Biologisch geteelde groente bevat meer stoffen die mogelijk gezond zijn dan conventionele producten. Dat beweren researchers van de Universiteit van Newcastle na een literatuuronderzoek van 343 eerdere studies. Daaruit kwam naar voren dat er ‘statistisch significant’ meer antioxidante stoffen in biologische groente zitten, gemiddeld 17 procent meer. Voor een bepaalde soort (flavonoïden) zelfs 69 procent meer.
De researchers zetten hun bevindingen tegenover eerdere onderzoeken, die als uitkomst hadden dat er wat gunstige fytochemicaliën betreft geen verschil is tussen biologische en gewone groente. In het bijzonder is dat het veelbesproken onderzoek van de Universiteit van Stanford uit 2012, dat geen noemenswaardige verschillen liet zien tussen biologische en conventionele landbouwproducten.
Geen uitspraken over gezondheid
De Engelse onderzoekers zijn voorzichtig met uitspraken over de implicaties voor de gezondheid, omdat ze op basis van dit onderzoek daarover niets kunnen zeggen. Wel noemen ze studies waarin biologische groenten gezonder worden bevonden. De antioxidanten zouden beschermen tegen onder meer hart- en vaatziekten en kanker.
Een andere belangrijke uitkomst van het Engelse onderzoek is dat biologisch geteelde groenten minder pesticiden bevatten. Bij biologische landbouw worden geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. De opbrengst is over het algemeen kleiner daardoor, maar die is wel vrij van pesticiden. Ook bevat het geen reststoffen van kunstmest, zoals het giftige cadmium.
Minder gif, meer afweerstoffen
Omdat biologische gewassen niet kunstmatig beschermd worden met gifstoffen, maken ze zelf meer afweerstoffen aan. Dat verklaart de hogere concentratie fytochemicaliën. De gewassen zijn kleiner, omdat ze geen extra groeistoffen krijgen, waardoor de concentratie per gewichtseenheid nog groter wordt. Dat verklaart de soms intensere smaak van biologische producten.
De uitkomst van dit vergelijkende onderzoek is een belangrijke bijdrage in de voortgaande discussie over de gezondheidsaspecten van het voedsel. De concentraties gif in conventionele gewassen zijn weliswaar zeer gering, maar wie voor biologische producten kiest, heeft meer zekerheid geen ongewenste stoffen binnen te krijgen.
Meer groenten en fruit ook goed
In reacties op het Engelse onderzoek wordt erop gewezen dat met het eten van iets meer gewone groente en fruit het verschil met biologische producten al wordt goedgemaakt. Bovendien wordt inmiddels getwijfeld of het eten van grote hoeveelheden antioxidanten wel gezond is.
Dit artikel afdrukken
De researchers zetten hun bevindingen tegenover eerdere onderzoeken, die als uitkomst hadden dat er wat gunstige fytochemicaliën betreft geen verschil is tussen biologische en gewone groente. In het bijzonder is dat het veelbesproken onderzoek van de Universiteit van Stanford uit 2012, dat geen noemenswaardige verschillen liet zien tussen biologische en conventionele landbouwproducten.
Geen uitspraken over gezondheid
De Engelse onderzoekers zijn voorzichtig met uitspraken over de implicaties voor de gezondheid, omdat ze op basis van dit onderzoek daarover niets kunnen zeggen. Wel noemen ze studies waarin biologische groenten gezonder worden bevonden. De antioxidanten zouden beschermen tegen onder meer hart- en vaatziekten en kanker.
Een andere belangrijke uitkomst van het Engelse onderzoek is dat biologisch geteelde groenten minder pesticiden bevatten. Bij biologische landbouw worden geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. De opbrengst is over het algemeen kleiner daardoor, maar die is wel vrij van pesticiden. Ook bevat het geen reststoffen van kunstmest, zoals het giftige cadmium.
Minder gif, meer afweerstoffen
Omdat biologische gewassen niet kunstmatig beschermd worden met gifstoffen, maken ze zelf meer afweerstoffen aan. Dat verklaart de hogere concentratie fytochemicaliën. De gewassen zijn kleiner, omdat ze geen extra groeistoffen krijgen, waardoor de concentratie per gewichtseenheid nog groter wordt. Dat verklaart de soms intensere smaak van biologische producten.
De uitkomst van dit vergelijkende onderzoek is een belangrijke bijdrage in de voortgaande discussie over de gezondheidsaspecten van het voedsel. De concentraties gif in conventionele gewassen zijn weliswaar zeer gering, maar wie voor biologische producten kiest, heeft meer zekerheid geen ongewenste stoffen binnen te krijgen.
Meer groenten en fruit ook goed
In reacties op het Engelse onderzoek wordt erop gewezen dat met het eten van iets meer gewone groente en fruit het verschil met biologische producten al wordt goedgemaakt. Bovendien wordt inmiddels getwijfeld of het eten van grote hoeveelheden antioxidanten wel gezond is.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Maar ja. Wat vindt Katan ervan? Hij beweerde in Tros Radar van 26 november 2012 dat de wetenschappelijke theorie dat antioxidanten de gezondheid zouden beschermen, twintig jaar geleden een heel legitiem idee was maar “[....] het bleek niet zo te zijn. Ja. Jammer maar dat gebeurt ons om de haverklap in de voeding, dus dat [dossier] is onder de serieuze onafhankelijke [deskundigen] afgelegd.”
Kan Katan ook wel eens ongelijk hebben?
Norbert, een ander recent onderzoek vindt een negatieve werking van antioxidanten in geval van kanker.
Vermoedelijke reden: balans, cq. de imbalans door teveel antioxidanten die de kankercellen juist stimuleert.
Het lijkt mij sterk dat je door het eten van biologische groenten en fruit teveel antioxidanten naar binnen kunt krijgen. Geldt die waarschuwing niet eerder voor het gebruik van (hoog gedoseerde) voedingssupplementen?
Via groente en fruit kan je idd nooit teveel binnenkrijgen, er is nog nooit iemand doodgegaan aan een overdosis broccoli, tenminste, horen we dat eigenlijk wel? Maar niemand is zo gek om alleen maar broccoli en bananen te gaan eten, ja van die gekken die er een soort psychische ziekte door krijgen als ze op een raw dieet gaan en zichzelf te dik vinden en dan denken dat ze wel oud kunnen worden en slank te blijven door wel alleen maar broccoli, penen en komkommers te eten, maar dat is een heel extreem zijpad. Gewoon antioxidanten EN alles wat er verder in groente en fruit zit weet ons lijf raad mee, teveel wordt uitgescheiden dmv de vezels die erin zitten, zo ook chemische stoffen, die blijven aan die vezels 'kleven'.
Overdosis kan in voeding alleen door idd supplementen komen, omdat daarin vaak hoge concentraties zitten en je bijv blueberry capsules niet nodig hebt als je die al voldoende eet en ook vitamine C heb je niet extra nodig als je elke dag al genoeg fruit eet enz. Met supplementen moet je altijd weten waar je mee bezig bent en niet zomaar klakkeloos nemen.
Dick je verwoordt het correct, maar voor je het weet gaat het een eigen leven leiden: het ging er bij dat onderzoek het gebruik van anti-oxidanten bij kankerpatiënten. Dat is niet hetzelfde als het voorkomen van kanker en de WCRF noemt bij diverse voedingsmiddelen die de kans op het ontstaan van kanker reduceren, antioxidanten als belangrijk onderdeel. Daar staat inderdaad wel tegenover dat "een beetje is goed, dus meer is beter" niet geldt voor antioxidanten, maar eigenlijk geldt dat voor helemaal niets.