Priska Hinz, de minister van landbouw van de Duitse deelstaat Hessen, heeft een broedbedrijf verboden mannelijke dieren te doden. Ze wil niet langer dat dieren gedood worden omdat ze niet binnen het business model van een bedrijf passen.

15.000.000 dode kuikens per jaar
Het grootste broedbedrijf van Hessen doodt naar schatting jaarlijks 15 miljoen mannelijke ééndagskuikens. Minister Hinz (voor 'die Grüne') heeft de broederij verboden de haantjes nog langer als "Broederij-afval" te behandelen.

Dierenrechtenorganisatie Peta is blij met dit initiatief van de Landesregierung Hessen. Na Nordrhein-Westfalen is Hessen nu het tweede Bundesland dat de belangen van dieren boven zakelijke belangen stelt, zegt de organisatie die tevens hoopt dat andere Bundesländer het voorbeeld volgen. Dat meldt Der Spiegel die daarmee koel registreert dat bedrijven niet meer aan geld mogen denken wanneer het om dierwelzijn gaat. Indien overgangen naar een diervriendelijk business model niet mogelijk zijn, kiezen inmiddels 2 Bundesländer dus voor het staken van dergelijke activiteiten op hun grondgebied.

Jonge haantjes en andere Nederlandse oplossingen
In Nederland werd onlangs het jonge haantje geherintroduceerd als (deel)oplossing voor het nu in volle hevigheid in Duitsland spelende probleem. Een effectieve manier om 'broederij-afval' te voorkomen is het niet uitbroeden van manlijke eieren. Volgens Nederlandse wetenschappers zou het zelfs 'de beste' manier zijn. Staatssecretaris Sharon Dijksma sprak haar steun uit voor die methode. De Partij van de Dieren lijkt er problemen mee te hebben die vergelijkbaar zijn met de morele bezwaren tegen abortus. Het zou niet aan mensen zijn om bedoeld leven te verhinderen om geboren te worden.

Fotocredits: Proud Cock, dorena-wm
Dit artikel afdrukken