In een exclusief interview met de Catalaanse krant La Vanguardia spreekt Paus Franciscus zich opnieuw uit tegen het kapitalisme. De Engelse Catholic Herald (zie het bronartikel) analyseert de uitspraken van de Paus die zich nadrukkelijk uitspreekt voor maatregelen tegen door mensen beïnvloede klimaatverandering, voor een betere verdeling van welvaart en voor gezond voedsel voor iedereen.

Voor de Paus staat het kapitalisme in de weg. In La Vanguardia zegt hij: “We hanteren in de wereld een economisch systeem dat niet goed is. Om te overleven heeft het oorlog nodig, zoals machtige staten dat altijd hebben gedaan. Maar omdat een Derde Wereld Oorlog ongewenst is, zullen we lokale oorlogen krijgen. En wat betekent dat? Dat er wapens gemaakt en verkocht worden, dat economieën afgoden blijven dienen en dat er daarom mensenoffers zullen worden gebracht aan de voeten van de afgod van het geld dat natuurlijk op zwarte balansen wordt bijgehouden."

De Paus bepleit een globalisatie op basis van een rijkdom aan culturele verschillen en eigen identiteiten en pleit daarmee tegen een gelijkschakeling op basis van waarde (geld) en waarden (cultuur) die hij ziet als de bron van kwaad, onverdraagzaamheid en oorlog om die eenheid op te kunnen leggen.

Op de vraag of hij zich met deze uitspraken die zich keren tegen de machthebbers in de wereld niet kwetsbaar acht voor aanslagen en waarom hij zijn Pausmobiel niet meer gebruikt (zoals in Brazilië), zegt de Paus dat zijn veiligheid 'in handen van God' is. "Mij kan inderdaad iets overkomen, maar laten we eerlijk zijn. Op mijn leeftijd heb ik weinig meer te verliezen." Ook Time viel die uitspraak op. Wellicht omdat onlangs bekend werd dat Ban Ki Moon, de secretaris-generaal van de UN, Paus Franciscus de hoofdrol geeft bij het bepalen van de wereldwijde uitgangspunten voor het klimaatbeleid van de VN.

Vermoedelijk uit zorgen dat de restauratie van zijn St. Patrick's Cathedral niet meer door rijke Amerikaanse weldoeners zou worden bekostigd, probeerde de Amerikaanse cardinal Dolan de uitspraken van Franciscus wat af te zwakken:



Dat leidde inmiddels tot een discussie over het onbegrepen Amerikaanse kapitalisme dat wel degelijk sociaal zou zijn.
Dit artikel afdrukken