Volkskrantjournalist Mac van Dinther vond De Wilde Keuken van Wouter Klootwijk maar niks. Er volgde een lange tirade van tweets. De uitzending over frites vatte hij samen tot 'niets'. Kloot moest ergens wat vinden en mocht helemaal niet laten zien dat Chinezen geen rijst meer, maar aardappelen in de vorm van patat eten. En wie die fabrieken bouwt. Net als in België. Dat is niet boeiend volgens Mac. Hij kreeg op zijn kop van twee andere culi's, maar volhardde in zijn oordeel. Kloot moest wat vinden of een verhaal vertellen. Lees even mee:
Moeiteloos ging het verder. De uitzending over gras vond Mac ook niks:
@HiskeVersprille @SjoerdSOsinga Dat alles gras is stond al inThe Omnivore's Dilemma en werd onlangs nog verkondigd door Joel Salatin.
— Mac van Dinther (@MacvanDinther) May 24, 2014
Weer gewoon leren kijken
In maart vond Mac van Dinther dat hij een stevig en belangwekkend stuk over landbouw moest schrijven: moet die biologisch of gangbaar? Mac blijkt te vinden dat die biologisch moet. Da's ook één zin, zegt Soetman. Bovendien hadden uitgerekend de auteur van The Omnivore's Dilemma en Joel Salatin al verteld dat biologisch de oplossing niet is. Dat is dan ook een heel afstandse en zelfs sleetse mening waar al 50 jaar zinloos over wordt gevochten. Mac werd er meteen hartelijk om uitgelachen in zijn eigen Volkskrant. Na al dat gedoe, zijn we immers inmiddels wel gaan snappen dat biologisch net als gangbaar alleen maar op weg is naar iets beters. Misschien wel naar hetzelfde beter als gangbaar. Echt spannend is dus de opinie dat biologisch misschien wel op weg is naar heel wat anders dan biologisch. Dat ziet zelfs Mac niet, anders had hij zoiets belangwekkends natuurlijk wel opgeschreven.
En als we nou eens even helemaal niets meer vinden en alleen nog laten zien wat er in de wereld gebeurt? Nederlanders flikken er een heleboel als het op eten maken aankomt. Zou Mac dat wel weten? Wat hebben we nog meer in huis en waar staat dat allemaal buitenshuis of gaat het nu naartoe?
Ik wil weer eens gewoon weten wat er gebeurt; wat ik daarvan vind, maak ik dan wel heerlijk zelf uit. Ik ben al die zinloze meningen en nog zinlozere meningen daarover namelijk beu. Als je weer gewoon leert kijken, valt er misschien weer wat zien. Snap je dat Mac?
Fotocredits: NTR/Bureau Voorlichting
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
'Is dat kak?' vraagt Wouter Klootwijk aan een boer. 'Neen, het is poep', zegt deze. 'Oh, het is poep, ja, ja,' besluit Klootwijk. En daar gaat hij weer op zijn rijwiel, met zijn bonker aan, over de dijk. Flauw van mij? Misschien. Kloot TV begon met prachtige, leerzame en verrassende filmpjes, pareltjes in de shitstorm van de Nederlandse televisie. Maar ook de dwarse Klootwijk ontkomt niet aan de wetten van het medium. Op een kwaad moment is de formule uitgewerkt en geloven alleen de makers zelf (en de netmanager) er nog in. Dat zegt meer over hoe tv werkt, dan over de makers. Zij zijn niet de enige in H'sum die daar last van hebben.
Interessant Huib! Wist jij bijv. dat alle Frietfabrieken in België door Ollanders worden gebouwd? Of moet je dan laten zien dat Olland een hoofdrol speelt in de wereldaardappelketen, van het begin tot het einde en laten zien dat we boeven zijn omdat we dat doen?
Ik weet uit mijn hoofd dat Nederland de vijfde producent van aardappelen ter wereld is en de tweede exporteur.
En ik ken een Fries die al vijftien jaar tweedehandse, maar nog prima lopende melkfabrieken aan het goeddeels lactose-intolerante China verkoopt.
Dus dat er in buitenlanden Nederlandse fabrieken Nederlandse aardappelen tot afbakfriet verwerken om een bijdrage te leveren aan de nationale obesitasstatistieken verbaast mij geenszins.
Voorts ben ik van mening dat de discussie over biologische versus conventionele landbouw helaas nog altijd gedomineerd wordt door emoties. Het hierboven aangehaalde stuk van Van Dinther in de VK is een recent voorbeeld van deze factless biobeleving.
Huib, ik heb nu eenmaal zelf een hang naar een vorm van journalistiek die ophoudt met meningen en mensen een gevoel laat krijgen voor hoe het eraan toegaat in de wereld. Foodlog doet niet anders dan de lagen mening er zoveel mogelijk vanaf krabben (in de wetenschap - overigens - dat meningen altijd de feiten kleuren, maar dat ze een beetje tussen de diversiteit naar boven kunnen komen). Dus misschien snap ik het gewoon niet.
Snap jij wat er in die tweets aan de hand is. Onbegrip voor dat weglaten van meningen en zelf door willen rammen op het punt van meningen? Or what?
Op mijn voorhoofd staat getatoeëerd: 'Opinions are like ass holes. Everybody has one.' Een citaat van Dirty Harry en al jaren mijn credo.
Maar het is natuurlijk heel moeilijk om je mening voor je te houden als niemand erom vraagt. Om mijzelf te beschermen heb ik nooit mijn motorrijbewijs gehaald en nooit mijn Twitteraccount geactiveerd. In beide gevallen moest ik vrezen voor politie aan de deur.
Wat hierboven gebeurt is toe te schrijven aan de beperkingen van het medium Twitter en aan een zekere geilheid bij de gebruikers. Op Twitter wordt alles een kwartjesmening. Zonder context is het bovendien onbegrijpelijk en wordt het een beetje sneu gekissebis. Als Mac van Dinther de programma's van Klootwijk zo slecht vindt, dan heeft hij een beter platform om dat op te schrijven. Ik snap die steekjes onder water van hem niet. Het wordt ook heel gauw dat de pot de ketel verwijt. Heb je dat eindeloze verhaal van Van Dinther gelezen over het opleuken van broccoli? Als auteur van zo'n stuk zou ik niet te lang doorgaan over de zwakke plekken in het werk van anderen.