Dat kun je hieronder lezen, voor- of nadat - je vanavond 'Hamburger' in de Wilde Keuken hebt gezien (Ned 2, 20.20h).
FL: Vanavond serveert de Wilde Keuken hamburgers. Heb je ontdekt waarom ze zo heten?
WK: We hebben de honderd verhalen gelezen over de herkomst van de naam. En het leukste nemen we voor waar aan. Duitsers leerden van Russen rauw fijn gehakt vlees eten. De Duitsers vonden het beter om het vlees te verhitten. Duitse immmigranten leerden het aan Amerikanen en toevallig kwamen die immigranten uit Hamburg.
FL: Wat hoort er in een echte hamburger te zitten?
WK: Niks. Alleen maar een halve koe (de voorkant) in kleine stukjes.
Weet je, het gaat eigenlijk niet zo zeer over Das Hamburger An Sich, het gaat over het onwaarschijnlijk grote wereldproduct dat gehakt heet, minced meat, in Belgie: gekapt. Een Hamburger is een platte gehaktbal als je geluk hebt. De naam, het begrip, is wereldbekend, maar kebab is vele vormen en smaken is ook gehakt, ook plat ook hamburger eigenlijk.
We eten kebab in een Libanees eethuis in de Javastraat in Amsterdam. Heerlijk. Ik vraag de chef naar zijn geheim. Ik kan het vooraf aan de uitzending niet onthullen maar zie het eerste woordje waarmee ik je antwoord.
FL: Maak je ze zelf of koop je ze?
WK: Zelf maken? Welnee zeg, ik eet uitsluitend hamburgers, als ik een hamburger eten wil, in het Hiltonhotel in Amsterdam of Rotterdam. Echt een smerig broodje als in elk hamburgerhuis langs de weg en met Gouda's Glorie sauzen in twee kleuren, maar de gehaktbal zelf, onvergetelijk lekker. Geeft niks dat hij een weekloon kost, je ontmoet er ook zulke leuke Amerikanen bij die overal ter wereld in hun Hilton hun hamburger blieven en geen andere.
Fotocredits: Burger special, uitsnede, Ed Kwon
Dit artikel afdrukken
WK: We hebben de honderd verhalen gelezen over de herkomst van de naam. En het leukste nemen we voor waar aan. Duitsers leerden van Russen rauw fijn gehakt vlees eten. De Duitsers vonden het beter om het vlees te verhitten. Duitse immmigranten leerden het aan Amerikanen en toevallig kwamen die immigranten uit Hamburg.
FL: Wat hoort er in een echte hamburger te zitten?
WK: Niks. Alleen maar een halve koe (de voorkant) in kleine stukjes.
Weet je, het gaat eigenlijk niet zo zeer over Das Hamburger An Sich, het gaat over het onwaarschijnlijk grote wereldproduct dat gehakt heet, minced meat, in Belgie: gekapt. Een Hamburger is een platte gehaktbal als je geluk hebt. De naam, het begrip, is wereldbekend, maar kebab is vele vormen en smaken is ook gehakt, ook plat ook hamburger eigenlijk.
We eten kebab in een Libanees eethuis in de Javastraat in Amsterdam. Heerlijk. Ik vraag de chef naar zijn geheim. Ik kan het vooraf aan de uitzending niet onthullen maar zie het eerste woordje waarmee ik je antwoord.
FL: Maak je ze zelf of koop je ze?
WK: Zelf maken? Welnee zeg, ik eet uitsluitend hamburgers, als ik een hamburger eten wil, in het Hiltonhotel in Amsterdam of Rotterdam. Echt een smerig broodje als in elk hamburgerhuis langs de weg en met Gouda's Glorie sauzen in twee kleuren, maar de gehaktbal zelf, onvergetelijk lekker. Geeft niks dat hij een weekloon kost, je ontmoet er ook zulke leuke Amerikanen bij die overal ter wereld in hun Hilton hun hamburger blieven en geen andere.
Fotocredits: Burger special, uitsnede, Ed Kwon
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het Hilton broodje vond ik maar karig geserveerd met sauzen en salade. En dat voor 24 euro... zou niet mijn favoriet zijn.
Geef mij maar de (lams)kebab met uitgebreide salade, yoghurtsaus en zelfgebakken brood.
Veel meer waar voor veel minder geld.
Was moeilijk om tegen Spanje-Nederland op te boksen. Teruggekeken. Zonde van de leuke aflevering. Die kebabtent in Oost gaat het ongetwijfeld zeer druk krijgen.
Levert die gehaktballenfabrikant ook echt aan sterrenrestaurants? Welke, Wouter?
Namens de redactie van DWK: "De redactie van De Wilde Keuken wordt van alle kanten druk bevraagd over het eethuis waar verslaggever Klootwijk kebab at met het geheim van de chef: 'Geen kruiden!'
Niemand wil weten waar het Hilton precies is. Iedereen vraagt om het huis van de Kebab.
Wij filmden dus bij STAR BBQ aan de Javastraat 28 in Amsterdam."
Complimenten voor Wouter trouwens dat hij het brood kebab precies zo opeet zoals het hoort. Ongegeneerd genieten... heerlijk statement!
Leuke aflevering! Tartaar, Duitse biefstuk, hamburger, gehaktbal. Genuanceerde verschillen dus. En dan hebben we nog tig variaties denk ik, uit Zweden, China, Indonesië, noem maar op. Maar in de Wilde Keuken won die kebab het zo op het oog met afstand van de sterrenbal en de Hiltonburger.