George Bush I vond het niet te eten, maar van de Big Bang Broccoli Boys moeten we wel. En nu blijkt het ook nog eens te beschermen tegen luchtvervuiling.
Je hoeft geen broccoli te eten omdat het zo gezond of zo lekker is. Het ligt heel anders: zelfs als je een bloedhekel hebt aan broccoli móet je broccoli eten - als stadsbewoner, maar ook als plattelander - om de simpele reden dat broccoli het lichaam beschermt tegen de effecten van luchtvervuiling.
Thee van broccolikiemen
Dat blijkt uit serieus onderzoek. Het werd uitgevoerd door wetenschappers van de Amerikaanse Johns Hopkins University en het Chinese China's Qidong Liver Cancer Institute en verscheen in een gerenommeerd tijdschrift voor kankeronderzoek. James Hamlin schrijft erover in The Atlantic.
De onderzoekers gaven hun proefpersonen gedurende 12 weken iedere dag een een portie 'broccolikiementhee' te drinken. Al vanaf dag één steeg de uitscheiding van benzeen in hun urine spectaculair (met 61%) en dat bleef ook zo tijdens de rest van de studie.
Sulforafaan
Volgens de wetenschappers zorgt het sulforafaan in de broccolikiemdrank daar verantwoordelijk voor. Sulforafaan heeft in muizenstudies laten zien dat het kanker-voorkomende eigenschappen heeft, waarschijnlijk doordat de stof het NRF2 molecuul activeert. Dit molecuul zorgt ervoor dat cellen beter tegen in onze vuile stadse woonomgeving voorkomende giftige stoffen kunnen. In een ander onderzoek werd eerder dit jaar ook aangetoond dat een sulforafaan-rijk broccolikiemdrankje de allergische reacties van mensen op dieseldampen verminderde.
De proefpersonen ontdeden zich niet alleen van meer benzeen, ook de uitscheiding van acroleïne, een andere stof die in sigarettenrook en uitlaatgassen voorkomt en de longen irriteert, steeg met 23%.
Chemo-preventie
Luchtvervuiling is een groot probleem, dat zich niet alleen in grote steden maar ook op het platteland voordoet. Een kwart van de wereldbevolking ademt dagelijks onveilige lucht in. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie overlijden er ieder jaar 7 miljoen mensen aan luchtvervuiling, door cardiorespiratoire sterfte, chronische obstructieve longziekten, longkanker en algehele verminderde longfunctie. En dat zou je dus allemaal tegen kunnen gaan door het nuttigen van een groen drankje. Milieu-wetenschappers noemen dat 'chemo-preventie'. Het is bovendien iets wat iedereen zélf kan doen, in plaats van passief afwachten tot overheden afdoende maatregelen hebben getroffen tegen luchtvervuiling. Gewoon, allemaal lekker aan de broccoli, als is het wel pech als je het niet lekker vindt.
Dat is trouwens niet zo gek, want broccoli heeft zulke extreme afdrijvende effecten dat een weldenkend lijf zich er van nature misschien wel tegen verzet. Maar dat is uiteraard pure speculatie.
De New York Times en zelfs groentenkok Yotam Ottolenghi storen zich daar niet aan. De krant kwam vorige week met een pleidooi , inclusief recepten om niet alleen de roosjes, maar ook de stelen van broccoli te eten. Twee groenten voor de prijs van één dus. Ottolenghi grillt ze, met rode pepers en knoflook en helpt daarmee meteen weer een beetje vervuiling de lucht in. Gelukkig neutraliseert de benzeenafdrijver dat meteen.
Fotocredits: 'broccoli' (blad van jong gekiemde spruit), uitsnede, Elizabeht Weller
Dit artikel afdrukken
Thee van broccolikiemen
Dat blijkt uit serieus onderzoek. Het werd uitgevoerd door wetenschappers van de Amerikaanse Johns Hopkins University en het Chinese China's Qidong Liver Cancer Institute en verscheen in een gerenommeerd tijdschrift voor kankeronderzoek. James Hamlin schrijft erover in The Atlantic.
De onderzoekers gaven hun proefpersonen gedurende 12 weken iedere dag een een portie 'broccolikiementhee' te drinken. Al vanaf dag één steeg de uitscheiding van benzeen in hun urine spectaculair (met 61%) en dat bleef ook zo tijdens de rest van de studie.
Sulforafaan
Volgens de wetenschappers zorgt het sulforafaan in de broccolikiemdrank daar verantwoordelijk voor. Sulforafaan heeft in muizenstudies laten zien dat het kanker-voorkomende eigenschappen heeft, waarschijnlijk doordat de stof het NRF2 molecuul activeert. Dit molecuul zorgt ervoor dat cellen beter tegen in onze vuile stadse woonomgeving voorkomende giftige stoffen kunnen. In een ander onderzoek werd eerder dit jaar ook aangetoond dat een sulforafaan-rijk broccolikiemdrankje de allergische reacties van mensen op dieseldampen verminderde.
De proefpersonen ontdeden zich niet alleen van meer benzeen, ook de uitscheiding van acroleïne, een andere stof die in sigarettenrook en uitlaatgassen voorkomt en de longen irriteert, steeg met 23%.
Chemo-preventie
Luchtvervuiling is een groot probleem, dat zich niet alleen in grote steden maar ook op het platteland voordoet. Een kwart van de wereldbevolking ademt dagelijks onveilige lucht in. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie overlijden er ieder jaar 7 miljoen mensen aan luchtvervuiling, door cardiorespiratoire sterfte, chronische obstructieve longziekten, longkanker en algehele verminderde longfunctie. En dat zou je dus allemaal tegen kunnen gaan door het nuttigen van een groen drankje. Milieu-wetenschappers noemen dat 'chemo-preventie'. Het is bovendien iets wat iedereen zélf kan doen, in plaats van passief afwachten tot overheden afdoende maatregelen hebben getroffen tegen luchtvervuiling. Gewoon, allemaal lekker aan de broccoli, als is het wel pech als je het niet lekker vindt.
Dat is trouwens niet zo gek, want broccoli heeft zulke extreme afdrijvende effecten dat een weldenkend lijf zich er van nature misschien wel tegen verzet. Maar dat is uiteraard pure speculatie.
De New York Times en zelfs groentenkok Yotam Ottolenghi storen zich daar niet aan. De krant kwam vorige week met een pleidooi , inclusief recepten om niet alleen de roosjes, maar ook de stelen van broccoli te eten. Twee groenten voor de prijs van één dus. Ottolenghi grillt ze, met rode pepers en knoflook en helpt daarmee meteen weer een beetje vervuiling de lucht in. Gelukkig neutraliseert de benzeenafdrijver dat meteen.
Fotocredits: 'broccoli' (blad van jong gekiemde spruit), uitsnede, Elizabeht Weller
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zijn er mensen dan, die de stelen van de broccoli niet eten? Dat is het lekkerste deel, nota bene! (Wel eerst de houtige buitenkant er goed afsnijden.)
#1 Albert: heel veel waarschijnlijk, als je diepvriesbroccoli of voorgesneden koopt zijn ze praktisch steelloos, lijkt me een teken dat 'men' het liever niet eet.
Nou, of het ontbreken van de stelen in de voorgesneden varianten als teken opgevat moet worden dat men het liever niet eet, waag ik te betwijfelen. Het kan ook zijn dat de fabrikant de stelen liever in de groentesoep verwerkt.
In ieder geval eten mensen die voorgesneden broccoli eten de stelen niet. En ik kan me goed voorstellen dat daardoor bij menigeen de indruk ontstaat dat de stelen ook niet gegeten hóren te worden.
Zo kun je het ook bekijken inderdaad :) als je ze kant-en-klaar nooit krijgt, dan zal je ze misschien ook afsnijden als je eens een keer een hele koopt. :) Vroeger at ik het nooit, ik dacht dat je die eraf moest snijden, geen idee waar dat idee vandaan kwam.
Ik eet ze ook niet Albert, maar dat komt door mijn man, die vind dat een raar idee, die zou ze van zijn bord gooien dus ik laat ze maar weg. Misschien dat ik van de volgende stronk de steel een keer tot soep verwerk, gewoon koken en pureren, lekker als lunch. Ik eet de laatste tijd elke week broccoli, niet alleen omdat het gezond is, maar ik vind het ideale groente om hele kleine roosjes van te maken en dan kort te wokken, dan vind ik ze ook helt lekkerst.