Hij schrijft al jaren over heerlijke soep uit zakjes en zalig eten uit bakjes. Vanavond (Ned 2, 20:30-21:05h) laat Wouter Klootwijk het zien in de Wilde Keuken: kant-en-klaar is heerlijk.
We stelden hem 3 vragen.
FL: Je schrijft al jaren over geweldig kant-en-klaar. Culi's verklaren je voor gek. Waarom hebben ze ongelijk?
WK: Ze hebben ongelijk met wegkijken van fabrieksvoedsel en culinaire opinieleiders zouden er goed aan doen zich intensief met kant-en-klaar te bemoeien. De maaltijdindustrie kan het beter dan je grootmoeder.
FL: Gaan we straks allemaal aan de kant-en-klaar van sterrenkoks die in de fabriek werken?
WK: Jazeker, en in de keuken van eethuizen staat een magnetron die je met je eigen telefoon aanzet. Trouwens, je stelt er je maaltijd helemaal zelf samen.
FL: Wat zul jij altijd zelf blijven klaarmaken?
WK: Alles. Het is veel te leuk, ik laat het me voorlopig niet afnemen. Maar later, in het verzorghuis voor chagrijnige oude culinairen, lach ik om collega’s die nog altijd gestoofd konijn met pruimen weigeren omdat het rechtstreeks uit een Belgische fabriek komt.
Het Vlaamse blad Humo drukte een interview af met Joost Engelberts, regisseur en producer van De Wilde Keuken.
Fotocredits: Bureau Voorlichting
Dit artikel afdrukken
FL: Je schrijft al jaren over geweldig kant-en-klaar. Culi's verklaren je voor gek. Waarom hebben ze ongelijk?
WK: Ze hebben ongelijk met wegkijken van fabrieksvoedsel en culinaire opinieleiders zouden er goed aan doen zich intensief met kant-en-klaar te bemoeien. De maaltijdindustrie kan het beter dan je grootmoeder.
FL: Gaan we straks allemaal aan de kant-en-klaar van sterrenkoks die in de fabriek werken?
WK: Jazeker, en in de keuken van eethuizen staat een magnetron die je met je eigen telefoon aanzet. Trouwens, je stelt er je maaltijd helemaal zelf samen.
FL: Wat zul jij altijd zelf blijven klaarmaken?
WK: Alles. Het is veel te leuk, ik laat het me voorlopig niet afnemen. Maar later, in het verzorghuis voor chagrijnige oude culinairen, lach ik om collega’s die nog altijd gestoofd konijn met pruimen weigeren omdat het rechtstreeks uit een Belgische fabriek komt.
Het Vlaamse blad Humo drukte een interview af met Joost Engelberts, regisseur en producer van De Wilde Keuken.
Fotocredits: Bureau Voorlichting
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mag het ook gewoon uit Nederland? ;-)
Wouter, je at zonder bestek bij de Belgische sterren-Gaarkeuken en ontlokte uitspraken over experimenten met oudere Belgen om zonder mes en vork te eten. Kun je daar meer over vertellen?
ben daar ook wel benieuwd naar, in mexico, oostafrika en india wordt ook zonder bestek gegeten, door vlees en groentesausen in tortillas of platte broodjes te proppen en dan te eten(voorloper vd hamburger), in Afrika door maismeelballen in het vleesnat te dopen, maar ik zie zoiets niet snel door onze ouderen in de bejaardentehuizen gecopieerd worden, dan maar beter gevoerd door het personeel.
Dick Veerman, wat de chef in de Belgische kookfabriek vertelde, verraste ons. Dat mensen in bejaardenhuizen in een experiment weer met hun handen mogen eten. In eerste instantie vond ik het alleen maar fantastisch. Later realiseerde ik me dat ik zelf meerdere keren heb gezien dat oude mensen en mensen met een storing, moeite hebben heb bestek en inderdaad veel beter met hun handen overweg kunnen zonder zo'n stomme vork of lepel (over een mes hebben we het niet eens).
Ik vind het geweldig dat men zich gaat realiseren dat tafelmanieren, waar eten met mes en vork toe horen, opgelegd zijn. Ik eet altijd met een elleboog op tafel als de koningin niet op visite is.
Als journalisten niet snel naar het Belgische experiment gaan kijken voor een verslag, dan doe ik het, maar het filmpje komt dan pas volgend jaar. Tip voor collega's.
ouderen zijn gesteld op wat ze gewoon waren te eten (gekookte aardappels of aardappelpuree met jus, sudderlapje of draadjesvlees van oude melkkoe, groente als snijboon, of bloemkool met een sausje), zou zonder mes en vork (prakken) niet te eten zijn geweest, ons klassieke menu heeft zich dus aan het bestek aangepast. zonder bestek eten betekent het omgekeerde, het menu moet zich aanpassen aan die nieuwe eetwijzen (zoals het dat elders heeft gedaan, zie #3) dus ook ik ben zeer benieuwd naar het belgisch experiment wouter, temeer omdat ik ooit de onvergeeflijke fout gemaakt heb bij een verjaardag in een tehuis op tompoucen te tracteren. dom. dom. dom.