De veiligheid van GMO's is onbeslisbaar en daarom niet onveilig, maar ook niet veilig te noemen. En daarom moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken of hij genetisch gemodificeerd voedsel wil eten of niet.
Dat is de conclusie van een officieel Frans oordeel door de Haut Conseil des Biotechnologies op verzoek van de Franse senator Marie-Claire Blandin.
Frankrijk is overwegend tegen GMO's en dwong zelfs recent een status aparte voor zichzelf af binnen de EU. Het land wil geen GMO's hoeven te accepteren.
Het oordeel schept binnen een Europa een precedent. GMO's zijn niet meer zeker. De Franse site InfoOGM schrijft: "dit oordeel betekent dat geen enkele zogenaamd wetenschappelijke publicatie die de onschadelijkheid van genetisch gemodificeerde producten wil aantonen, dat ook daadwerkelijk kan. Dat was al bekend, maar nu het officieel op papier staat verandert dat het debat."
Overal stickers op?
De uitspraak zou kunnen leiden tot de gedachte dat burgers het recht moeten hebben om te weten of iets GMO's bevat of niet. Dat leidt tot een complex aan gevolgen, zeker in een maatschappij die steeds gevoeliger blijkt over onzekerheden omtrent het voedsel dat we in onze eigen lijf stoppen en ziektes zou kunnen veroorzaken.
Hoe gaan we daar dan mee om? Neem bijvoorbeeld vlees. Dieren worden vrijwel zonder uitzondering met GMO-bestanddelen in de voersamenstelling afgemest.
Moeten overal stickers op?
Fotcredits: Marie-Christine Blandin, still
Dit artikel afdrukken
Frankrijk is overwegend tegen GMO's en dwong zelfs recent een status aparte voor zichzelf af binnen de EU. Het land wil geen GMO's hoeven te accepteren.
Het oordeel schept binnen een Europa een precedent. GMO's zijn niet meer zeker. De Franse site InfoOGM schrijft: "dit oordeel betekent dat geen enkele zogenaamd wetenschappelijke publicatie die de onschadelijkheid van genetisch gemodificeerde producten wil aantonen, dat ook daadwerkelijk kan. Dat was al bekend, maar nu het officieel op papier staat verandert dat het debat."
Overal stickers op?
De uitspraak zou kunnen leiden tot de gedachte dat burgers het recht moeten hebben om te weten of iets GMO's bevat of niet. Dat leidt tot een complex aan gevolgen, zeker in een maatschappij die steeds gevoeliger blijkt over onzekerheden omtrent het voedsel dat we in onze eigen lijf stoppen en ziektes zou kunnen veroorzaken.
Hoe gaan we daar dan mee om? Neem bijvoorbeeld vlees. Dieren worden vrijwel zonder uitzondering met GMO-bestanddelen in de voersamenstelling afgemest.
Moeten overal stickers op?
Fotcredits: Marie-Christine Blandin, still
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Geen problemen mee. Zolang residuen maar binnen de veilige perken blijven; daar moet wetgeving op gebaseerd zijn. DNA is ook maar een voedzame code.
Hendrik, vind je de gedachte gek dat burgers nu een recht op labelling moet worden toegekend? Dwz: de labelling 'dit product bevat GMO's' verplicht zou moeten worden?
De voedselverwerkende sector zal zich ertegen verzetten. Maar de politiek is gevoelig. Zelfs de vleeskeuring is op basis van een tendentieus gepresenteerd rapport (dat moest worden onderbouwd met niet kloppende cijfers) weer in handen van de staat gebracht (die er niet beter toe in staat is dan de bedrijven zelf). De maatregel toont goede wil en begrip voor zorgen, maar voelt vooral aan als bühnewerk.
GMO is ook een hot issue en zou door dit officiële oordeel hotter kunnen worden.
Een belangrijke reden voor mij om voor biologisch te kiezen zat in het willen vermijden van GMO's.
(en dan nog niet eens zozeer wegens 'GMO', maar doordat ik steeds sterker de indruk kreeg dat de wel/niet veiligheid ervan niet op wetenschappelijke basis werd gevoerd met onderzoek en contra onderzoek, maar door het (juridisch) bestrijden van ons welkome resultaten en lobbywerk.)
Labeling zal voor mij niet veel gevolgen hebben. Ik ben die reguliere producten gewoon allemaal gaan vermijden.
Als het vlees is gegroeid met GMO-bestanddelen, bevat het product vlees dan ook GMO? Sommigen zullen stellen van wel, anderen niet.
Hoe ga je daar dan mee om?
Ik vind het inderdaad een vreemde gedachte, Dick. We eten namelijk al duizenden jaren producten van domesticatie en iets meer recentelijk, producten van o.a. mutagenese. Door nu zo de focus te leggen op GMO als zijnde het zwaarste vergif -of in ieder geval iets met een besmet randje-, wordt er angst gewekt welke niet nodig is. De overheid en voedingsmiddelenindustrie moeten wat mij betreft garanderen dat producten veilig zijn (incluis voorzorgsprincipe etc.). Het voorzorgsprincipe wat bij GMO's opgaat valt vaak terug op milieu-effecten (uitkruisen etc) en is daarmee van een andere orde. Wil je zo graag GM vrij eten, draag dan een nonGM label als product. Zijn onze Oosterburen goed in. Ohne Gentechnik.