Dat dreigt tenminste het geval te worden, zegt The Washington Post.
De krant biedt ruimte aan een alarmerend artikel over de toenemende visconsumptie en afnemende visstanden ter wereld. De vis raakt op, als we niet ingrijpen al in 2050. In 2010 kwam uit de 'Census of Marine Life' al dat 90% van de grote vissen door overbevissing verdwenen zijn, juist ook van soorten die we graag eten, zoals Atlantische zalm, tonijn, heilbot, zwaardvis en kabeljauw.
Wil de mens (zee)vis kunnen blijven eten, dan moeten er twee dingen gebeuren: vangstverboden en -quota's zodat de visstand zich kan herstellen. En de wilde visvangst aanvullen of zelfs vervangen door kweekvis. Volgens de FAO wordt er al bijna evenveel vis gekweekt als gevangen, en zal in 2015 de balans doorslaan in het voordeel van kweekvis. Het is dus van groot belang dat kweekvis z'n niet al te beste naam (antibioticagebruik, milieuschade, smaak) snel afschudt. Dat kan, want er zijn inmiddels allerlei nieuwe, schone en duurzame technologieën om kweekvis zijn wereldreddende potentie te laten vervullen.
De auteurs (Amy Novogratz en Mike Velings) zijn de oprichters van het eerste investeringsfonds dat zich uitsluitend op duurzame aquacultuur richt, Aqua-Spark.
Dit artikel afdrukken
De krant biedt ruimte aan een alarmerend artikel over de toenemende visconsumptie en afnemende visstanden ter wereld. De vis raakt op, als we niet ingrijpen al in 2050. In 2010 kwam uit de 'Census of Marine Life' al dat 90% van de grote vissen door overbevissing verdwenen zijn, juist ook van soorten die we graag eten, zoals Atlantische zalm, tonijn, heilbot, zwaardvis en kabeljauw.
Wil de mens (zee)vis kunnen blijven eten, dan moeten er twee dingen gebeuren: vangstverboden en -quota's zodat de visstand zich kan herstellen. En de wilde visvangst aanvullen of zelfs vervangen door kweekvis. Volgens de FAO wordt er al bijna evenveel vis gekweekt als gevangen, en zal in 2015 de balans doorslaan in het voordeel van kweekvis. Het is dus van groot belang dat kweekvis z'n niet al te beste naam (antibioticagebruik, milieuschade, smaak) snel afschudt. Dat kan, want er zijn inmiddels allerlei nieuwe, schone en duurzame technologieën om kweekvis zijn wereldreddende potentie te laten vervullen.
De auteurs (Amy Novogratz en Mike Velings) zijn de oprichters van het eerste investeringsfonds dat zich uitsluitend op duurzame aquacultuur richt, Aqua-Spark.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dit is het zoveelste broodje aap verhaal dat aangeeft dat de zeeën 'leeggevist' zijn. Het is een kwestie van voldoende voedingsstoffen naar de zee brengen. De huidige afvalwaterinstallaties zorgen ervoor dat alleen maar zuiver water naar de zee afgevoerd kan worden. Zelfs de fosfaten worden eruit gehaald. Desondanks zijn de vangsten momenteel in de Noordzee bijzonder goed. Zo goed dat de vis momenteel doordraait. Daar hoor je de 'millijeu baarden' niet over praten. Een Urker visser meldde mij gister nog dat de Noordzee schol twee meter dik over de bodem zwemt als het ware. De kweekvisserij heeft nog vele hordes te nemen. Het medicijngebruik is hoog en men heeft veel te maken met parasieten en andere plagen. Vooral in Vietnam. Het voedsel klooiland land bij uitstek.
Niet op letten. Velzeboer kraamt wat uit. Elke zin in zijn bijdrage is onzinnig.
Wouter, kun je toch wat preciezer zijn? Zo is het wel erg makkelijk kritiek te leveren.
Goed dan. Fosfaten naar de zee spoelen om vissen te voeren. Oud verhaal, komt van gepensioneerde visbioloog Boddeke van het toenmalige Rijksinstituut voor Visserij Onderzoek.
Krankzinnig.
Vis doet het ook zonder fosfaat uit onze poep en uit wasmiddelen en we hebben fosfaten, zie elders op Foodlog, zelf dringend nodig op het land.
De stand van schol en schar in de Noordzee is heel goed. Dat de vis doordraait heeft niets met de visstand te maken, maar met de markt. Urkers kunnen beter wat vaker thuis blijven.
De kweek van vissen wordt in rijke landen, maar ook in een land als Vietnam dat door Velzeboer, hoe durft hij, klooiland bij uitstek wordt genoemd, spectaculair schoner. En het lukt om visetende vis te voeren met bonen (Noorwegen). Ja, wel weer die verdomde sojabonen waar het tropisch regenwoud voor om moet, maar toch.
Valt mee Wouter, met die sojabonen, de voederconversie van een vis is 1:1,2. Hij of zij hoeft immers niet te lopen en lummelt maar wat rond in het water, niet gehinderd door die verduivelde zwaartekracht die permanent aan spieren trekt bij landdieren. Dus waar je een varken 3,6 kilo voor een kilo moet voeren is dat bij een vis maar 1,2 kg., een derde. Inmiddels wordt er meer gekweekte vis op de wereld verkocht dan rundvlees en pangasius uit Vietnam is maar een deel van het verhaal. In Panama heb je Open Blue, de grootste open water viskweker ter wereld. Kweekt copia, een razendsnel groeiende vis. in 2014 willen ze daar 3.000 ton afleveren, dubbel zoveel als in 2013, hoofdzakelijk voor de Noord-Amerikaanse markt. 40% van de geconsumeerde vis in de wereld is nu kweekvis en het aandeel stijgt snel, over een jaar of tien is de verwachting dat er meer gekweekte vis gegeten gaat worden dan wilde vis. Wie neerbuigend praat over kweekvis (#1), realiseert zich niet dat die discussie allang achterhaald is door de werkelijkheid. Kweekvis is niet meer weg te denken, sterker nog, we hebben kweekvis nodig, met name als die plantaardig gevoerd kan worden. Best lastig, want we eten overwegend roofvissen, maar ook de ontwikkelingen in visvoer gaan razendsnel.