Dat vertelde vanmorgen Olaf van der Gaag van de Stichting Natuur en Milieu op de NOS-radio. De uitzending is te beluisteren via het bronartikel. "Wie binnenkort uit eten gaat, ziet misschien een Amerikaans fenomeen opduiken: de doggybag. Stichting Natuur en Milieu heeft 50.000 van die zakjes, waarin kliekjes mee naar huis genomen kunnen worden, verspreid onder restauranthouders", schrijft de NOS.
Meer fantasie gewenst
Er bestaan ook heel andere ideeën. Kok Eric van Veluwe lanceerde tijdens de Horecava 2014 de gedachte om restaurants te laten stoppen met menukaarten en mensen zelf te laten opscheppen wat de pot schaft. Dat is veel spannender en zorgt voor minder restjes op het bord. Het mes snijdt op die manier aan twee kanten. Zo'n aanpak zorgt voor minder bederfelijke voorraad in de keuken én voor minder 'teveel' op het bord.
Van wat dan toch nog overblijft in de keuken kunnen restaurants kant-en-klare afhaalmaaltijden maken. Een deel kan naar het Leger des Heils en de Voedselbanken een ander deel kan concurreren met de chefs-maaltijden die je bij de supers vindt.
Doggybags - klinkt dat niet een beetje heel erg fantasieloos?
Dit artikel afdrukken
Meer fantasie gewenst
Er bestaan ook heel andere ideeën. Kok Eric van Veluwe lanceerde tijdens de Horecava 2014 de gedachte om restaurants te laten stoppen met menukaarten en mensen zelf te laten opscheppen wat de pot schaft. Dat is veel spannender en zorgt voor minder restjes op het bord. Het mes snijdt op die manier aan twee kanten. Zo'n aanpak zorgt voor minder bederfelijke voorraad in de keuken én voor minder 'teveel' op het bord.
Van wat dan toch nog overblijft in de keuken kunnen restaurants kant-en-klare afhaalmaaltijden maken. Een deel kan naar het Leger des Heils en de Voedselbanken een ander deel kan concurreren met de chefs-maaltijden die je bij de supers vindt.
Doggybags - klinkt dat niet een beetje heel erg fantasieloos?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Fantasieloos eh Ja. Volgens mij is het in veel restaurant nog steeds voor gasten een taboe en worden ze raar aangekeken. Andere vraag moet er geen sticker op de zak met bewaar instructie?
Bij de chinees(iig die waar ik regelmatig kom) kan het gewoon, wat je over hebt pakken ze gewoon voor je in, daar betaal je tenslotte voor, dan mag je zelf kiezen of je het opeet of weggooit. Daar doen ze echt niet moeilijk.
Wat kost de productie van een doggybag? En het bakje of zakje wat erin gaat? En dan thuis wellicht toch nog weggooien. Moet je al aftrekken van de milieuwinst... Netto resultaat? Stukje bewustwording, zeg maar....
En het meegenomen eten verdringt weer spul in de koelkast thuis. Enige echte winst kan gemaakt worden door de koks/inkopers.
Goed voor junkfood. Rijst, nasi etc. Dat soort kliekjes kun je de volgende dag opwarmen. In Amerika alleen gezien in fastfood en middelmatige restaurants. Nooit in de betere restaurants. Hoe doe je dat met saus en groente als salades ? Wordt een troepje.
Restjes meenemen om de wereld te redden. Lamenielache.
Restaurants hebben een reden een kartonnen doosjes voor dubbele prijs in te calculeren, maar dan wel met hun naam er op, en verantwoordelijk stellen voor elke doos van hen die buiten aan getroffen wordt. Ook om de wereld te redden..
Het gaat ook al zwaar fout met de ongelimiteerde vreetschuren. Je ziet steeds meer wok restaurants waar je zelf je bord kunt blijven volladen, en na de laatste boer je volle bord kunt laten staan..
Het komt maar weinig meer voor dat een hoofdgerechtkeur twee (!) keer geserveerd wordt in kleinere porties, mits je nog behoefte heb. 'Een heel klein beetje nog, asjeblief..'. Het zijn niet de klanten maar ook de restaurants die tot knoeien verleiden. Zoals nu veelal opgediend wordt noemden wij (ik werkte als jobstudent elke weekend in een echt restaurant om m’n zesdehandse Renault Dauphientje van benzine te voorzien) , een beetje minachtend ‘plate service’. Dat serveerden wij voor mensen op het terras die weinig tijd hadden.
Ik vrees dat de betere restaurants zich er belachelijk mee maken. Mijn ervaring: Haal niet de domheid uit in de U.S. in een echt gerenommeerd restaurant een doggybag te vragen. Is not done. Wèl bij Kentucky Fried Chicken, of ‘Judge Bean’ van (West of the Pecos) en de gemiddelde ballentent.….
(Ik zou ze niet graag te kost geven waar teruggekomen eten ‘duurzaam’ hergebruikt wordt op een andere tafels.. Ook zo’n ‘mooie’ gewoonte. Als studenten, werkzaam in de Horeca, gaven we aan elkaar door waar dat gebeurde en waar je beter niet naar toe kon gaan…)