De Consumentenbond onderzocht een dertigtal vleesvervangers in 8 categorieën, van groenteschijven en kaasschnitzels tot gehakt, reepjes en schnitzels. De Bond keek naar voedingswaarde, eiwit, zout, ijzer en vitamine B12, kortom, of zij hun naam als vleesvervanger ook echt waar maken.
Erg zout
Dat bleek niet het geval te zijn: 'alle producten schieten op één of meerdere punten tekort', schrijft de Consumentenbond. In de kaasschnitzels zit geen ijzer, in de groentenburgers geen eiwit, er zit te weinig vitamine B12 in en vrijwel alle producten bevatten (te) veel zout: gemiddeld 2 gram per 100 gram vleesvervanger. Alhoewel de producten dus aan voedingswaarde geen volwaardige vervanging blijken voor vlees, zijn ze uit milieu-oogpunt wel een stuk minder belastend dan echt vlees, schrijft de Bond.
Op een bijeenkomst aan de Wageningse Universiteit met een grote groep internationale studenten zei dit voorjaar een Chinese studente dat het haar op was gevallen dat we in Nederland producten sojaproducten 'vleesvervanger' noemen die in China 'gewoon een ander product zijn'. Met vlees hebben ze niets te maken. Een groep studenten uit Slavische landen en Afrika viel haar direct bij. De Westerse studenten moesten er even over nadenken.
Dit artikel afdrukken
Erg zout
Dat bleek niet het geval te zijn: 'alle producten schieten op één of meerdere punten tekort', schrijft de Consumentenbond. In de kaasschnitzels zit geen ijzer, in de groentenburgers geen eiwit, er zit te weinig vitamine B12 in en vrijwel alle producten bevatten (te) veel zout: gemiddeld 2 gram per 100 gram vleesvervanger. Alhoewel de producten dus aan voedingswaarde geen volwaardige vervanging blijken voor vlees, zijn ze uit milieu-oogpunt wel een stuk minder belastend dan echt vlees, schrijft de Bond.
Op een bijeenkomst aan de Wageningse Universiteit met een grote groep internationale studenten zei dit voorjaar een Chinese studente dat het haar op was gevallen dat we in Nederland producten sojaproducten 'vleesvervanger' noemen die in China 'gewoon een ander product zijn'. Met vlees hebben ze niets te maken. Een groep studenten uit Slavische landen en Afrika viel haar direct bij. De Westerse studenten moesten er even over nadenken.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jammer is ook dat er meestal schareleieiwit in zit. Koop je een vleesvervanger, zit er alsnog diergebruik in.
De voedingsingrediënten van vlees hoef je trouwens niet precies over te nemen in een vleesvervanger, om toch gezond te eten. Sterker: vanuit gezondheid is het heel verstandig veel van de ingrediënten uit vlees niet over te nemen in een vleesvervanger. De enige nuttige stof is vitamine B12.
P.s.: ik pleit er trouwens voor vitamine B12 toe te voegen aan kraanwater. Na het zuiveren van oppervlaktewater is het verdwenen. In oppervlaktewater is vitamine B12 wel aanwezig.
Ik denk dat de chinese studente gelijk heeft. Het probleem is dat we het vleesvervanger noemen, terwijl het dat gewoonweg niet is. Rijst is toch ook geen aardappelvervanger?
Jos op vakantie ?
Wat bedoel je daarmee patrick?
Die vleesvervangers zijn ook eigenlijk meer een gewenning product voor de mensen die minder of helemaal geen vlees meer willen eten. Als je alleen een bordje groente hebt mis je er iets naast, meer is het niet. Soms eet ik ook iets als een groenteburger van de Ah of falafelhapjes van Vivera. De groenteburgers mogen idd wel minder zout, de falafelszijn prima, maar B12 eraan toevoegen hoeft voor mij niet. De mensen die bewust geen vlees willen eten houden die vit. B12 echt wel in de gaten met supplementen. Veel boeken hierover(veganisme enz) hebben het daar ook over, als ik het goed heb heeft zefls Kris Verburgh het erover en dat is toch een populair boek(voedselzandloper).