Wearables - zoals de iWatch en de Simband - met zgn. Quantified Self functies maken een heel nieuw gezond leven mogelijk. Ze meten je beweging, je slaap, je bloeddruk en straks mogelijk de samenstelling van je bloed. Ze vormen de basis van een manier van leven waarin je jezelf in de gaten kunt houden of in de gaten wordt gehouden door ziektekostenverzekeraars en de overheid.

Die wereld komt steeds dichterbij. Het FD bericht over de opkomst van wearables die registreren of je wakker bent en dan de boel bij je huis in werking zetten door de gordijnen te openen, koffie te zetten en de broodrooster verse toasts te laten maken. Philips is al in die wereld gestapt. Wat nog ontbreekt zijn technologiepartijen die de techniek alomvattend maken door alle domotica - huishoudelijke én persoonlijke apparatuur - te integreren.

Apple, Google en Samsung lijken de best gepositioneerde partijen. Als Samsung gas geeft, gaan we wat beleven. Dat bedrijf heeft Google als partner en maakt niet alleen digitale apparatuur maar ook huishoudelijke. Van stofzuigers tot koelkasten en van TV's tot magnetrons en diepvriezers.
Straks stel jij - of je verzekeraar - in welke boodschappen je leefsysteem als geheel voor jou bestelt bij Lidl en Jumbo en voor je klaarmaakt afhankelijk van hoe actief je bent en wat je de afgelopen tijd nog hebt gemist in je menu's. Dat kun je veel beter kant-en-klaar bestellen, dan zelf maken. Je hebt immers zelf de vaardigheden niet voor het maken van zo'n gevarieerd repertoire aan gerechten en ingrediënten. Je koelkast, diepvries en magnetron regelen dat allemaal voor je, samen met de intelligentie van een compleet geïntegreerd leefsysteem.

Eten, drinken en de instelling van hoe je woont en leeft worden helemaal geïntegreerd als alle apparaten om ons heen ons in de gaten kunnen houden. Die wereld heeft al een naam: the internet of things. Eigenlijk is er nog meer één vraag: worden wij dat Internet de baas of is het ons straks de baas? De beslissingen die daarover straks zullen vallen, worden nu bepaald.

Samsung gaf afgelopen week reeds aan zich niet als eigenaar van de vrij komende berg data te zien, maar als 'de hoeder' ('custodian') daarvan.
Dit artikel afdrukken