'Meergranenbrood is soms eigenlijk een soort witbrood gemaakt van tarwebloem met een klein beetje andere granen en zaden en pitten. De donkere kleur komt vaak door de toevoeging van gerstemoutmeel en gebrande suiker', schrijft de Consumentenbond naar aanleiding van een test van 15 soorten meergranenbrood die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Wil je een voedzaam brood, dan ben je volgens de Bond beter af met een gewoon volkoren.
Weinig soorten en minieme hoeveelheden
Ook de zaden en pitten die op vele soorten brood prijken, dienen eigenlijk niet meer dan voor de sier: in 'meergranenbroden' zit meestal maar een beperkt aantal granen, soms zelfs maar twee. Van de - naast tarwe - gebruikte graansoorten zit er dan ook nog eens niet meer dan 1% in.
Testresultaten
De Consumentenbond onderzocht 15 soorten meergranenbrood uit de supermarkten op uiterlijk, geur, smaak en samenstelling in vezels en zout. De broden die het beste scoorden zijn het Casonette licht meergranenbrood van Ekoplaza en het Boeren meergranen maanzaadbrood van Albert Heijn. Het expert-smaakpanel vond 3 broden nog wel te pruimen: AH Boeren meergranen maanzaad, AH Liefde & Passie meergranen en AH Zaanse Snijder meergranen. Voor een 'echt' lekker meergranenbrood kun je dus maar beter naar een ambachtelijke bakker, lijk je als consument uit dit onderzoek te moeten concluderen. Jammer dus dat er geen warme bakkersbroden in de test werden meegenomen, dan hadden we meteen geweten of die wel echt lekkerder zijn.
Dit artikel afdrukken
Weinig soorten en minieme hoeveelheden
Ook de zaden en pitten die op vele soorten brood prijken, dienen eigenlijk niet meer dan voor de sier: in 'meergranenbroden' zit meestal maar een beperkt aantal granen, soms zelfs maar twee. Van de - naast tarwe - gebruikte graansoorten zit er dan ook nog eens niet meer dan 1% in.
Testresultaten
De Consumentenbond onderzocht 15 soorten meergranenbrood uit de supermarkten op uiterlijk, geur, smaak en samenstelling in vezels en zout. De broden die het beste scoorden zijn het Casonette licht meergranenbrood van Ekoplaza en het Boeren meergranen maanzaadbrood van Albert Heijn. Het expert-smaakpanel vond 3 broden nog wel te pruimen: AH Boeren meergranen maanzaad, AH Liefde & Passie meergranen en AH Zaanse Snijder meergranen. Voor een 'echt' lekker meergranenbrood kun je dus maar beter naar een ambachtelijke bakker, lijk je als consument uit dit onderzoek te moeten concluderen. Jammer dus dat er geen warme bakkersbroden in de test werden meegenomen, dan hadden we meteen geweten of die wel echt lekkerder zijn.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zo lees ik de test niet.
Voor echt lekker meergranenbrood moet je volgens de Consumentenbond naar Albert Heijn.
Maar ja, ik ben dan ook niet geheel objectief.
Inderdaad jammer dat de CB niet ook brood van de bakkerwinkels heeft meegenomen
Uit het testoordeel blijkt dat ook experts vinden dat de drie in de bovenste regionen geteste broden van AH goed zijn.
Er zijn drie experts die ook hebben getest, naast de 40 consumenten.
Twee van de drie zijn ambachtelijk bakker. Die vinden ons brood dus niet verkeerd.
U bent er als de kippen bij als er positief nieuws over AH is, mevrouw Herzberger.
Terecht! Gefeliciteerd met de goede resultaten in de test van de Consumentenbond.
Moet ik uit uw oorverdovende stilte dan maar concluderen dat de cijfers betreffende de bacteriële kwaliteit van uw "Hollandse" kip tegenvallen? En niet veel beter zijn dan in de test van kipfilets van diezelfde Consumentenbond?
Ik neem tenminste aan dat de cijfers vwb. de besmetting met ESBL en MRSA
na 4 maanden inmiddels op de burelen van AH beland zijn ?
Waren het dan loze woorden van Hugo Byrnes, de "junior" AH Director Product Integrity, toen hij onlangs op het VMT-Food event "Bouwen aan vertrouwen" pleitte voor meer transparantie?:
"We moeten transparanter worden dan zal vertrouwen zeker toenemen"
AH scoort top op brood. Is het aan zijn naam verplicht.
Maar dan kan het toch niet zo zijn dat zelfs de biologische kip van AH bacteriologisch slechter blijft scoren dan de Landjonker-plofkip van de Lidl?
Wanneer komt AH met kip met Liefde & Passie?
En hebt u inmiddels kunnen overleggen met Dick Mevius over het percentage Nederlanders dat besmet raakt met ESBL door kip?
#2 @Hr. Belderbos Deze draad gaat over een onderzoek door de Consumentenbond naar meergranenbrood.
Excuus, ik trof u hier en bedacht dat er nog een open eindje was, dat na de vakantie misschien inmiddels opgehelderd zou zijn.
"Voor echt lekker meergranenbrood moet je volgens de Consumentenbond naar Albert Heijn."
Nee, totaal niet, Simone Hertzberger!
1. De drie beste broden waren "te pruimen" en dus zeker niet "écht lekker"
2. Het onderzoek gaat alleen over supermarktbrood.
3. Het artikel hier vermoedt ook al dat ÉCHT lekker meergranenbrood waarschijnlijk door een zelfstandige bakker gebakken wordt. Als ik het (meergranen)brood van mijn eigen bakker met dat van bijv. de AH vergelijk, dan is dat inderdaad zeer waarschijnlijk.