Een internationaal team van landbouwwetenschappers onderzocht de biodiversiteit op biologische en gangbare landbouwbedrijven: bij veehouderijbedrijven met grasland in Zwitserland, akkerbouwbedrijven in Oostenrijk en Frankrijk, gemengde bedrijven in Duitsland en - de meest intensieve activiteit: de tuinbouw in Nederland. In tegenstelling tot de verwachting blijkt de soortenrijkdom op biologische bedrijven nauwelijks af te wijken van die op gangbare bedrijven. De meest effectieve maatregel om biodiversiteit te bevorderen blijkt het instellen van diverse typen habitat te zijn. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.
Wageningen UR schrijft naar aanleiding van de publicatie: 'Er is dus meer nodig dan biologische bedrijven om de biodiversiteit in agrarische gebieden te behouden. De auteurs van deze studie bevelen aan om het aantal habitats op het bedrijf te verhogen. “Verrassend genoeg hebben we niet meer habitats gevonden op biologische bedrijven, gemiddeld genomen over de twaalf onderzochte regio’s. Het is duidelijk dat habitatdiversiteit de sleutel is tot soortendiversiteit,” zegt Rob Jongman. “Als deze habitats anders zijn dan de rest van het bedrijf, zoals heggen en kruidenstroken, hebben zij een enorme invloed op de soortrijkdom van een bedrijf".'
Ondanks de tegenwind die hij er steevast mee oproept, hield Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel en boegbeeld van de Topssector Agro Food, zich niet in om opnieuw op het belang van feiten te wijzen. Hij twitte:
Dit artikel afdrukken
Wageningen UR schrijft naar aanleiding van de publicatie: 'Er is dus meer nodig dan biologische bedrijven om de biodiversiteit in agrarische gebieden te behouden. De auteurs van deze studie bevelen aan om het aantal habitats op het bedrijf te verhogen. “Verrassend genoeg hebben we niet meer habitats gevonden op biologische bedrijven, gemiddeld genomen over de twaalf onderzochte regio’s. Het is duidelijk dat habitatdiversiteit de sleutel is tot soortendiversiteit,” zegt Rob Jongman. “Als deze habitats anders zijn dan de rest van het bedrijf, zoals heggen en kruidenstroken, hebben zij een enorme invloed op de soortrijkdom van een bedrijf".'
Ondanks de tegenwind die hij er steevast mee oproept, hield Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel en boegbeeld van de Topssector Agro Food, zich niet in om opnieuw op het belang van feiten te wijzen. Hij twitte:
Onderstreept nog maar eens weer hoe belangrijk het is om de feiten boven tafel te krijgen en daarop te acteren. http://t.co/huG5CegEpS
— Aalt Dijkhuizen (@AaltDijkhuizen) July 2, 2014
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat gaat Marianne Thieme hierover zeggen? Ik neem aan dat ze hierover ook een uitgesproken, en met "onderzoeken" onderbouwde, mening over heeft.
Jarno, Thieme begrijpt de mechanismes hierachter waarschijnlijk niet. Ze zit ook volledig op het pad van de efficiency. Ze gaat nog verder heb ik laatst weer gezien, de techniek gaat ons redden. Moderne technologie is een fenomeen waar ook biologisch niet onderuit komt. Het is de drijvende kracht voor een nieuwe sociale orde waarin efficiency niet meer louter een optie is, maar een beslissende kracht die elke menselijke activiteit beheerst. (Ellul) Juist dit efficiency denken, wat noodzakelijkerwijs is gekoppeld aan de inzet van alle techniek, voert tot dit soort denken. Thieme: Koeien mogen niet meer, rechtstreeks de biomassa opeten is veel efficiënter, terwijl ik er nu juist helemaal van overtuigd ben dat die toegenomen efficiency de bijl aan de wortel van de biodiversiteit is.
Daarnaast gelooft ze met inleveren van 4% BBP een "duurzame" biologische/vegetarische landbouw te kunnen organiseren. Iemand die dat denkt heeft er niet erg veel over nagedacht.
Uit het rapport (abstract): "Species richness is, on average, 10.5% higher in organic than nonorganic production fields, with highest gains in intensive arable fields (around +45%). Gains to species richness are partly caused by higher organism abundance and are common in plants and bees but intermittent in earthworms and spiders. Average gains are marginal +4.6% at the farm and +3.1% at the regional level, even in intensive arable regions.
Additional, targeted measures are therefore needed to fulfil the commitment of organic farming to benefit farmland biodiversity."
Ik ga even proberen uit te vinden hoe ze tot de selectie van de gebieden zijn gekomen.....
Zijn we wel meteen van de discussie af dat het onkruid bij de bioboeren vandaan komt ;)