Als we er niet in slagen vast te stellen waarom de bijen de afgelopen jaren maar blijven doodgaan (zelfs al is het niveau afgelopen winter het laagst geweest sinds 2007), komen we in de problemen. Bijen nemen namelijk minstens een derde van alle bestuivingen en dus van onze voedselproductie voor hun rekening. In de VS heeft dat grote economische belang van de bijen tot een jaarlijks bestuivingscircuit geleid. Imkers reizen met tienduizenden bijenvolken vanuit de hele VS naar de amandelboomgaarden in Californië om de bevruchting zeker te stellen. En daarna naar de bosbessen of de cranberries of de appels en peren.

Robotbijen
De bijensterfte zet dat op losse schroeven. Niet alleen zijn er minder bijen beschikbaar, maar ook is het besmettingsgevaar groter als je verschillende volken bij elkaar brengt. Daarom zochten Amerikaanse onderzoekers van de Northeastern University van Boston, samen met ingenieurs van Harvard, naar een andere oplossing. Sinds 2009 werken ze aan de robotbij. Inmiddels zijn er robotbijen ontwikkeld die 80 mg wegen en een vleugelwijdte hebben van 3 centimeter. Ze kunnen hun vleugels 120 keer per seconde bewegen en kunnen met een soort 'bestuivingsaanhangsel' net als echte bijen bloemen bestuiven.

In onderstaand filmpje is het prototype te bekijken:


Het zal nog wel 10-15 jaar duren voordat de RoboBees operationeel kunnen zijn, verwachten de wetenschappers. Vooralsnog zijn de voeding en navigatie van de RoboBees nog niet helemaal opgeloste uitdagingen. Maar het is een reële optie.

Greenpeace: pak pesticiden aan
Goed plan? Nee, zegt Greenpeace. In Le Figaro wordt uit de doeken gedaan waarom Greenpeace zeer tegen het RoboBees project gekant is. Volgens Greenpeace is het helemaal niet nodig de bij te vervangen, als je haar maar beschermt tegen de oorzaak van alle ellende: de pesticiden 'in de intensieve landbouw die schandalig veel chemische producten gebruikt'. Greenpeace heeft daarom dit voorjaar in Frankrijk een campagne - inclusief filmpje - gelanceerd. Ook in dit filmpje komen robotbijen voor - op zonne-energie. Greenpeace ziet robotbijen als een uitvinding die 'ethische vragen met zich meebrengt en de relatie tussen mens en natuur op het spel zet'.

Het Greenpeace-filmpje:





Fotocredits: bij bestuift amandel, uitsnede, Randy Stiefer
Dit artikel afdrukken