Gisteren maakten de belangrijkste varkensslachters van ons land duidelijk dat zij varkensboeren aanraden om overheidscompensatie te vragen voor de Russische voedselban. Op langere termijn verwachten zij nieuwe markten te kunnen vinden; op de korte kunnen boeren echter niet verlangen dat zij garant staan voor afname van dieren tegen een kostendekkende prijs. Temeer niet daar verwacht mag worden dat boeren nu versneld dieren ter slacht zullen aanbieden om hun verliezen te beperken.

Van Rooi en Westfort
Marc van Rooi van Van Rooi Meat verwacht volgens Boerderij een negatieve invloed op de prijsvorming. Hij ziet kansen in het verre oosten en ook binnen de EU, "maar", zo zegt hij, "het gaat zeker op korte termijn ten koste van de marges. Binnen de EU verdringen we elkaar op overvolle markten".

Volgens Van Rooi doen varkenshouders er goed aan doen, zo schrijft Boerderij, "om net als andere sectoren aan te dringen in Brussel op compensatie voor de geleden schade.

Jaap De Wit jr. van slachterij Westfort zegt dat er voor de varkensvleesbedrijven weinig is veranderd, omdat de Afrikaanse varkenspest de markt naar het Oosten al op slot had gezet. Ook hij zet in op andere bestemmingen voor Nederlandse varkens op de wereldmarkt. Daar zouden volgens hem verschuivingen ontstaan omdat Brazilië nu Rusland gaat beleveren. Nederland zal daar volgens hem "op tijd op in moeten springen."

Vion
In een tweede bericht op Boerderij liet ook de in boereneigendom zijnde Nederlandse grootslachter VION zich in dezelfde zin uit.
Vion Food Group verwacht dat de Russische importstop van agrarische producten leidt tot prijsdruk in de gehele vleesindustrie, waarbij met name boeren slachtoffer worden, schrijft Boerderij.

Op grote schaal invriezen van vlees dat de markt niet kan absorberen tegen de juiste prijs, noemde de nieuwe topman Michiel Herkemij al eerder een tactiek van 'het oude VION'. Het bedrijf wordt geplaagd door krapte in zijn financiële armslag. Het heeft op dit moment onvoldoende middelen om zijn strategie te realiseren. Voorraden creëren is daarom al helemaal uit den boze en zou de toekomst van het bedrijf ondermijnen.
Vion exporteerde in 2013 nog 7% van zijn omzet in Rusland. Het nieuwe Vion kijkt naar afzetmarkten in China, Japan, Australië, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk.
Dit artikel afdrukken