Alle goede bedoelingen, inspanningen en aanpakken ten spijt, slaagt slechts 5% van de mensen die een serieuze afvalpoging ondernemen erin permanent op zijn lagere gewicht te blijven. Hoewel onderzoekers en obesitasspecialisten daar steeds meer van overtuigd raken, wordt die boodschap vooral niet aan de grote klok gehangen. Wel zal een oplettende lezer wellicht opvallen dat het taalgebruik subtiel verschuift: van 'afvallen' en 'gewichtsverlies' naar 'gewichtsbeheersing' en 'op gewicht blijven'.
Ons lichaam blijkt het ons gemakkelijk te maken op de korte termijn even af te vallen. Maar dat gewichtsverlies beklijft eenvoudig niet. "De fundamentele reden daarvoor is dat we superefficiënte biologische machines zijn. Onze evolutie was er op gericht niet af te vallen, maar zo veel mogelijk gewicht vast te houden als we maar kunnen", zegt Tim Caulfield, een Amerikaanse hoogleraar die onderzoek zoek doet naar gezondheidsmisvattingen op CBC News.
Zelfs bariatrische chirurgie, maagverkleiningen e.d., heeft op lange termijn niet altijd succes, erkennen obesitasonderzoekers. Maar mogelijk bieden deze ingrepen een ander, bijkomend, gezondheidsvoordeel. Uit een metastudie naar het verband tussen bariatrische ingrepen, obesitas en kanker lijkt te komen dat mensen die een maagverkleining ondergaan een aanmerkelijk lager risico op kanker hebben. Waar dat precies aan ligt, moet uiteraard nog verder onderzocht worden.
Dit artikel afdrukken
Ons lichaam blijkt het ons gemakkelijk te maken op de korte termijn even af te vallen. Maar dat gewichtsverlies beklijft eenvoudig niet. "De fundamentele reden daarvoor is dat we superefficiënte biologische machines zijn. Onze evolutie was er op gericht niet af te vallen, maar zo veel mogelijk gewicht vast te houden als we maar kunnen", zegt Tim Caulfield, een Amerikaanse hoogleraar die onderzoek zoek doet naar gezondheidsmisvattingen op CBC News.
Zelfs bariatrische chirurgie, maagverkleiningen e.d., heeft op lange termijn niet altijd succes, erkennen obesitasonderzoekers. Maar mogelijk bieden deze ingrepen een ander, bijkomend, gezondheidsvoordeel. Uit een metastudie naar het verband tussen bariatrische ingrepen, obesitas en kanker lijkt te komen dat mensen die een maagverkleining ondergaan een aanmerkelijk lager risico op kanker hebben. Waar dat precies aan ligt, moet uiteraard nog verder onderzocht worden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hanny Roskamp zegt in een draadje hier even verderop vandaag dat wij mensen met de dieren delen 'de illusie van enige zelfbeschikking'. Alleen al alle inspanningen in de wil af te vallen bewijst de waarheid van haar stelling.
"De fundamentele reden daarvoor is dat we superefficiënte biologische machines zijn. Onze evolutie was er op gericht niet af te vallen, maar zo veel mogelijk gewicht vast te houden als we maar kunnen"
Volstrekte onzin. Er is een optimale hoeveelheid lichaamsvet. Die moet in balans zijn met de voorraad die we nodig hebben om periode zonder eten door te komen en hoe we uitgerust zijn om te jagen.
Als deze kletspraat waar zou zijn, zouden alle volkeren overgewicht moeten hebben. Dat is niet zo: volkeren die niet in aanraking komen met het Westerse voedingspatroon blijven op gewicht. Remko Kuipers heeft net de Masai in Kenia nog onderzocht.
Er is best bekend wat er nodig is om een normaal gezond gewicht te behouden (in lijn met Gary Taubes en de recente WHO adviezen): Zo goed als geen suiker, matig koolhydraten, veel eiwit&vet;, en niet meer dan 2-3 maaltijden per dag.
Taubes heeft ook al gaten geschoten de Thrifty gene hypothesis, waar ik overigens graag een alternatief voor wil voorstellen: We hebben geen thifty genes om hongersnoden te overleven, maar omdat we 'van nature' jagers zijn die maar 1-3 keer per week een vangst (dus goede maaltijd) hebben.
Weersta de verleiding en versla de kilo's. Of zoals mijn moeder zei: "als het niet in huis is kun je er ook niet van eten" ;-) Ik ben 11 jaar geleden in 6 maanden 10 kilo afgevallen en die kilo's zijn er nog steeds van af. Zonder bovenmatige inspanning. Gewoon bewuster met voeding om gaan en je er een beetje in verdiepen. Dan vind je vanzelf wat goed bij je past.
Guido, inderdaad, de masai in kenia. Die hebben niet een comfortabel huis met comfortabele stoel waar je de hele dag wel in kan gaan zitten zonder het vervelend te vinden. Tv aan (4 uur per dag), computer aan (2 uur per dag), koelkast in de buurt, koekjes. Ach, het is zo logisch dat de mensen dik worden. Het is ons succes op overleven dat zich uit in obesitas. Waarom zijn er zoveel meningen omheen.
Als je gewoon een calorieteller op je mond zet met een laserstraaltje bv.. En het slot gaat er op na 2000 calorien. En je doet iets aan beweging over de dag. Maakt het geen fluit uit wat je eet. Onze overmatige wereld maakt dik. Ons verstand moet het dealen. En consequent zijn.
Maar velen worden geregeerd door de impulsen om ons heen en in onszelf. Meten is weten. Je hoeft de suiker er niet voor te laten staan. Als je het maar meetelt.