Nederland praat wat af over dierwelzijn. Onderwijl zijn we dol op echte Italiaanse mozzarella van buffelmelk die natuurlijk helemaal ambachtelijk gemaakt is. Wie ziet hoe, schieten de tranen in de ogen.
De Stichting Viervoeters maakte in Italië opnamen bij een Napolitaanse waterbuffelmelkerij. Je moet er even naar kijken en je dan realiseren wat dierwelzijn kan betekenen in een Europees land en rond een zogenaamd premium product waar we hier in delicatessenzaken meer dan een eerlijke prijs voor betalen. Echte mozzarella di bufala is immers je van het. Logisch dus, dat niemand vraagt of zo'n dier wel dierwelzijnssterren krijgt. Die denken we er spontaan bij. Dat biedt schuinsmarcheerders alle ruimte.
Ook in Nederland worden waterbuffels gehouden. Duurzaam is dat niet, leerde Foodlog van zuivelkenners, want ze geven te weinig melk en je kunt ook mozzarella maken van koeienmelk. Maar als je nou waterbuffels wilt houden omdat mensen voor die weinige melk veel meer betalen dan voor die plens van een koe?
Dan is dat een argument.
Ester Broug - aka Boerenfluitjes - liet gisteren op twitter een idyllisch plaatje zien van Hollandse waterbuffels bij De Stoerderij:
Wie na het zien van Italiaanse buffels die van De Stoerderij ziet, vraagt zich af welke dwaas nog Italiaanse mozzarella koopt.
Wat wij nu van Nederlandse buffelaars willen weten is:
- wat doen zij met hun stierkalveren?
- staan ze hier echt nergens in de drek zoals in de smerige Italiaanse 'feedlot' die op het filmpje te zien is?
- mogen ze allemaal in de schone modder of het water?
- zo nee, hoe maken ze hier dan toch blije buffels? (want buffels zijn toch een rundersoort die moet kunnen baden?)
- en voor wie toch Italiaanse mozzarella di bufala wil: hoe weet je dat je geen kaas van de buffels uit het filmpje bij je caprese salade krijgt?
Fotocredits: Crostini caprese, uitsnede, Mike65444
Dit artikel afdrukken
Ook in Nederland worden waterbuffels gehouden. Duurzaam is dat niet, leerde Foodlog van zuivelkenners, want ze geven te weinig melk en je kunt ook mozzarella maken van koeienmelk. Maar als je nou waterbuffels wilt houden omdat mensen voor die weinige melk veel meer betalen dan voor die plens van een koe?
Dan is dat een argument.
Ester Broug - aka Boerenfluitjes - liet gisteren op twitter een idyllisch plaatje zien van Hollandse waterbuffels bij De Stoerderij:
Waterbuffels die ik ook ken zijn van @deStoerderij Luitje van Boerenfluitjes. Familiekudde in de modder. #genieten pic.twitter.com/GFNuW6umhI
— @boerenfluitjes (@boerenfluitjes) August 20, 2014
Wie na het zien van Italiaanse buffels die van De Stoerderij ziet, vraagt zich af welke dwaas nog Italiaanse mozzarella koopt.
Wat wij nu van Nederlandse buffelaars willen weten is:
- wat doen zij met hun stierkalveren?
- staan ze hier echt nergens in de drek zoals in de smerige Italiaanse 'feedlot' die op het filmpje te zien is?
- mogen ze allemaal in de schone modder of het water?
- zo nee, hoe maken ze hier dan toch blije buffels? (want buffels zijn toch een rundersoort die moet kunnen baden?)
- en voor wie toch Italiaanse mozzarella di bufala wil: hoe weet je dat je geen kaas van de buffels uit het filmpje bij je caprese salade krijgt?
Fotocredits: Crostini caprese, uitsnede, Mike65444
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Je kan ook lekkere mozzarella maken van cashewnoten. Na enig oefenen, makkelijk is het niet.
Per mail krijg ik zojuist te horen dat buffelkalveren zelfs uitstekend smaken. Er blijkt een - nu nog stil - project gaande om er een echt product van te maken.
Ik heb in mijn studententijd lang genoeg op vele boerderijen rondgelopen (stalcontroles Gezondheidsdienst) om te weten dat je goede boeren, heel goede boeren en ook hele slechte hebt. Het overgrote deel poogt het in mijn optiek goed te doen. Wanneer ik dan weer eens van zo'n vreselijk bedrijf thuis kwam moest ik van mijn vriendin de kleren buiten uitdoen om ze daarna zelf in de wasmachine te doen. Zo erg stonk de zaak.
Moraal van het verhaal, om alle bedrijven over één kam te scheren, wat hier ook enigszins gebeurd, is onbehoorlijk en onacceptabel. Aanpakken die misstanden lijkt mij.
Toch bleek dat in mijn tijd soms ook al erg moeilijk. Ik herinner me nog een boer, die later verkoper werd bij een van mijn leveranciers, die in zijn stal al het aangekoekte vuil zodanig had laten ophopen dat dit vuil met enorme bulten en kuilen zich tot een aangeplette koek had gevormd. Gevolg, sommige koeien hadden gebroken ribben. Ik herinner mij nog de heftige discussie met meneer en mevrouw veeartsen die ik diezelfde dag van de controle tegen het lijf liep. Die kwamen daar toch ook regelmatig, net als andere bezoekers en hadden tot dan toe niks gedaan. Maar goed dat de man verkoper werd, als boer totaal ongeschikt. Waarom die dierenartsen er geen punt van maakten is me nog steeds onduidelijk.
Opmerking: Misschien is er wel een rechtevenredig verband tussen de financiële situatie waarin de boer verkeerd en de wijze waarop hij met zijn beesten omgaat. (althans dat vermoede ik begin jaren 70, alhoewel dit niet altijd opging)
We hebben het hier even nagekeken. Onze buffelmozzarella komt deels uit Nederland en deels uit Italië. Maar niet uit de regio waar deze verschrikkelijke toestanden zijn opgenomen.
Overigens hebben we geen buffelmozzarella onder eigen merk. Ik weet zeker dat door onze navraag en door deze documentaire, de merk-producenten zeer zorgvuldig het dierenwelzijn nogmaals checken.
- Bij mijn weten gaan de meeste stierkalveren gaan naar Waterbuffelfarm in Oldemarkt en H2OBuffalo in Putten. Enkele buffelboerderijen houden zelf (een deel) van de stierkalveren. Wij houden ze zelf aan en hier gaan ze na 2 jaar naar de slager toe. Mager vlees, dat is het meest opvallende. Probleem is dat er erg weinig kilo's aan komen, beetje vergelijkbaar met de Jersey stiertjes en we kennen allemaal dat probleem. Duur vlees en moeilijk te vermarkten.
- Ik heb de indruk dat in Nederland geen enkele waterbuffel in de drek staat. Ben zelf bij een aantal buffelboerderijen geweest en daar zijn prima stallen.
- Nee, toegang tot een waterpoel voor het melkvee gebeurd zelden. Reden die ik hoor is hygiene, kans op infecties en dus voedselveiligheid. Wij hebben wel een poel voor het melkvee en ze maken daar heel graag gebruik van. Maar je hebt eigenlijk wel een wasstraat nodig om ze schoon te krijgen, want ze komen soms compleet onder de modder in de melkstal. Wij melken kleinschalig en dat is nog wel te doen. Jongvee in NL staat soms wel in een weiland met poel, maar ook lang niet altijd.
- Waterbuffels vinden het heerlijk om in het water te liggen, maar als ze het niet gewend zijn, zullen ze het ook niet missen. Beetje vergelijkbaar met varkens. Iedereen kent de plaatjes van varkens in een modderpoel, maar kun je spreken van gebrek aan dierenwelzijn als ze geen poel hebben? Waterbuffels kunnen nauwelijks zweten, dus op warme dagen is een stal vaak koeler dan het weiland. Wij geven ze de keuze en merken dat een waterpoel de voorkeur heeft. Er is een onderzoek gedaan naar mogelijke welzijnsproblemen met waterbuffels in Nederland en uitkomst is dat die er niet zijn. Voor wat het waard is...
- Ik vraag me af of het beeld dat wordt neergezet van de waterbuffelhouderij in Italie, terecht is. Neem aan dat daar ook een NWVA is en dat boerderij worden gecontroleerd. Je kunt volgens mij van iedere sector in elk willekeurig land wel een compilatie van 'misstanden' maken. Ieder land kent z'n goede en slechte boeren. Of dit in Italie een exces is kunnen wij niet beoordelen. Over het stieren probleem verschenen eerder al berichten, zie http://www.lorieesser.com/massenmord-an-buffelkalber-fur-mozzarella-in-italien/ Enne, of er ook diervriendelijke buffelmozzarella in Italie is, op YouTube zijn allerlei prachtige filmpjes te zien of buffelboerderijen in Italie. Wat er werkelijk gebeurt bij elke individuele boerderij, dat weten we natuurlijk niet.
Kortom: Dit lijkt me gewoon een zaak voor de NVWA in Italie.