In 2012 stelde de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) de nodige tekortkomingen vast bij de producenten van separatorvlees. Daarom voerde de toezichthouder vorig jaar nogmaals controles uit. Met bedroevende conclusies.
Bij maar liefst 11 van de 16 partijen werd niet voldaan aan één of meer microbiologische meetpunten. De inspecteurs vonden bacteriële besmetting met E.coli, salmonella en afwijkingen in het aërobe kiemgetal, schrijft VTM. Bij de controles werd gekeken naar de 8 meest kritische punten in het proces. In totaal werden er op de 160 inspectie-items 41 schriftelijke waarschuwingen uitgeschreven en 1 boeterapport. De meeste afwijkingen betroffen etikettering (80%), kwaliteit van de grondstoffen (40%) en productiehygiëne (30%).
Onvoldoende beheersing van het productieproces
In zijn jaarverslag stelt de NVWA dat separatorvleesbedrijven hun productieproces onvoldoende beheersen en daardoor niet alle gezondheidsrisico's uitsluiten. Met name producten waarbij het de fabrikant zelf niet zijn eindproducten gaart, maar dit aan de consument overlaat (denk aan slavinken), kan niet gegarandeerd worden dat alle bacteriën dood gaan.
Betere kwaliteit grondstoffen
De NVWA dringt er bij producenten van separatorvlees op aan betere grondstoffen te gebruiken. De geconstateerde overschrijdingen wijzen volgens de toezichthouder op grondstoffen van onvoldoende kwaliteit.
COV: 'Daling van 2013 in 2014 doorzetten'
De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) erkent de kritiek van de NVWA, schrijft VTM, maar wijst er op dat er sinds 2012 wel degelijk sprake is van een verbetering. "Bedrijven moeten ervoor zorgen dat de daling van 2013 in 2014 wordt doorgezet”, zegt een COV-woordvoerder. Ook dit jaar voert de NVWA stringente controles uit bij de separatorvleesproducenten. Volgend jaar zal duidelijk worden of de separatorvleesproducenten hun boel inmiddels beter op orde hebben gekregen.
Dit artikel afdrukken
Bij maar liefst 11 van de 16 partijen werd niet voldaan aan één of meer microbiologische meetpunten. De inspecteurs vonden bacteriële besmetting met E.coli, salmonella en afwijkingen in het aërobe kiemgetal, schrijft VTM. Bij de controles werd gekeken naar de 8 meest kritische punten in het proces. In totaal werden er op de 160 inspectie-items 41 schriftelijke waarschuwingen uitgeschreven en 1 boeterapport. De meeste afwijkingen betroffen etikettering (80%), kwaliteit van de grondstoffen (40%) en productiehygiëne (30%).
Onvoldoende beheersing van het productieproces
In zijn jaarverslag stelt de NVWA dat separatorvleesbedrijven hun productieproces onvoldoende beheersen en daardoor niet alle gezondheidsrisico's uitsluiten. Met name producten waarbij het de fabrikant zelf niet zijn eindproducten gaart, maar dit aan de consument overlaat (denk aan slavinken), kan niet gegarandeerd worden dat alle bacteriën dood gaan.
Betere kwaliteit grondstoffen
De NVWA dringt er bij producenten van separatorvlees op aan betere grondstoffen te gebruiken. De geconstateerde overschrijdingen wijzen volgens de toezichthouder op grondstoffen van onvoldoende kwaliteit.
COV: 'Daling van 2013 in 2014 doorzetten'
De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) erkent de kritiek van de NVWA, schrijft VTM, maar wijst er op dat er sinds 2012 wel degelijk sprake is van een verbetering. "Bedrijven moeten ervoor zorgen dat de daling van 2013 in 2014 wordt doorgezet”, zegt een COV-woordvoerder. Ook dit jaar voert de NVWA stringente controles uit bij de separatorvleesproducenten. Volgend jaar zal duidelijk worden of de separatorvleesproducenten hun boel inmiddels beter op orde hebben gekregen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Verwarrend bericht. Wat bedoelt de Voedselautoriteit met producenten van separatorvlees? Je hebt twee producenten in deze. De ene maakt de grondstof, bijvoorbeeld door van kipkarkassen waar het meeste vlees al afgesneden is, nog de restjes af te blazen en slingeren. Omdat het om miljoenen karkasjes gaat levert het een grote hoeveelheid separatorvlees op. De grondstof. Andere fabrikanten maker er lekkernijen van zoals (begrijp ik uit het bericht hierboven) slavinken. De meeste knakworstjes in blik zijn van separatorvlees geboetseerd. Ook in droge soepen zit poeder, afkomstig van separatorvlees. Ik vermoed dat niet de producenten van de grondstof liggen te viespeuken, maar dat hun product, dat meestal diepgevroren in grote blokken wordt aangeleverd en er uitziet als frambozenijs, niet altijd goed verwerkt wordt.
Klopt dat, NVWA?
Bedroevende conclusies inderdaad. En toch slechts 1 (zegge EEN) boeterapport.
De NVWA meldt onder de header "Microbiologische veiligheid separatorvlees" :
"Als in een bedrijf binnen 2 jaar 3 keer een boeterapport wordt opgemaakt, valt het bedrijf onder verscherpt toezicht ofwel ‘Hard Waar Het Moet’. Het bedrijf moet dan structureel verbeteren of wordt (tijdelijk) gesloten."
Dat ene bedrijf (welk?) dat na een (aangekondigde) controle een boete (van hoeveel Euro?) kreeg, kan dus vrij straffeloos een tijd blijven aanknoeien, want serieuzere sancties volgen eventueel pas na een derde boete. Namen van overtreders worden ook niet bekend gemaakt, en evenmin of dergelijk besmet separatorvlees in Mora-frikandellen, Unox worst of Keurslager slavinken terecht gekomen is.
Welke afschrikwekkende uitwerking dan wel verbetering van de voedselveiligheid denkt de NVWA dat van een dergelijk (gebrek aan) handhaving en sanctionering uitgaat?
Als geconstateerd wordt dat ik te hard rijd, krijg ik wél altijd zo'n acceptgiro.
Waarom is dat zoveel anders als het om voedselveiligheid gaat?
Was "Microbiologische ONveiligheid separatorvlees" niet een passender header geweest?
Separatorvlees blijft een kwetsbaar product. Het zit in de reststroomverwerkingsafdeling van een bedrijf en daar lopen lang niet altijd de meest gemotiveerde en geschoolde werknemers rond. Vooral de afstelling van een separator luistert erg nauw. De karkassen bijvoorbeeld, moeten echt goed gekoeld zijn tot zo'n 0oC. anders gaat het fout met de temperatuurstijging na het separeerproces. Die kan vlot 10 graden bedragen. Dit neemt niet weg dat de producenten (diegenen die de separatoren hebben staan, Wouter#1) voorzichtig met dit proces om moeten gaan. Goede koeling en het gebruik van verse grondstoffen zijn twee essentiële ingrediënten in deze. Helaas zijn er genoeg klooibedrijven die het minder nauw nemen dan de grote jongens. En die worden boterzacht bestraft met boetes van een lachwekkende omvang. Als je met een slok te hard door rood licht rijd, dan betaal je vaak het drie dubbele dan zo'n NVWA prent.
Het wordt ietsje duidelijker in een ander bericht dat ik vind op het wereldwijde web. Het gaat om producten die van of met separatorvlees gemaakt zijn. Niet om de grondstof. De enthousiaste reacties op bovenstaand bericht, van Belderbos en Velzeboer snijden geen hout. De suggestie van Velzeboer dat er in reststroomverwerking minder gemotiveerde mensen werken is stuitend. Het gaat ook niet om reststroomverwerking binnen een bedrijf, maar om een andere industrie.
Waar maak ik me druk om? Om warenkennis.
actie supermarkt 1,4kg frikandel voor 1,99 . daarom hebben we seperatorenvlees nodig. Dat is wat de Nedl klant wil, zo is het helaas we zijn een snack natie.
Dat is enerzijds opvoeding, warenkennis en desinteresse. Iets wat in aanvang wellicht nog een mooi product was (kroket) is in de jaren zo achteruit gegaan.
Niemand geeft er wat om, als we het over kwaliteit hebben zeggen de meeste dat is dan Dobbe of zo. Of Herman de Blijker geeft er zijn goede naam aan, hoeft de klant er niet over te denken.
Die e-coli, salmonelle , dat is echt erg 11 vd 16 .. boetes lijken inderdaad nergens op. Als er bij de invoer van rundvlees e-coli wordt vastgesteld (STEC controle) wordt de hele partij geweigerd en komt de producent op een zwarte lijst waarbij iedere nieuwe zending gekeurd wordt net zolang totdat ze 10keer goed zijn .
Kennenlijk gelden zulke strenge regels wel voor ingevoerd vlees maar zeker niet voor lokaal product. Maar ja nederlands product is dan ook superieur. Raar dat wij nog geen export markt voor ons Nederlands product hebben weten te creeeren terwijl de USA-ZuidAmerika-Australie allemaal wel hun vlees elders weten te exporteren.