Afgelopen week gepubliceerd Australisch onderzoek laat zien dat 25% van de mensen die overlijden aan de gevolgen van alcoholconsumptie doodgaan aan kanker.
Alcohol is voorkoombare kankerfactor van belang
Volgens de Cancer Council Australia onderstreept het cijfer nog eens hoe belangrijk het is de consumptie van alcohol te beperken. Alcoholbeperking is een van de meest voorkoombare factoren van kanker, terwijl we aan andere oorzaken - zoals bijv. fijnstof - weinig zelf kunnen doen. Als je drinkt, drink dan niet meer dan twee standaard glazen per dag, zegt de bij het rapport betrokken Professor Ian Olver op Medical News Today.
Vrouwen meer nog dan mannen
25% van de alcohol gerelateerde manlijke overlijdensgevallen wordt bepaald door kanker. Bij vrouwen ligt dit percentage op 31. Daarmee is kanker een van de belangrijkste doodsoorzaken als gevolg van alcoholgebruik. Het aantal directe ongelukken dat onder invloed ontstaat is nagenoeg even groot. Daarom, zegt Olver, moeten mensen als ze drinken niet alleen aan het maken van ongelukken maar ook aan het krijgen van kanker denken. Je glas bier, wijn of whisky gaat er vermoedelijk niet erg veel lekkerder van smaken, maar dat is de bedoeling van Olver ook niet.
Dit artikel afdrukken
Alcohol is voorkoombare kankerfactor van belang
Volgens de Cancer Council Australia onderstreept het cijfer nog eens hoe belangrijk het is de consumptie van alcohol te beperken. Alcoholbeperking is een van de meest voorkoombare factoren van kanker, terwijl we aan andere oorzaken - zoals bijv. fijnstof - weinig zelf kunnen doen. Als je drinkt, drink dan niet meer dan twee standaard glazen per dag, zegt de bij het rapport betrokken Professor Ian Olver op Medical News Today.
Vrouwen meer nog dan mannen
25% van de alcohol gerelateerde manlijke overlijdensgevallen wordt bepaald door kanker. Bij vrouwen ligt dit percentage op 31. Daarmee is kanker een van de belangrijkste doodsoorzaken als gevolg van alcoholgebruik. Het aantal directe ongelukken dat onder invloed ontstaat is nagenoeg even groot. Daarom, zegt Olver, moeten mensen als ze drinken niet alleen aan het maken van ongelukken maar ook aan het krijgen van kanker denken. Je glas bier, wijn of whisky gaat er vermoedelijk niet erg veel lekkerder van smaken, maar dat is de bedoeling van Olver ook niet.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als 25% van de mensen die overlijden aan de gevolgen van alcoholconsumptie doodgaan aan kanker, dan kun je toch maar beter blijven drinken, want gemiddeld overlijden 30,8% van de mensen aan kanker (CBS, 2012). Of zou in Australië het gemiddelde veel lager liggen dan bij ons?
Joep, het cijfer is vergelijkbaar, hoewel het bij mannen hoger ligt.
Interessante stelling: alcoholdrinkers gaan minder dood aan kanker dan de rest van de bevolking. Het is in ieder geval geen causaal verband. Het mag ook niet helemaal zo gesteld worden, want het algemene cijfer incorporeert het drinkerscijfer.
Joep, volgens mij drink je net als ik graag een glas.
Hier maak je toch wel een redeneerfout, Joep. Van alle mensen die overlijden *als gevolg van alcohol gebruik* gaat dat bij een kwart daarvan om kanker als gevolg van dat alcoholgebruik. Ze zijn wel allemaal dood, de andere driekwart aan bijvoorbeeld leverfalen, ongelukken en dronken stommiteiten.
Tsja, ik riep ook al meteen 'hoera' toen ik het bericht las. Minder kans om te overlijden aan kanker als je drinkt. Maar even serieus, wat ook de overlijdensoorzaak, wat is de gemiddelde leeftijd die drinkers vs niet drinkers bereiken.
Het rapport meet doden, leeftijden en ongemakkelijk leven in DALY's, YLL en YLD's. Kijk er even naar.