De ansjovis kennen we vrijwel alleen uit blik, en als een restantje 'erfgoed' in Bergen op Zoom. Toch was het tot in de jaren dertig een heel normale vis in de Noordzee, die volop bevist werd. Overbevissing maakte daar een einde aan. Maar de ansjovis is terug en wordt zelfs al weer op kleine schaal - vanuit Engeland en Nederland - commercieel bevist, meldt Vilt.
Oorspronkelijk Noordzee DNA
Wetenschappers hebben zich gebogen over de vraag of de nu in de Noordzee zwemmende ansjovissen oorspronkelijk uit zuidelijker wateren afkomstig zijn, of dat de inheemse Noordzee-ansjovis zich hersteld heeft. Als gevolg van de klimaatverandering verplaatsen immers wel meer vissen zich momenteel verder naar het noorden - met bijvoorbeeld de makreeloorlog rond IJsland en de Faroer als gevolg.
De ansjovissen in de Noordzee blijken geen migranten te zijn. Hun DNA-profiel wijst uit dat het om de echte Noordzee-ansjovis gaat, die aan een heuse come-back bezig is.
Dit artikel afdrukken
Oorspronkelijk Noordzee DNA
Wetenschappers hebben zich gebogen over de vraag of de nu in de Noordzee zwemmende ansjovissen oorspronkelijk uit zuidelijker wateren afkomstig zijn, of dat de inheemse Noordzee-ansjovis zich hersteld heeft. Als gevolg van de klimaatverandering verplaatsen immers wel meer vissen zich momenteel verder naar het noorden - met bijvoorbeeld de makreeloorlog rond IJsland en de Faroer als gevolg.
De ansjovissen in de Noordzee blijken geen migranten te zijn. Hun DNA-profiel wijst uit dat het om de echte Noordzee-ansjovis gaat, die aan een heuse come-back bezig is.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Bergen op Zoom heeft een voorbeeldfunctie.
Artikel op de site van imares over de Ansjovis weer in de Noordzee en uitleg waarom
http://www.wageningenur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Onderzoeksinstituten/imares/show/Meer-ansjovis-door-warmere-Noordzee.htm
Nieuws? Want ik wil niet vervelend doen, maar van die anjosvis in de Noordzee nam ik meer dan 10 jaar geleden al scholen waar (als duiker).
Het schonere water is volgens mij de stimulans voor de anjosvis - en de pest voor de garnalen trouwens. Al beweert die Wageningse onderzoekster dat het door warmer water komt.
Beste Frans Hoyink,
Klopt helemaal en het blijkt nu pas breder opgepakt te worden.
Heren, ik vrees dat het nieuws al een jaar of acht geleden op Foodlog te horen was. Ik zocht, maar kan het helaas niet meer terugvinden. Nu weet ik dus niet zeker of het Nick Trachet of Wouter Klootwijk was die het hier destijds meldde.
Het nieuws is, is dat het gaat om echte Noordzee-ansjovis. Maar ook daarover leert Imares' Hans Bothe ons vandaag de les: dat is ook oud-nieuws dat we al in 2013 moeten moeten melden.