Aangifte tegen Foppen
Nederlands bekendste letselschade-advocaat Yme Drost is 'woedend' over de lage boetes die visverwerker Foppen opgelegd krijgt nadat het bedrijf in 2012 met salmonella besmette zalm op de markt had gebracht. Door de salmonella-zalm werden duizenden mensen ziek en overleden tenminste 4 mensen. De NVWA legt het bedrijf nu in totaal 4.200 euro boete op. Drost, die de belangen van 500 slachtoffers vertegenwoordigt, is voornemens aangifte te doen tegen Foppen om een strafrechtelijke vervolging in gang te zetten.

Eerdere overtredingen
Omroep Gelderland is dieper in de zaak gedoken en heeft op basis van opgevraagde documenten eerdere overtredingen op hygiëne-gebied geconstateerd: 'In 2010, 2011 en 2012 werden waarschuwingen en boetes uitgedeeld', zoals voor verontreiniging van de werkruimten, te hoge termperaturen maar ook een listeria-besmetting. Het melden daarvan bij de NVWA is wettelijk verplicht.
Daarnaast werd etikettenfraude geconstateerd.

Structureel probleem of 'onfortuinlijke samenloop van omstandigheden'?
In diverse filmpjes bij het artikel komen, naast Drost, microbiologen Rijkelt Beumer en IJsbrand Velzeboer aan het woord die de handelwijze van Foppen veroordelen. Bij de Salmonella-uitbraak van 2012 duurde het opvallend lang voordat de precieze toedracht boven water kwam. Dat leidde tot 'grote onrust over de voedselveiligheid', schrijft Omroep Gelderland. Volgens de Omroep hebben zowel Foppen als de NVWA niet willen reageren op het artikel. Beiden verwijzen naar het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat de Salmonella-besmetting vorig jaar beoordeelde als een 'onfortuinlijke samenloop van omstandigheden'. Nu echter blijkt dat Foppen al eerder in de fout ging trekken Beumer, Velzeboer en Drost alledrie een duidelijke conclusie: er hadden al veel eerder bellen af moeten gaan.
Dit artikel afdrukken