Hieronder volgen ze, met de omschrijving waarom ze een gevaar voor je gezondheid kunnen opleveren:
1. Anti-aanbakpannen met krassen: uit de beschadigde laag kunnen giftige dampen komen, vooral bij hoge temperaturen.
2. Borstel om je grillrooster schoon te maken na het barbecueën: losgeraakte borstelharen kunnen in je voedsel terechtkomen, en slokdarm, maag en/of darmen perforeren.
3. Kunststof bakjes om voedsel in te bewaren: Bisphenol A, een giftige stof uit het plastic, kan uit de bakjes in het voedsel komen.
4. Snijplanken met (diepe) krassen: daar kunnen gevaarlijke bacteriën zich in verstoppen, in het voedsel terechtkomen en je ziek maken.
5. Sponsjes (en vaatdoeken) zijn objecten die waarschijnlijk de meeste bacteriën bevatten: plaats ze 30 seconden in de magnetron. Ouder dan twee weken: doe ze weg.
6. Theedoeken, om vaatwerk af te drogen kunnen (veel) bacteriën bevatten: was ze vaak, en vervang ze regelmatig. En droog er niet je handen mee … of het aanrecht.
7. Brandblusser: controleer of de wijzer in het groene gebied staat.
Nuchter Nederlands commentaar
Voor de Foodlog-lezers voorzie ik deze graag van enig commentaar. Uit de opsomming blijkt immers al dat dat het gebruik van keukenbenodigdheden per land enorm kan verschillen. Met veel (Amerikaanse) zekerheid worden de gevaren die de zeven voorwerpen kunnen veroorzaken benadrukt. Dat lijkt wat overdreven voor een nuchter mens uit Nederland.
1. Natuurlijk kunnen beschadigde oppervlakken in pannen (teflon, email) het vrijkomen van (giftige) stoffen bevorderen. Op tijd vervangen is nuttig. Pannen met ander materiaal gebruiken is misschien nog geruststellender.
2. Dat een borstelhaar op een rooster blijft zitten is mogelijk. Lijkt me makkelijk om die haren voor gebruik even te verwijderen. Daar hoef je niet direct een nieuwe (staal)borstel voor te kopen.
3. Ja, als je die bakjes te gevaarlijk vindt, neem je toch gewoon bakjes van een ander materiaal?
4. Ziekteverwekkers in de gleuven op snijplanken. Dat kan … maar je kan de snijplanken wassen met warm water en zeep en goed laten drogen. Dan sterven de meeste micro-organismen af. Meerdere snijplanken gebruiken: één voor rauwe groente, één voor rauw vlees, één voor rauwe vis en één voor brood, kan veel ongemak voorkomen. Gebrek aan snijplanken: tussendoor wassen met warm water en zeep, en weer gebruiken.
5. Ten eerste: een magnetron verwarmt onregelmatig (niet doen dus). Ten tweede: een magnetron is voor het opwarmen van eten, niet voor het veiliger maken van schoonmaakmiddelen. Sponsjes gebruiken wij voor hardnekkig vuil … die kunnen maanden mee. Vaatdoeken moeten de was in (minimaal 60ºC) of de vaatwasser in met een ‘wash plate’. Hoe vaak? Als ze vies zijn … dat kan dezelfde dag zijn, of na een paar dagen gebruik. Maar doe er geen dingen mee waarvoor het doekje niet is bedoeld: een babymondje schoonmaken, het kwijl van de snoet van de boxer verwijderen, toilet schoonmaken etc.
6. In Nederland hangt er doorgaans een handdoek om de handen te drogen. Die moet wel regelmatig gewisseld worden. Hoe vaak? Dat hangt er van af: soms al na één dag. Theedoeken worden gebruikt om vaatwerk te drogen … dat is schoon. Natuurlijk komen daar micro-organismen in: van onze handen, en van de vaat (vooral als die niet goed afgewassen is). Geen dingen mee doen die niet horen, zoals aanrecht afdrogen. Daar is een vaatdoek voor.
7. En de brandblusser: als die aanwezig is gewoon de gebruiksvoorschriften naleven.
Wat missen we nu nog aan belangrijke zaken? Daar maken we een prijsvraag van. Lezers, zet je vragen en oplossingen hieronder. Ik zoek onderwijl een leuke prijs voor de meest originele vondsten.
Fotocredits: SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget, uitsnede
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Check ook nog even of je een goede blusdeken hebt....
Wanneer gaat de NVWA eens duidelijk maken welke onveilig zijn? Als ze wél gaan vertellen welke restaurants smerig zijn, dan kan de NVWA ons dat toch óók eindelijk wel een keertje gaan onthullen?
Is de NVWA er voor ónze bescherming, of voor de bescherming van leveranciers van ondeugdelijke producten? Wat hébben wij aan zo'n NVWA?
Punt 3: waar vind ik van die handige bakjes zonder BPA en inmddels heb je ook BPS geloof ik of dat is devervanger?
Punt 4: ja, doe ik ook, brood hebben we een hele aparte plank voor, al het andere gebruik ik 1 dikke houten plank voor, maar het vlees snijd ik altijd op het laatst en dan met heet water en sop afwassen. Gaat prima, al jaaaaaaaaaaaaren.
En dat met die doeken, worden idd gewoon gebruikt waar ze voor zijn, ja als ik afgewassen heb droog ik mijn handen, maar ze worden weer nat van de vaat vastpakken, dan drogen ze ondertussen aan de theedoek terwijl ik bezig ben, daar ontkom je niet aan. En vaatdoekjes, ligt eraan wat ik ermee moet schoonmaken, soms liggen ze na enkele dagen al in de was voor 60 graden, soms pas na een week, ik ruik er altijd even aan.
Ongeveer 90% van alle voedselbesmetting in de EU wordt veroorzaakt door consumenten tijdens het transporteren, bewaren en bereiden van voedsel. Levensgevaarlijk. Thuis bereiden van voedsel moet onmiddellijk verboden worden. Dick B, wat gaan we er aan doen ? Lijdzaam toezien dat er honderdduizenden nodige en onnodige sterfgevallen gebeuren ?
Is dat echt zo Zé? Want als je iets hoort over voedselvergiftigingen is dat vaak juisti n grote tehuizen of als mensen bij een bepaald restaurant gegeten hebben. Al die individuele besmettingen en daardoor ziektes hoor je eigenlijk nooit iets van, logisch dat er dan de vraag opkomt hoe je erachter komt dat de meeste ziektegevallen idd door thuis eten bereiden komen? Maar ja, het is dan ook wel bekend dat ook de meeste ongelukken thuis gebeuren, dus waarom niet. Ik kan al ziek worden als ik geld heb aangenomen en daarna een snoepje in mijn mond steek.
Rijkelt, ik aarzelde, maar doe het toch. Ik vraag me al jaren af wat gevaarlijker is:
- het aaien van mijn kat die net een breed spectrum antibiotica 'kuurtje' heeft en dan toch dat mes maar weer pakken om de groenten te snijden zonder wéér m'n handen te wassen
OF
- het mes waarmee ik sudderlappen in boeuf bourguignon stukjes sneed, per ongeluk toch ook voor het snijden van de wortelen gebruiken zonder het te wassen.
Ik heb het dus over mijn handen als smerig, vergeten en onbewust keukentuig.