Je leest met 3 tot 5-jarige kinderen een stripverhaaltje, waarin de hoofdpersoon crackers of worteltjes eet. In de ene versie vertel je erbij dat het meisje daarvan sterk wordt, of leert rekenen. In de andere versie zeg je niets. Daarna mogen de kinderen zelf crackers en worteltjes eten. Rara wat gebeurt er? Als de kinderen de 'het is goed voor je' versie van het verhaal hebben gehoord, eten ze minder dan zonder die aanmoediging. Want als je van iets gezond en slim wordt, en het daarom moet eten, is het vast niet lekker.
Averechts
Dat is althans de redenering die volgens de Amerikaanse onderzoekers, Michal Maimaran en Ayelet Fishbach, ten grondslag ligt aan het resultaat van hun onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Consumer Research. Jonge kinderen hebben nog helemaal geen boodschap aan gezond of goed voor je. Als ze iets voorgezet krijgen waar dat expliciet bij gezegd wordt, moet er dus iets 'mis' zijn met dat eten op zich. Die boodschap pakt precies averechts uit.
"Ouders en verzorgers die ermee worstelen hun kinderen gezond te laten eten doen er wellicht beter aan het eten zonder iets extra's erbij te zeggen op tafel te zetten, of (als dat tenminste geloofwaardig is) alleen maar te onderstrepen hoe lekker dat eten feitelijk is", citeert FoodNavigator.
Dit artikel afdrukken
Averechts
Dat is althans de redenering die volgens de Amerikaanse onderzoekers, Michal Maimaran en Ayelet Fishbach, ten grondslag ligt aan het resultaat van hun onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Consumer Research. Jonge kinderen hebben nog helemaal geen boodschap aan gezond of goed voor je. Als ze iets voorgezet krijgen waar dat expliciet bij gezegd wordt, moet er dus iets 'mis' zijn met dat eten op zich. Die boodschap pakt precies averechts uit.
"Ouders en verzorgers die ermee worstelen hun kinderen gezond te laten eten doen er wellicht beter aan het eten zonder iets extra's erbij te zeggen op tafel te zetten, of (als dat tenminste geloofwaardig is) alleen maar te onderstrepen hoe lekker dat eten feitelijk is", citeert FoodNavigator.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ja maar Otto, weggooien mochten we toch niet meer? Er werd toch geschreven dat we in onze huishoudens teveel voedselverspilling hebben en dat aan moeten pakken?
Wat Otto zegt, bewaren die handel en de volgende dag opmaken, koude rijst is ook lekker, koude aardappelen kun je weer opbakken, koude groente, vooral boontjes en bloemkool zijn goed in koude salades te verwerken of weer in een roerbakschotel. Maar vooral, schep niet in 1 keer teveel op voor je kind, als het nog honger heeft kan die nog een schep krijgen. En als ze later honger hebben, dan geen snoep maar een boterham of wat fruit geven.
Is hier iets te leren van het dierenrijk?
Komt het behalve bij mensen wel vaker voor dat kroost voedsel krijgt voorgeschoteld dat niet verdragen wordt?
Geven we wel het juiste voedsel?
Juist @Otto :-)
Of je doet de restjes gewoon in bakjes, niks weggooien? Het bord moeten leegeten heb ik zelf altijd ervaren als een vervelend iets. Nu schuif ik restjes op mijn bord in bakjes en eet het de volgende ochtend of eventueel later op de avond op (maakt niet uit of ik 's morgens warm of koud eet, als ik er maar tijd voor heb).
Mijn praktische vader - opgegroeid in/na de oorlog - maakte het niet uit wat er nog over was: "da's voor morgen, voor op brood" (en dat deed hij daadwerkelijk ook nog..).
Astrid,
Het klinkt aannemelijk dat kinderen op de lange termijn grotere hoeveelheden voeding zullen consumeren als ze van huis uit gedwongen worden hun bord leeg te eten. Ze eten dan immers meer dan ze op kunnen en eten over het hongergevoel heen. Lijkt me een ongewenste gewoonte.
Weggooien die restjes dus. Misschien gooi je dan wel voor tientallen euro's aan voeding per jaar weg. Dat kost je minder dan een toekomstige behandeling voor welvaartsziekten t.g.v overgewicht.