Sinds vorige zomer is reeds sprake van een diepgaande crisis in de Nederlandse legkippensector. Boeren produceren al jaren onder de kostprijs en hebben zich volgeleend om te kunnen voldoen aan de eisen voor dierwelzijn. Onder de tag eiercrisis besteedde Foodlog er de afgelopen anderhalf jaar veel aandacht aan.

Op dit moment verdiept de crisis zich. Hugo Bens, legkippenhouder en boerenbestuurder, twitte gisteren een oud Foodlog-artikel om te laten zien wat de consequenties van de crisis zullen zijn:




Hennenleverancier wordt bankier
In een gesprek met de NOS geeft Bens aan dat een kwart van de in aantal boeren (900) nog maar kleine sector, op omvallen staat. Tevens maken het artikel en de radiouitzending van de NOS duidelijk dat de banken niet meer bijspringen, zodat de leveranciers van de kippenboeren de rol van bankiers deels overnemen.

Staatssecretaris van economische boerenzaken Sharon Dijksma maakte de kippensector vorig jaar duidelijk dat de overheid zich niet verantwoordelijk acht voor de crisis. Boeren stuurde ze naar de bank om hulp. Inmiddels is duidelijk geworden hoe die daarmee omgaat. Banken helpen de boer niet meer om zijn oude kippen te vervangen. ''Voorheen konden eierboeren een buffer opbouwen om daarmee die investering [het vervangen van oude, uitgelegde hennen door jonge, red.] te doen", zegt Bens van LTO Nederland tegen de NOS. ''Maar door de moeilijke situatie van de afgelopen jaren hebben veel boeren dat geld niet. En zonder nieuwe kippen houdt hun bedrijf op te bestaan." Voor de crisis ging de boer naar de bank voor een lening om zijn uitgelegde kippen te kunnen vervangen. Nu die volgens Bens 'zeer terughoudend' zijn geworden, komen boeren droog te staan en kunnen ook hun leveranciers de door hen opgefokte hennen niet meer kwijt.

In de uitzending is legkippen-leverancier Ter Heerdt uit Babberich te horen. Het bedrijf lijkt als een soort bank te functioneren om zijn klanten, maar ook zichzelf te helpen. Het zoekt naar wegen om eierboeren toch zijn hennen te kunnen laten afnemen en betalen. "Klopt", zegt hij, "wij helpen eierboeren nu om door te gaan", zegt commercieel directeur Chiel ter Heerdt. "Het is absoluut geen beleid van ons, maar we moeten wel. Een legkip wordt een half jaar voor de levering besteld. Maar bij levering is er dan een betalingsprobleem, terwijl je met zo'n leghen geen kant meer op kunt.

Fotocredits: I'm starting to crack, Nina Matthews Photography
Dit artikel afdrukken