de oppervlaktestructuur van het textiel te maken.

De kenmerkende okselgeur wordt mede veroorzaakt door een bacterie genaamd corynebacterium minutissimum, die ook in de bilspleet en onder de borsten voorkomt. Deze anaerobe bacterie groeit echter niet op kleding.

Dr. Armpit
Het belang van het Gentse onderzoek reikt tot buiten de sportschool. Callewaert behandelt patiënten die chronisch een dermate ernstige zweetlucht verspreiden, dat ze vaak het huis niet meer uit durven. Een experimentele behandeling door transplantatie van okselbacteriën van familieleden die minder sterk ruiken, is veelbelovend. Maar ook het dragen van de juiste kledingvezels draagt bij aan het terugdringing van ongewenste lichaamsgeuren.

Callewaert heeft een website waar mensen met vragen over hun okselgeur terecht kunnen. De jonge onderzoeker werd gevraagd een TedTalk te houden over zijn onderzoeksgebied.

Waarom deze ontdekking op Foodlog? Omdat de bacteriën op onze huid (ons grootste orgaan) en in onze darmen (waarvan de binnenkant net als de huid tot de buitenkant van ons lichaam behoort) steeds meer ontdekt worden als een belangrijk deel van onze gezondheid.

Fotocredits: Gregg, GreggMP
Dit artikel afdrukken