Ook The Washington Post bevestigt het en citeert een bekend culinair columnist als bron met autoriteit.
Boter mag weer. Cholesterolniveau is onzin en Ancel Keys - de man van de 'let op vet'-campagne - was een bedrieger. Dat is nu officieel. Maar, zegt professor Patrick Mullie van de Vrije Universiteit van Brussel, pas op voor het "het Bokrijk-effect", "de nostalgie van de stevige klomp hoeveboter die over een stuk vlees smelt, want vroeger was alles beter. Dat mensen toen veel jonger stierven, vergeten we voor het gemak."
Mullie pleit voor gezond verstand: "Een worstje in de pan of wat boter over de vis, dat moet je niet verketteren, dat geeft brandstof, smaak, voldoening... Maar ik ben altijd een beetje bang voor hypes, zodat de man in de zetel denkt: 'Laat me nog een curryworst nemen, vet is toch niet slecht.' Alles met mate, in functie van je beweging en gezondheid."
Smeer jij vanaf nu dubbeldik boter op je brood en neem je nog een extra braadworst? Of hou je het bij karig én even karig boter als je vet neemt, maar zweer je wel het wagensmeer af dat Eleanor Roosevelt je nog aan wilde smeren?
Fotocredits: Time, cover, uitsnede
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Paleo's was dat al eerder gewaar geworden, maar 'voedselzandlopers' zoals ikzelf ook. Becel kan weer inpakken met z'n dure cholestorolverlagende margarine en het toevoegen van linolzuur aan smeersels, laat maar zitten a.u.b..
Toch denk ik dat het nog minstens tot 2020 duurt voordat ons nationale Voedingscentrum z'n mening over (verzadigde) vetten nuanceert.
En smeer je de boter nu tot in je haar, of pas je er toch mee op?
Dick, hoe zie jij dit als filosoof ? Wat ik opmerk is dat mensen in de tijd van social media, smartphones, en andere technologische innovaties hunkeren naar het verleden, naar eenvoud, naar grootmoeders kookkunsten, en naar natuurlijk en onbewerkt voedsel. Een soort van counter movement die zich afzet tegen hoe de maatschappij zich ontwikkelt en de steeds groter wordende macht van de grote bedrijven. Dat is klein begonnen maar breidt zich gestaag uit en vindt een gevoelig gehoor bij een steeds groter deel van de bevolking, wat door dit soort artikelen nog eens aangewakkerd wordt. Unilever is de boeman en vertegenwoordigt bij uitstek de macht van de grote bedrijven. Maar wat mensen wellicht niet realiseren is dat de huidige revival van verzadigd vet wordt ondersteund door een zeer sterke lobby van een gigantisch industrieel conglomeraat bestaande uit de zuivelindustrie en de palmolie industrie, die er beiden heel veel baat bij hebben dat verzadigd vet een positief imago krijgt. De consument is eigenlijk niet meer dan een speelbal geworden van competerende industriele belangen. Jarenlang heeft Unilever een voorsprong gehad maar door een zeer clevere marketingstrategie vanuit de zuivelindustrie en de palmolie industrie worden ze momenteel in het defensief gedrukt. Neem maar van mij aan dat er sprake is van redelijke paniek bij Unilever, terwijl de zuivelindustrie en de palmolie industrie zich te pletter lachen. Met inhoud, wetenschap of gezondheid heeft dit allemaal niets meer te maken.
Ik heb het stuk in TIME gelezen, staat voor de gemiddelde Foodlogger niks nieuws in. Boter ooit aangewezen als boosdoener door een slecht uitgevoerd onderzoek, en toen is de voedselindustrie er mee aan de haal gegaan, door margarine en low-fat onzinproducten op de markt te brengen. Leestip; de klassieker 'Food Politics' van Marion Nestle.
Voor ik 3 jaar geleden begon met afvallen at ik nooit boter op brood, geen enkele soort, hooguit als ik een keer kaas of zoet erop had. Toen ik begon met afvallen en het GOK dieet volgde maakte ik elke week crackers van zaden en zemelen die heel laag in kolhydraten waren, daarop smeerde ik wel roomboter voor mijn beleg, heerlijk. Maar nu ik sinds een jaar en 8 maanden een meer plantaardige eetwijze vol eet ik ook geen crackers met beleg meer, dus geen roomboter, maar wel bak ik mijn vlees gewoon in roomboter, heel soms in olie, ligt eraan wat het is en ook snoep ik dagelijks een stukje roomboter zo op, lekker hoor.
Ik kijk al jarenlang helemaal niet of vetten ongezond zijn of niet, behalve bij transvetten en gefrituurde spullen, wat ik overigens ook zelden tot nooit eet.