Dankzij doorzettende en oplettende speurders hebben we de onbekende vrucht uit de vorige aflevering kunnen determineren. Nu een 'bekende' - ssjt, niet meteen verklappen!
Er zijn genoeg mensen in Nederland die niet weten wat ze hier op de foto zien. Laat staan dat ze weten wat je er mee kunt.
Dus, lieve natuur-amateurs, wat zien we hier? Waarom denk je dat?
Wat zou je ermee kunnen - of willen - doen?
Nieuwe inzendingen - van bekende of juist onbekende planten, kiemen, vruchten, noten, zaden, peulen etc - zijn nog altijd welkom: redactie@foodlog.nl.
Fotocredits: Jopie Duijnhouwer
Dit artikel afdrukken
Dus, lieve natuur-amateurs, wat zien we hier? Waarom denk je dat?
Wat zou je ermee kunnen - of willen - doen?
Nieuwe inzendingen - van bekende of juist onbekende planten, kiemen, vruchten, noten, zaden, peulen etc - zijn nog altijd welkom: redactie@foodlog.nl.
Fotocredits: Jopie Duijnhouwer
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Uitgebloeide lupine zo te zien aan de boon?
Bijna rijpe sojabonen.
Hoewel, met die deukjes, nee, het zal wel lupine zijn inderdaad.
Deukjes, dat heeft de soja toch ook? Maar bij ons althans niet zoveel peulen bij elkaar, dus ik denk ook lupine. Die van die lekkere lupine brokje neem ik aan?
Op de foto zie je inderdaad lupine, in dit geval gele lupine (Lupinus luteus). In Nederland worden op heel bescheiden schaal 3 soorten lupines verbouwd, witte (L. albus), blauwe (L. angustifolius) en de gele. Bij lupines wordt verder het onderscheid gemaakt tussen bittere lupines met hoge (giftige) gehaltes aan alkloïden en zoete, met lage gehaltes. Dit laatste onderscheid loopt dwars door de soortindeling heen, er zijn zoete gele en bittere blauwe lupines en andersom.
Jaren hebben we blauwe lupines verbouwd (waarvan de bekendste rassen overigens een ontzettend saai wit bloemtrosje hebben), maar die bleken zo geliefd bij hazen en reeën, dat we de teelt opgegeven hebben. Dit jaar bleken de gele lupines daar vrijwel geen last van te hebben.
Lupine wordt op hele kleine schaal verbouwd in Nederland (76 ha) op een totaal aan eiwitgewassen van 559 ha,ofwel 0,03 % van de Nederlandse landbouwgrond.
Verder zijn er nog twee buitenbeentjes in de familie: tarwi (L. mutabilis) met naast 40% eiwit ook 16% olie. Tarwi is een gewas uit de Andes en wordt in Nederland nog niet commercieel verbouwd en Altrei lupine uit Tirol, waar vroeger koffie van gemaakt werd.
Jammer, het antwoord is alweer verklapt, ik wilde capucijners zeggen, maar die staan volgens mij niet zo rechtop.