Dat vertelde vanmorgen Olaf van der Gaag van de Stichting Natuur en Milieu op de NOS-radio. De uitzending is te beluisteren via het bronartikel. "Wie binnenkort uit eten gaat, ziet misschien een Amerikaans fenomeen opduiken: de doggybag. Stichting Natuur en Milieu heeft 50.000 van die zakjes, waarin kliekjes mee naar huis genomen kunnen worden, verspreid onder restauranthouders", schrijft de NOS.
Meer fantasie gewenst
Er bestaan ook heel andere ideeën. Kok Eric van Veluwe lanceerde tijdens de Horecava 2014 de gedachte om restaurants te laten stoppen met menukaarten en mensen zelf te laten opscheppen wat de pot schaft. Dat is veel spannender en zorgt voor minder restjes op het bord. Het mes snijdt op die manier aan twee kanten. Zo'n aanpak zorgt voor minder bederfelijke voorraad in de keuken én voor minder 'teveel' op het bord.
Van wat dan toch nog overblijft in de keuken kunnen restaurants kant-en-klare afhaalmaaltijden maken. Een deel kan naar het Leger des Heils en de Voedselbanken een ander deel kan concurreren met de chefs-maaltijden die je bij de supers vindt.
Doggybags - klinkt dat niet een beetje heel erg fantasieloos?
Dit artikel afdrukken
Meer fantasie gewenst
Er bestaan ook heel andere ideeën. Kok Eric van Veluwe lanceerde tijdens de Horecava 2014 de gedachte om restaurants te laten stoppen met menukaarten en mensen zelf te laten opscheppen wat de pot schaft. Dat is veel spannender en zorgt voor minder restjes op het bord. Het mes snijdt op die manier aan twee kanten. Zo'n aanpak zorgt voor minder bederfelijke voorraad in de keuken én voor minder 'teveel' op het bord.
Van wat dan toch nog overblijft in de keuken kunnen restaurants kant-en-klare afhaalmaaltijden maken. Een deel kan naar het Leger des Heils en de Voedselbanken een ander deel kan concurreren met de chefs-maaltijden die je bij de supers vindt.
Doggybags - klinkt dat niet een beetje heel erg fantasieloos?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Om je eerlijk te zeggen Hans, ik erger me ook aan die 'all you can eat' mensen, die zien er ook echt zo uit(hebben soms 2 stoeltjes nodig om op te zitten) dat ze dan ook werkelijk zitten te bunkeren. Dat je nu zoveel kan en wil eten prima, maar hou je wel een beetje in als je in een restaurant zit, zelfs als het een 'all you can eat' restaurant is, maar zo gaat het nu eenmaal in die tenten. Het ziet er allemaal netjes uit, je mag zelf alles pakken, de kok maakt het klaar voor je en je kan zo vaak gaan als je wilt. En het is ook best lekker en ik vind het zelf fijn dat ik zelf kan bepalen hoeveel groente en vlees ik in mijn gerecht wil, ik zit verder gewoon te lachen om de omvang van sommige 'all you can eat' figuren, maar wat ze wegstouwen, bah.
Astrid#6
De eerlijkheid gebiedt me te zeggen, dat ik er niet kom, maar af ga op de ervaringen van mijn kinderen. Die hebben het over ‘vreetschuren’ en dat je voor weinig geld er heel goed kunt eten, maar niet te kritisch moet zijn op met wie je allemaal in de rij staat. ‘Is niks voor jou, papa !’ Het past in de trend van ‘all in’ vakanties, waar je niet meer bediend wordt (is dat laatste kakkerig ? Waarom ?), maar naar een spreekwoordelijk trog moet om te laden.
Ik denk dat die bodyba.. eh… doggybag geen oplossing is. Het is een doekje voor het bloeden voor een veranderende eetcultuur.
Heeft niets met de ‘kapstok’ milieu te maken.
Onze kleinkinderen weten vooraf, dat wat ze nemen, ze op ‘moeten’ eten. Niet hard, maar ze zijn gewaarschuwd en handelen er naar. ‘Bij mijn vriendinnetje moet dat niet..”, kwekt kleindochter. Het zal ons worst wezen.
Bijgevoegd een plaatje van wat ik qua eetcultuur als hoogstaand beschouw.
De schaal kreeg ik van Turkse vrienden. Komt van het platteland. Je zit op je kont op de vloer, en pakt bescheiden met je hand uitsluitend van dat gedeelte van wat je aan de overkant van de schaal ziet…
Bescheiden, omdat je buurlieden daar ook gedeeltelijk op kijken.
Boers, simpel en een prachtige tafel-ethiek…
Het is bijna religieus (ik ben atheïst); als het ‘gezamenlijk breken van het brood’.
""Je ziet steeds meer wok restaurants waar je zelf je bord kunt blijven volladen, en na de laatste boer je volle bord kunt laten staan..""
Het wokrestaurant rekent geld voor verspilling, daar is het de bedoeling dat alles wat je opschept ook opgegeten wordt, staat vermeld bij de kassa, maar vooral op de papieren placemats die op elk tafeltje bij elke zitplaats ligt. Hoe anderen het doen weet ik niet, maar daar is een vol bord 'not done' policy
Goed voor junkfood. Rijst, nasi etc. Dat soort kliekjes kun je de volgende dag opwarmen. In Amerika alleen gezien in fastfood en middelmatige restaurants. Nooit in de betere restaurants. Hoe doe je dat met saus en groente als salades ? Wordt een troepje.
Restjes meenemen om de wereld te redden. Lamenielache.
Restaurants hebben een reden een kartonnen doosjes voor dubbele prijs in te calculeren, maar dan wel met hun naam er op, en verantwoordelijk stellen voor elke doos van hen die buiten aan getroffen wordt. Ook om de wereld te redden..
Het gaat ook al zwaar fout met de ongelimiteerde vreetschuren. Je ziet steeds meer wok restaurants waar je zelf je bord kunt blijven volladen, en na de laatste boer je volle bord kunt laten staan..
Het komt maar weinig meer voor dat een hoofdgerechtkeur twee (!) keer geserveerd wordt in kleinere porties, mits je nog behoefte heb. 'Een heel klein beetje nog, asjeblief..'. Het zijn niet de klanten maar ook de restaurants die tot knoeien verleiden. Zoals nu veelal opgediend wordt noemden wij (ik werkte als jobstudent elke weekend in een echt restaurant om m’n zesdehandse Renault Dauphientje van benzine te voorzien) , een beetje minachtend ‘plate service’. Dat serveerden wij voor mensen op het terras die weinig tijd hadden.
Ik vrees dat de betere restaurants zich er belachelijk mee maken. Mijn ervaring: Haal niet de domheid uit in de U.S. in een echt gerenommeerd restaurant een doggybag te vragen. Is not done. Wèl bij Kentucky Fried Chicken, of ‘Judge Bean’ van (West of the Pecos) en de gemiddelde ballentent.….
(Ik zou ze niet graag te kost geven waar teruggekomen eten ‘duurzaam’ hergebruikt wordt op een andere tafels.. Ook zo’n ‘mooie’ gewoonte. Als studenten, werkzaam in de Horeca, gaven we aan elkaar door waar dat gebeurde en waar je beter niet naar toe kon gaan…)
En het meegenomen eten verdringt weer spul in de koelkast thuis. Enige echte winst kan gemaakt worden door de koks/inkopers.